Cele mai populare 5 solutii termoizolatoare pentru locuinta ta – avantaje si dezavantaje

Exista destul de multe solutii de izolare termica pe piata din Romania, insa nu sunt multi cei care stiu sa aleaga cea mai buna solutie pentru casa sau pentru cladirea pe care vor sa o ridice.

Deschide Galeria

Mai ales in cazul celor care vor sa cumpere un apartament intr-un complex rezidential nou, izolatia locuintei este extrem de importanta pe termen lung. In plus, nu toate materialele termoizolante ofera cea mai buna protectie la incendiu sau izoleaza fonic eficient. Iata cele mai folosite cinci materiale termoizolante, precum si avantajele si dezavantajele lor:

 

1. Vata de sticla

Vata de sticla este unul dintre cele mai populare materiale termoizolante. Este utilizata indeosebi la izolarea termica a acoperisurilor si este considerata printre cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

E fabricata din fire foarte subtiri de fibra de sticla, aglomerate si tesute intre ele. Datorita metodei de fabricare, materialul impiedica eficient transferul de energie termica. In plus, vata de sticla este ignifuga: nu ia foc si nu ajuta la propagarea unui eventual incendiu.

Pe de alta parte, vata de sticla poate accentua problemele respiratorii, potrivit unui studiu aparut in publicatia Environmental Health. Iar instalarea ei este extrem de dificila, tocmai din cauza modului in care este fabricata. Vata de sticla este formata, pe langa firele subtiri de fibra de sticla, si din silicon si praf de sticla, asa ca montajul se face doar cu echipament de protectie, manusi si masca de fata.

 

2. Vata minerala bazaltica

Vata bazaltica este o solutie termoizolanta relativ recenta pe piata constructiilor, desi materialul este cunoscut inca de pe vremea Razboiului Rece. Este fabricata prin topirea si prelucrarea rocilor de bazalt si urmeaza o procedura similara cu cea de productie a vatei de sticla, dar procesul de fabricare nu are nevoie de alte componente si necesita un consum mai mic de energie.

Vata bazaltica este un material mai rigid si mai dens decat vata de sticla, dar are proprietati izolatoare mai bune: este incombustibila, izoleaza fonic si termic mai eficient si este considerata drept un material ecologic de calitate. Poti folosi vata bazaltica pentru termoizolarea peretilor, a acoperisului, dar si ca material ignifug intre etaje.

Vata bazaltica mai are si alte utilizari, pe langa izolarea casei: este indicata folosirea ei in cadrul culturilor hidroponice, ca material de sustinere a plantelor. Asa ca, daca iti va ramane un surplus la finalul lucrarilor de constructie, vei sti ce poti face cu el.

 

3. Celuloza

Celuloza este un alt material nou-venit in familia termoizolatiilor. E considerata una dintre cele mai ecologice forme de izolatie termica, datorita materialului din care e fabricata: carton, hartie si alte materiale similare reciclate.

Celuloza e considerata printre cele mai bune materiale cand vine vorba de prevenirea propagarii incendiilor: este considerata un bun ignifug, pentru ca modul de fabricare elimina aproape tot aerul din compozitia ei. Fara oxigen, un eventual incendiu nu se va mai putea extinde.

Pe de alta parte, exista si cateva aspecte neplacute. Materialele din care e fabricata celuloza pot provoca alergii la unele persoane, asa ca nu este o idee buna sa o folosesti pentru a-ti izola locuinta. Cel putin nu fara a verifica daca nu cumva esti alergic. O alta problema este faptul ca sunt destul de putini cei care se pricep la instalarea acestui tip de izolatie.

 

4. Spuma poliuretanica

Spuma poliuretanica este un material extrem de versatil, folosit nu doar in constructii, ci si in industria saltelelor sau a scaunelor auto. Ca termoizolant, spuma poliuretanica are cateva avantaje care o separa de celelalte materiale: adera excelent la orice suprafata, izoleaza perfect pentru ca formeaza o masa compacta si ofera rigiditate structurala constructiei.

Pe de alta parte, spuma poliuretanica nu este prea ieftina, in comparatie cu alte materiale termoizolante aflate pe piata. Fiind un produs chimic, fabricarea – dar si utilizarea lui poate afecta mediul, desi in ultimii ani au aparut produse mult mai eco-friendly.

Mai mult, integrarea lui in izolatia unei locuinte poate provoca unele neplaceri, mai ales persoanelor cu afectiuni respiratorii.

 

5. Polistirenul

Polistirenul este un material impermeabil cu foarte bune calitati de izolare termica si fonica. In acest moment, pe piata constructiilor exista doua tipuri de polistiren cu performante diferite: polistirenul expandat si cel extrudat. Polistirenul expandat e considerat de mai buna calitate, in timp ce polistirenul extrudat este mai ieftin.

Unul dintre avantajele acestui material este forma in care vine: placi cu o suprafata fina, ideale pentru termoizolarea peretilor. Pe de alta parte, poate cel mai mare dezavantaj al polistirenului este faptul ca nu are calitati ignifuge si trebuie tratat cu substante speciale pentru a deveni incombustibil.

Cele de mai sus  nu sunt singurele materiale termoizolante existente, dar sunt cele mai populare. Alte solutii mai putin cunoscute sunt lana, canepa si traditionalele paie. Un material considerat revolutionar care ar putea fi introdus la scara larga in viitor este aerogelul, o substanta folosita de NASA pentru termoizolarea rachetelor.  

 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole