Construirea unei case

Incercam in aceste randuri sa va aratam cam de unde incepe, si prin ce se defineste constructia unui imobil. Bunaoara nu tot ce este imobil se poate considera si casa. Omul totdeauna abia asteapta sa construiasca propriul acoperis, o casa sub care sa-si gaseasca linistea, unde poate convietui cu ceilalti membri ai familiei.

Deschide Galeria

Avem deci terenul.

In prima faza chemam un architect care va face masuratorile, eventual ne da unele sfaturi, cum se poate si de ce asa, si nu altcumva, etc. Este bine sa consultam mai multi arhitecti, si specialisti in constructii. Toti vor incerca sa ne convinga ca metoda, idea lor este ceea buna. Si tehnic poate ca toti au dreptate, dar exista si componenta economica a problemei. Aici este un pic mai dificil, deoarece la inceputul constructiei deja trebuie sa existe fondul necear de lucru. Ai stabilit cu arhitectul, ai mai vorbit si cu constructorul ce si cum se poate. Maine fuga la diferite agentii, dupa aprobari, acte care sa permita atacarea constructiei.

Cu acestea rezolvate urmeaza gasirea unei firme de constructii, cu negocierile de rigoare, care au menirea de a stabili sarcinile de lucru pentru ei si asteptarile tale. Trebuie avut in vedere ca o constructie nu se face fara acte, si fara respectarea cerintelor tehnologice. Seful santierului trebuie sa semneze pentru preluarea lucrarii si sa raspunda permanent in fata clientului.

Nu trebuie neglijat aspectul de control permanent al evolutiei lucrarilor. Este bine daca titul este defalcat in segmente de lucru, in faze si astfel incat sa poata fi controlat. Chiar este si mai bine daca pentru fiecare faza de lucu va fi discutat si avizat cu o data de referinta. O casa la constructie este poate mai dificil de urmarit de catre proprietari deoarece printre  betoniere, si moloz, abia daca se vede cum rasare constructia. Si, de obicei abia dupa finalizare se observa unele lipsuri rezultate din greseala poiectului si mai incolo din lipsa de pofesionalitate al constructorului. Iata, deci cate probleme intampina clientul, si inca este abia la inceputul constructiei.. Chiar daca zilnic treci pe acolo, tot nu poti controla intreaga evolutie. Vezi ca zidurile se ridica, te bucuri, deja incepi sa faci comanda la mobilier, dar a doua zi cand te duci acolo observi ca holul pe care il stiai din stanga, apare in dreapta intrarii. Sigur ca acest lucru nu ar rebui sa afecteze lucrarea, dar imediat mai apare ceva, mai incolo altceva…

Construirea este baza. Bine, aici nu discutam de fazele premergatoare, sau nici de cele care urmeaza. Acestea vor face subiectul altui articol. Pana atunci, in mod normal beneficiarul tine legatura cu arhitectul, ii cere socotela, si de la el va astepta eventulele inrebari, daca se schimba ceva.  Aspectul cu schimbari in timpul constructiei fac parte din procesul de creatie. In mod normal nu clentul este cel care trebuie sa controleze si sa intervina. Acest lucru intra in sarcina arhitectului. El tine legatura cu reprezentatul firmei de constructii, si tot el este cel care trebuie sa identifice eventualele lipsuri in procesul de constructie.

Intrun sfarsit clientul are sansa sa viziteze constructia gata ridicata, cu acoperisul pus. Omul deja se vede in living relaxandu-se in fotoliu, sau se simte deja dus de vise in dormitor. Dar! Casa abia este ridicata.

Urmeaza lucrarile de finisare, de design interior, care vor dura mai mult.

Totusi: casa este construita.

 

Sursa Foto: www.supernamai.lt

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole