Cum alegi hrana pisicii, pentru a preveni afecțiunile digestive și renale

Hrănitul pisicii este foarte important pentru menținerea sănătății acesteia. Hrana trebuie să fie de calitate superioară, din ingrediente atent selectate și trebuie aleasă în funcție de vârsta animăluțului, de greutate și dimensiuni, de nivelurile de activitate și de alte particularități: dacă pisica este sterilizată, dacă trăiește în apartament sau la curte, dacă are anumite alergii și afecțiuni.

Atât în cazul prevenției, cât și al gestionării problemelor digestive și renale, hrana pisicii este esențială.  Poți ajuta pisica să depășească problemele și simptomele specifice: dureri, scăderea apetitului, urinare frecventă, sete excesivă, vărsături, scădere în greutate – mergând la veterinar și oferindu-i hrană de calitate.

De ce apar afecțiunile digestive și renale la pisici

Afecțiunile renale și digestive sunt printre cele mai întâlnite probleme de sănătate în rândul pisicilor. Cele mai comune astfel de afecțiuni care pot apărea la anumite rase de pisici sau la toate rasele includ: boala renală cronică, infecțiile urinare, diareea, constipația, vărsăturile.

Aceste probleme pot fi cauzate de o serie de factori. Unul dintre aceștia este alimentația inadecvată, care constă în consumul excesiv de alimente uscate, bogate în carbohidrați și sărace în apă. Hrănitul îndelungat cu acest tip de alimente poate duce la deshidratare și la formarea calculilor urinari sau a altor probleme.

Infecțiile bacteriene sau virale sunt și ele responsabile de deteriorarea sănătății digestive sau renale în rândul pisicilor. Acestea pot afecta tractul digestiv sau rinichii pisicii, cauzând inflamație și disconfort. De asemenea, sunt și probleme genetice, care pot face ca pisicile să fie mai predispuse la boli care le afectează aparatul digestiv și pe cel urinar.

Cum trebuie să fie hrana pisicii pentru a evita aceste afecțiuni

Pentru a preveni aceste afecțiuni, dar și pentru a le gestiona, dacă au apărut, este recomandat, în primul rând, să-i asiguri pisicuței tale o dietă adecvată, care să îndeplinească următoarele cerințe:

  • Hidratare adecvată – hrana umedă este bogată în apă, astfel că poate menține sănătatea rinichilor pisicii , prevenind formarea calculilor urinari;
  • Nutrienți esențiali – pisica are nevoie de proteine de calitate, grăsimi sănătoase, fibre și vitamine pentru a se dezvolta normal și a fi sănătoasă;
  • Evitarea alimentelor procesate – alimentele care sunt bogate în aditivi și conservanți pot irita stomacul și pot afecta intestinul pisicii, contribuind la apariția problemelor digestive acute sau cronice.

Cum trebuie să arate meniul zilnic al unei pisici

Pentru pisicile care sunt predispuse la deshidratare și la boli renale, este recomandată, în principal, hrana umedă. Hidratarea este însă importantă și atunci când pisica suferă de o afecțiune, dar și când este sănătoasă. Din acest motiv, veterinarii recomandă hrana umedă în fiecare zi. Acest lucru nu înseamnă că hrana uscată nu este bună pentru o pisică. Din contră.

Hrana uscată poate ajuta la menținerea sănătății dentare, deoarece textura sa crocantă elimină tartrul și placa dentară. Totodată, hrana uscată are tendința de a fi mai puțin calorică decât hrana umedă, ceea ce ajută la controlul greutății și la prevenirea obezității, mai ales în cazul pisicilor de apartament. Așadar, combinația celor două tipuri de hrană este o idee excelentă pentru sănătatea și bunăstarea pisicii.

Pisicile ar trebui să mănânce cel puțin două mese pe zi, iar un meniu cu mic dejun, prânz și cină poate fi o opțiune foarte bună. Un astfel de meniu poate fi alcătuit în felul următor:

  1. Dimineața – o porție de hrană umedă de la PetVet, cu carne de pasăre sau pește și legume, care furnizează nutrienții esențiali și stimulează hidratarea. Poți opta pentru o conservă cu carne de pasăre KingCat de la PetVet, creată special pentru a asigura alimentația completă și corectă a pisicii. Cu o umiditate de 80%, această conservă este excelentă și pentru hidratare, iar proteinele, fibrele, vitaminele A, D3 și E, uleiurile și grăsimile sănătoase contribuie la protejarea sănătății felinei;
  2. Prânz – o porție de hrană uscată de calitate este o idee foarte bună pentru hrănitul pisicii la prânz. Aceasta oferă proteinele, grăsimile și carbohidrații necesari pentru o nutriție adecvată și pentru furnizarea energiei. Promico Cocktail de la PetVet este o hrană uscată completă pentru pisicile adulte, cu o compoziție din: cereale, carne, extracte de proteine vegetale, pește, uleiuri, grăsimi și substanțe minerale. Rația zilnică recomandată este de 55-70 g la 2-3 kg, 60-90 g – la 3-5 kg, sau de 80-125g la 5-7 kg. Porția alimentară diferă în funcție de nivelul de activitate, de condițiile de mediu și de rasă;
  3. Seara – o altă porție de hrană umedă poate fi indicată pentru a menține hidratarea și pentru a completa aportul de nutrienți esențiali. Pentru masa de seară, poți alege pentru pisica ta o conservă Julius K9 Cat, o hrană umedă super-premium care conține păstrăv.

Hrănitul pisicii este o responsabilitate pe care trebuie să o iei în serios, pentru ca felina ta să fie sănătoasă și plină de viață și să nu se confrunte cu afecțiuni digestive sau renale. Alege pentru pisica ta hrană de calitate, cum sunt produsele de la PetVet, și îngrijește-o cu dragoste!

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole