Cum sa alegi un tablou pentru locuinta ta

Partea cea mai creativă în amenajarea unei case este alegerea elementelor de decor. Gama acestora este atât de vastă și diversificată, încât, majoritatea apelează la un designer de interior, pentru a nu se pierde în miile de alegeri.

Deschide Galeria

Însă, dacă respecți câteva reguli de bază, vei putea face asta și singur, fără prea multe bătăi de cap.

Dintre toate decorațiunile, tablourile sunt cele care pot avea un impact foarte mare asupra întregii atmosfere dintr-o încăpere. De aceea, este foarte important cum alegi un tablou pentru casa ta.

In primul rând, dacă îți dorești un tablou de calitate, unic, trebuie să alegi un tablou realizat de un pictor.

Din ce am observat, atunci când un client își alege un tablou, o face ori din impuls, pentru că le place foarte mult un tablou pe care l-au văzut și pur și simplu trebuie neapărat să-l aibă, ori în funcție de designul pe care îl au deja în casă. Ambele variante merg. Dacă îți place foarte mult un tablou și simți că îți transmite ceva, nu-ți face griji că nu se potrivește cu draperia, de exemplu. Gama de culori este atât de mare, încât prin diverse trucuri, poți să creezi acel echilibru cromatic, fără să renunți la tabloul care îți place. Pentru asta, aruncă un ochi pe internet la Color Wheel, un instrument foarte bun care te ajută să alegi culorile potrivite.

Apoi, sunt acei clienți care își aleg un tablou care să completeze restul decorului din încăpere. Pe toți îi îndrum inițial să vadă tablourile deja disponibile în atelierul meu sau pe site (silviaeneart.ro), pe care le realizez în tehnici diferite si cromatică diversificată, tocmai pentru ca ei să aibă posibilitatea de a alege din mai multe variante. Dar, există și posibilitatea ca ei să aibă deja o idee, facem echipă și împreună stabilim cum va arăta tabloul. Acestea sunt tablourile personalizate, o alegere foarte bună și dacă vrei să oferi cuiva un tablou. Oricare din variante ai alege, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

Caracteristicile unui tablou

Tabloul are trei caracteristici principale de care trebuie să ții cont: cromatica, adică nuanțele care compun tabloul, liniile compoziției, care pot fi drepte, circulare, verticale, orizontale, etc, și dimensiunea care poate varia în orice combinație dorești.

Care este funcția camerei?

Vei pune tabloul în dormitor? Atunci trebuie să ții cont că orice pui în camera asta trebuie să exprime relaxare, liniște. De obicei, starea de calm o dau culorile reci, desaturate, dar și nuanțele calde, cu excepția celor vibrante (cum e roșu sau portocaliu). Poți să alegi un tablou de dimensiuni mari, așezat deasupra patului, dar nu mai sus de nivelul ochilor. Liniile compoziției trebuie să fie orizontale, statice, așa cum sunt într-un peisaj, un ocean liniștit, dar și un portret. O bună alegere sunt și tablourile abstracte sau tablourile subtile, romantice realizate în acuarelă.

Dacă vrei să creezi o atmosferă care să-ți dea energie, așa cum este livingul, atunci, alege un tablou care să exprime dinamism. Poți alege un tablou de dimensiuni mari, deasupra canapelei, sau dacă ai un perete gol, poți realiza o galerie din mai multe tablouri mici. De această dată, alege liniile verticale sau dinamice, fie că vorbim de un tablou abstract în culori calde sau de o scenă în mișcare, cum ar fi un val cu nuanțe de albastru puternic. Acest tip de încăpere îți dă voie să fii îndrăzneț și să creezi mici contraste, sau tonuri vibrante. Însă, nu exagera, să ții cont tot timpul că trebuie să păstrezi culorile în armonie, în echilibru.

Care este focusul camerei?

În fiecare cameră este un focus, o vedetă cum îmi place mie să-i spun. Cine vrei să fie vedeta în camera pe care vrei să o decorezi? Dacă este tabloul, atunci clar, dimensiunea acestuia trebuie să fie generoasă. Îl vei așeza în zona cea mai expusă și care se vede prima dată atunci când intri în acea cameră. Vrei să fie observat, atunci compoziția lui trebuie să fie specială, să exprime ceva, nu e doar un decor care se pierde în designul camerei.

Dacă nu vrei ca tabloul să fie în prim plan, atunci o buna alegere sunt tablourile de dimensiuni mici, subtile. Un set de tablouri în acuarelă, în tonuri naturale, nu foarte puternice, așezate în dreptul unei mese, deasupra unei noptiere sau pe rafturile unei biblioteci.

Alegerea unui tablou nu trebuie să fie grea. Până la urmă, un tablou trebuie să creeze o stare, o atmosferă cu care să rezonezi, iar tu știi cel mai bine ce se potrivește pentru tine.”

 

Articol scris de Silvia Ene, artist care pictează tablouri de mai bine de zece ani.

Dacă îți dorești să cumperi un tablou realizat de Silvia Ene, intră aici:  Silvia Ene Art

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole