Cum sa amenajezi o camara

Pentru toate accesoriile din bucatarie, de la cratite, tigai, borcane cu gemuri si compoturi pana la legume si fructe, camara este locul ideal pentru a le depozita. Fie ca aceasta este inclusa in bucatarie sau pe hol, stim cu totii cat de util ne este acest spatiu de depozitare din locuinta. Daca si tu te numeri printre cei care se pregatesc sa amenajeze camara, sfaturile urmatoare iti vor fi de folos.

Deschide Galeria

Sa incepem cu usa. Cum se va deschide ea? In interior, in exterior sau veti instala o usa culisanta? E bine sa luati in calcul acest aspect, mai ales daca spatiul este unul mic. O usa care va incurca este ultimul lucru pe care vi-l doriti. Usa care se deschide in exterior este optiunea potrivita pentru ca ofera mai mult spatiu in interiorul camarii. Usile inspre interior limiteaza accesul la rafturi si etajere si mai ales la cele stocate in camara.

Ca peste tot in casa, este important sa aveti un iluminat eficient. De cele mai multe ori, acest aspect este ignorat. Camara este un spatiu inchis si intunecat. Ganditi-va ca aveti nevoie de lumina pentru a ajunge mai usor la rafturile superioare si mai ales sa nu incurcati borcanele. Alegeti o lumina calda si un corp de iluminat mic care sa poata fi usor fixat in tavan. In plus, asigurati-va ca intrerupatorul este usor accesibl, fie in interiorul camarii sau pe exterior in imediata apropiere a usii.

Gandeste-te apoi la dispunerea rafturilor si etajerelor, mai ales la cat de inalte vor fi ele si cum vei ajunge la ele. Daca optezi sa montezi rafturile pana sus in apropierea tavanului, asigura-te ca poti sa ajungi la ele – un scaunel de copii pe care sa il tii mereu la indemana sau o mini-scara sunt doua solutii de luat in considerare.

Daca spatiul pe care il ai la dispozitie pentru camara se afla situat in continuarea bucatariei, poti sa pastrezi amenajarea din bucatarie pentru continuitate si coerenta. Aici ne referim la tipul de material si culorile folosite. Insa, nu te impiedica nimeni sa experimentezi, daca asta iti doresti. Poti alege sa zugravesti un perete sau o portiune din perete intr-o culoare de accent si locul respectiv sa fie o zona dedicata unor anumite produse pe care cei ai casei sa le poata identifica usor. Forma rafturilor si a etajerelor poate varia, unele pot fi mai lungi si altele mai inguste sau poti opta doar pentru etajere suspendate, de marime identica.

Luati in calcul si felul cum veti aseza lucrurile in camara. Puneti elementele pe care le utilizati cel mai mult pe rafturile din fata, accesibile de indata ce intrati in camara. Asigurati-va ca rafturile nu sunt prea adanci, astfel incat sa le puteti vedea pe toate, prin amplasarea obiectelor mici in fata si a articolelor mai mari in spate. Vasele grele pot fi stocate pe rafturile care sunt mai late, in partea inferioara a camarii. In partea superioara inspre tavan pot fi asezate obiectele care se folosesc mai rar.

Daca spatiul din camara este restrans, profitati la maxim de orice portiune din aceasta incapere. Astfel, pot fi montate rafturi tip coltare, castigand astfel la capitolul depozitare. Atunci cand planificati tipurile de rafturi, tineti cont si de marimile vaselor sau a electrocasnicelor pe care le veti depozita in camara.

Se pot integra si rafturi cu caracteristici speciale cum ar fi cele pentru sticlele de vin sau loc pentru a integra lazi cu cartofi, ceapa sau alte legume si fructe. Pe unul din pereti, se pot fixa manere pentru a agata sortul sau alte ustensile necesare in bucatarie.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole