Sfaturi pentru o iluminare eficienta a locuintei

Iluminatul locuintei joaca un rol esential in amenajarea spatiului. Fie ca vorbim de dormitor, baie sau birou, este recomandat sa folosim o lumina calda care ofera confort vizual. Lumina calda sau galbena este data de becurile obisnuite sau orice fel de bec de neon cu temperatura de culoare de 2700 grade Kelvin (unitatea de masura) – aici gasim becuri incandescente, becuri fluorescente compacte sau economice, spoturi cu halogen sau cu neon. Temperaturile de culoare de peste 5000 K sunt considerate “reci” (au tenta albastruie).

Deschide Galeria

Dormitor

Fiind o camera dedicata odihnei si relaxarii, intensitatea luminii nu este atat de importanta, ci mai degraba amplasarea corpurilor de iluminat si felul in care este directionat fascicolul luminos. Astfel, in afara unei lustre sau a unei plafoniere care vor asigura o lumina generala discreta, in dormitor importante sunt veiozele asezate pe noptiere. Orientarea abajurului asigura lumina necesara pentru lectura fara a-l incomoda pe partener daca acesta doreste sa doarma. Puteti chiar sa renuntati la iluminatul central din tavan si sa-l inlocuiti cu lampadare si veioze care vor asigura un aer romantic incaperii.

Bucatarie

Pentru bucatarie, accentul se pune pe zonele de interes si obtinerea unei bune vizibilitati. Astfel, in afara plafonierei montate in tavan, se poate instala suplimentar, in zona blatului de lucru, un tip de iluminat fluorescent liniar, un neon sau spoturi fixate deasupra blatului intr-o scafa sau in dulapul suspendat. Locul de luat masa necesita si el o iluminare locala cu ajutorul unui corp suspendat cu picior reglabil fixat deasupra mesei. Rolul sau este unul estetic, oferind in acelasi timp un aer intim.

Living

Daca lectura este unul din momentele dumneavoastra preferate de relaxare, atunci ar fi bine sa luati in calcul crearea unui colt pentru lectura. Pentru o astfel de activitate puteti opta pentru un lampadar mare, aplecat peste fotoliu, care va va oferi caldura si intimitatea necesara unui cadru tihnit. E bine sa alegeti un lampadar cu picior reglabil care va permite distribuirea diferita a fascicolului luminos. Intensitatea luminii nu trebuie sa fie prea mare, pentru a nu crea disconfort ocular.

Ramanand tot in zona de living, biroul are si el un rol important, in special pentru cei care lucreaza deseori de acasa. Biroul are nevoie de o sursa de lumina care sa asigure o buna vizibilitate, dar fara sa deranjeze ochii. Cel mai frecvent utilizate sunt lampile de birou cu brat reglabil care se pot monta in partea stanga a biroului (pentru cei dreptaci). Avand un sistem adaptabil, care permite directionarea fascicolului luminos doar in dreptul zonei de lucru, un astfel de corp este ideal pentru a nu deranja pe ceilalti din aceeasi incapere cu biroul.

Baie

In baie este preferabil sa folosim iluminatul puternic in dreptul oglinzii pentru o buna vizibilitate. Nu se recomanda iluminatul din tavan, deoarece felul in care cade lumina va crea umbre pe fata celui care se uita in oglinda. Pentru corpurile de iluminat din baie se recomanda becurile cu fluorescenta compacte sau cele cu halogen liniar. Este important ca invelisul exterior al globului becului sa fie din sticla satinata pentru a proteja vederea. Un alt aspect de luat in considerare atunci cand vorbim de iluminatul in baie este ca respectivul corp ales sa fie protejat impotriva umezelii prin garnituri etanse din silicon. Astfel, partea electrica va fi protejata impotriva umezelii sau a stropilor de apa.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole