Dezumidificatoarele de camera – cand sunt recomandate?

​Disconfort climatic, obiecte de mobilier ce se degradează ușor, mucegai, igrasie, aer irespirabil – toate acestea sunt doar câteva dintre semnele unui nivel mult prea crescut al umidității. Toate aceste probleme se pot rezolva cu ajutorul unui dezumidificator care ajută la scăderea umidității din aer și la menținerea unui nivel corespunzător, astfel încât să te bucuri de confort la interior, precum și de o stare de sănătate optimă.

Deschide Galeria

SUMAR:

 

Căldura și umezeala reprezintă unii dintre cei mai mari inamici ai sănătății tale, dar și ai stării în care obiectele de mobilier se păstrează de-a lungul timpului. Astfel, un dezumidificator nu îți va îmbunătăți doar calitatea vieții, ci te va ajuta să ai și obiecte de mobilier ca noi, fără crăpături sau murdării.

Care este rolul unui dezumidificator de cameră?

Rolul unui dezumidificator este de a îmbunătăți calitatea vieții prin scăderea nivelului de umiditate dintr-o încăpere. Odată cu reducerea nivelului de umiditate, casa ta nu va mai fi mediul perfect de dezvoltare al acarienilor de praf și al mucegaiului. Un dezumidificator te va ajuta să scapi de mirosul specific de mucegai, va reduce astfel și iritațiile sistemului respirator, dându-ți ocazia să te simți confortabil în propria casă. Într-un mediu cu un nivel optim de umiditate, îmbrăcămintea se va usca mai repede după spălare, pâinea sau cerealele vor rămâne proaspete mai mult timp, iar semnele de rugină de pe diverse obiecte din casă vor dispărea. Un dezumidificator te va ajuta și să reduci praful din locuință și să faci astfel curat mai rar.

Rolul unui dezumidificator este și de a elimina alergenii din aer. Acarienii și sporii de mucegai prosperă în aerul umed, cum ar fi baia sau bucătăria și nu numai. Dacă și tu te confrunți des cu nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, strănut sau dificultăți de respirație, erupții cutanate sau iritații la nivelul pielii, s-ar putea să fii o persoană mai sensibilă, alergică la acarieni sau mucegai. Un dezumidificator filtrează aerul și reduce umiditate la acel nivel la care te simți confortabil, iar alergiile sunt doar o amintire neplăcută. Dacă nu ai folosit un dezumidificator până acum, vei vedea că îți va schimba total viața încă din prima zi de folosire.

Câte tipuri de dezumidificatoare de cameră există?

Există mai multe tipuri de dezumidificatoare, fiecare dintre ele având anumite avantaje sau fiind recomandate în situații anume. În funcție de mărimea și capacitatea lor, putem împărți dezumidificatoarele în următoarele categorii:

Dezumidificatoare frigorifice: funcționează după același principiu ca frigiderul, după cum sugerează și numele. Practic, în interiorul dezumidificatorului există o placă metalică pe care se condensează umezeala din aer, ventilatorul atrage constant aerul din încăpere, umiditatea se condensează pe placă și se scurge în rezervorul de apă al dezumidificatorului. În momentul în care umiditatea din cameră este adusă la nivelul optim, dezumidificatorul trece în modul de stand by până la următoarea pornire. Un lucru important de menționat este că acest tip de dezumidificator este eficient la temperaturi obișnuite ale încăperii, performanța sa fiind afectată în condiții de temperaturi mai scăzute.

Dezumidificatoare desicante: desicantul este un material care absoarbe apa, acest tip de dezumidificator funcționând pe baza principiului de absorbție. Spre deosebire de dezumidificatorul frigorific, cel desicant poate funcționa fără niciun fel de problemă și la temperaturi mai scăzute, fiind ideal pentru ateliere sau garaje, cu mențiunea că va consuma mai mult, deci ar trebui să te aștepți la costuri de întreținere mai mari.

Dezumidificatoare integrate: reprezintă cel mai eficient mod de a elimina umezeala, mucegaiul și condensul din orice locuință. Un astfel de dezumidificator este de obicei integrat în sistemul de ventilație al locuinței.

Dezumidificatorul portabil: este cel mai frecvent folosit în locuințe pentru că are dimensiuni mici și poate fi mutat ușor în orice cameră, are un preț accesibil tuturor, fiind simplu de utilizat și eficient.

Mini dezumidificatoare: au dimensiuni foarte mici și pot fi folosite în orice spațiu strâmt. De cele mai multe ori, sunt folosite în dormitoare sau în camerele copiilor, dar doar în cele de dimensiuni mici pentru că în spațiile mai mari nu va fi deloc eficient. Din punct de vedere al prețului, reprezintă cea mai ieftină opțiune.

 

Dezumidificatoarele vin de obicei la pachet cu diferite funcții ce le cresc eficiența. În funcție de acest criteriu, dezumidificatoarele pot fi de mai multe categorii:

Dezumidificator cu pompă internă, mult mai comod de folosit.

Dezumidificator cu funcție de pornire automată păstrează un nivel de umiditate constant la nivelul locuinței.

Dezumidificator cu funcție de decongelare automată pentru spațiile cu temperaturi mai scăzute.

Dezumidificator cu funcție de silent mode pentru cei sensibili la zgomot.

Dezumidificator cu filtru de aer reutilizabil.

Dezumidificator cu un consum redus de energie, prietenos cu mediul.

Dezumidificator cu funcție de personalizare a nivelului de umiditate.

Cu atâtea opțiuni disponibile pe piață, nu ai cum să nu găsești un dezumidificator care să corespundă nevoilor tale și să se încadreze și în bugetul disponibil.

În ce situații este recomandat un dezumidificator?

Dezumidificatorul nu este doar un moft, ci chiar o necesitate în anumite locuințe. Vei ști că ai nevoie de un astfel de dispozitiv în momentul în care te confrunți cu pete de umezeală pe pereți sau tavan, atunci când aerul devine irespirabil, când ferestrele sunt acoperite de condens, mucegaiul este vizibil, iar mirosul de mucegai este prezent.

Dacă te confrunți des cu apariția mucegaiului și pare că orice ai face, nu poți scăpa de el, atunci cu siguranță ai nevoie de un dezumidificator. Mucegaiul nu îți afectează doar pereții sau obiectele de mobilier, ci și sănătatea. Printre cele mai comune probleme de sănătate ce pot apărea din cauza mucegaiului se numără: iritații la nivelul ochilor și gâtului, erupții cutanate, mâncărimi sau atacuri de astm. O umiditate de 50-60% reprezintă mediul perfect de dezvoltare a mucegaiului, iar un dezumidificator te poate scăpa de mucegai într-un timp scurt, doar prin menținerea unui nivel optim de umiditate în aer. Folosirea unui dezumidificator te ajută și să previi reapariția mucegaiului.

Dacă ești alergic la praf, un astfel de dezumidificator te poate ajuta să ameliorezi simptomele, să respiri din nou bine și să îți îmbunătățești astfel calitatea vieții. Dezumidificatorul joacă un rol important în îmbunătățirea calității aerului din interiorul casei nu numai prin eliminarea excesului de umiditate, ci și prin eliminarea acarienilor de praf. Acarienii de praf din mediul interior sunt responsabili atât de alergii, cât și de crizele de astm. Chiar dacă nu te va scăpa complet de acarienii de praf, dezumidificatorul te va ajuta să diminuezi frecvența crizelor de astm și să îți îmbunătățești sistemul imunitar.

Un dezumidificator este recomandat și în situația în care confortul la interior este extrem de scăzut, dacă temperatura oscilează sau aerul este irespirabil. Calitatea aerului nu se măsoară doar în numărul de poluanți ce pot exista în interior, ci și în nivelul de umiditate. Este adevărat că un purificator de aer este cel mai eficient mod de a curăța aerul de substanțele nocive, însă și un dezumidificator te poate ajuta să îmbunătățești calitatea aerului și confortul din interior. Mai multe decât atât, atunci când nivelul de umiditate este cel recomandat, aerul se va simți mai cald, iar acest lucru te va ajuta să reduci și facturile cu încălzirea locuinței în sezonul rece și să îți transformi locuința într-una mult mai eficientă din punct de vedere energetic.

Dezumidificatorul nu are influență doar asupra sănătății tale, ci și asupra obiectelor de mobilier. Un nivel ridicat de umiditate poate distruge treptat integritatea casei tale pentru că afectează în mod special lemnul. Obiectele de mobilier se distrug mai repede, pereții sunt afectați de mucegai, obiectele din metal încep să ruginească – toate acestea se întâmplă din cauza unui nivel prea mare de umiditate în interiorul locuinței, iar dezumidificatorul reprezintă o soluție simplă și accesibilă la aceste probleme.

Cum alegi dezumidificatorul potrivit nevoilor tale?

În momentul în care vrei să achiziționezi un dezumidificator, trebuie să iei în considerare mai multe criterii printre care și dimensiunea sa. Dimensiunea o alegi în funcție de spațiul în care îl vei folosi. Dacă vrei să îl folosești într-o cameră de dimensiuni mici cu un nivel ridicat de umiditate, cum ar fi baia, un dezumidificator portabil mini își va face treaba foarte bine. De cealaltă parte, dacă ai nevoie de un dezumidificator în living sau într-un spațiu de dimensiuni mai mari, ar fi bine să iei în considerare un dispozitiv cu o capacitate mai mare care să poată să facă față și să fie mai eficient.

Dacă consideri că vei avea nevoie de dezumidificator în mai multe camere, atunci ar fi bine să optezi pentru unul portabil, pe care îl poți muta în funcție de necesități. Dacă ai un buget mai mare, atunci poți merge și pe varianta unui dezumidificator integrat în sistemul de ventilație pentru a menține un nivel optim al umidității în întreaga locuință. Nu lua în considerare doar prețul de achiziție atunci când alegi un dezumidificator, ci și alte costuri cum ar fi cele cu întreținerea sau cu energia electrică. Optează pentru un dezumidificator eficient din punct de vedere energetic, chiar dacă are un preț mai mare, pentru că îți va aduce economii considerabile în viitor.

Nu în ultimul rând, alege un dezumidificator care are incorporate și alte funcții ce îi cresc eficiența, cum ar fi pornirea automată în momentul în care detectează un nivel prea mare al umidității sau funcția de decongelare automată ce te ajută să economisești timp atunci când vine vorba de întreținerea dezumidificatorului.

Care sunt riscurile atunci când umiditatea din cameră este prea mare?

Nivelul umidității are un efect negativ atât asupra locuinței, cât și asupra sănătății tale. Nivelul optim al umidității este situat între 30 – 50%, iar o umiditate mai mare de 50% aduce anumite riscuri și probleme. Un nivel prea mare al umidității poate provoca infecții ale sistemului respirator și duce la apariția ciupercilor, a mucegaiului și microbilor. O umiditate de peste 70% poate fi chiar periculoasă pentru persoanele care suferă de TBC, iar acest exces de umiditate pe termen lung duce la scăderea imunității și la dezvoltarea infecțiilor.

Iată alte probleme care pot apărea atunci când nivelul de umiditate este prea ridicat:

Te confrunți cu un disconfort climatic – îți este frig, deși temperatura din interiorul locuinței este potrivită.

Mobila sau bunurile din casă încep să se deterioreze mai repede.

Apar semne ale mucegaiului și igrasiei, iar acest lucru se simte și în aerul respirat.

Apar din ce în ce mai multe insecte.

Aparatele electrocasnice încep să nu mai funcționeze corespunzător.

Suprafețele din lemn încep să putrezească.

Acestea sunt doar câteva riscuri la care te expui atunci când nivelul de umiditate este ridicat în locuința ta. Un dezumidificator ar rezolva aceste probleme și ar asigura un mediu mult mai sigur în interiorul locuinței.

Este indicat să folosești un dezumidificator în dormitor?

Știai că nivelul ridicat de umiditate îți poate afecta chiar și calitatea somnului? Unii oameni nu reușesc să se odihnească suficient sau se confruntă cu insomnii, fără să se gândească că problema este chiar în aer, în nivelul prea mare de umiditate. Umiditatea prea mare îngreunează și evaporarea apei din corp, iar acest lucru te poate face să transpiri și să te simți inconfortabil. Oamenii care suferă de astm sau de alte probleme respiratorii nu pot dormi într-un mediu umed și cald pentru că le este dificil să respire.

Este indicat și chiar recomandat să folosești un dezumidificator în dormitor, mai ales dacă te confrunți cu situațiile descrise anterior. Un dezumidificator va acționa în două moduri: împrospătează aerul prin îndepărtarea mirosurilor și a mucegaiului și îți menține hainele uscate, eliminând transpirația. Un dezumidificator în dormitor te va ajuta să dormi mai bine toată noaptea, să nu mai transpiri atât de tare și să te trezești mai odihnit și cu o dispoziție mult mai bună. Dacă ai încercat până acum diverse soluții să scapi de insomnii și să îți îmbunătățești calitatea somnului și niciuna nu a funcționat, a venit timpul să testezi și un dezumidificator. Vei vedea că rezultatele se vor vedea încă din prima noapte.

 

Concluzii

Un dezumidificator te va ajuta nu doar să ai o locuință mai sănătoasă, ci și să te simți mult mai bine. Menținerea unui nivel optim al umidității într-o locuință este esențială pentru a preveni degradarea obiectelor de mobilier și păstrarea stării de sănătate. Dacă vrei să te bucuri de rezultate cât mai bune, este important să alegi dezumidificatorul potrivit pentru spațiul în care urmează să îl folosești și pentru necesitățile tale și ale familiei. Mai trebuie doar să te asiguri că este întreținut corespunzător și te poți bucura de un mediu mai sănătos la interior și de un confort sporit.

 

Resurse

https://humiditycheck.com/is-it-safe-to-leave-a-dehumidifier-on-all-night

https://www.wikihow.com/Choose-the-Size-of-a-Dehumidifier

https://www.wikihow.com/Use-a-Dehumidifier

8 Benefits of Owning a Dehumidifier

https://www.hometips.com/buying-guides/dehumidifiers.html

https://www.breathingspace.co.uk/dehumidifier-guide-i25

13 Different Types of Dehumidifiers

15 Reasons Why You Need a Dehumidifier In Your Home

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole