Multi sunt cei care se confrunta cu lipsa spatiului. De multe ori, aceasta problema o regasim intr-un dormitor mic, neincapator pentru nevoile noastre mereu crescande de a depozita lucruri.
Desi o incapere mare, aerisita este dezirabila, realitatea nu ne ofera mereu conditiile ideale. Ce putem face in schimb este sa ne adaptam cu stil spatiului pe care il avem si sa il decoram practic si eficient.
Cuvantul cheie in cazul amenajarii unui dormitor mic este adaptarea. De la pat pana la noptiere si dulap, fiecare element trebuie adaptat conform spatiului existent. Un pat matrimonial tip king –size va ocupa inutil dormitorul, creand disproportii. Stim, e confortabil, dar veti gasi modele mai mici care va pot oferi un somn odihnitor si cu dimensiuni mai reduse. Si dressingul trebuie adaptat: ocupand tot peretele veti pierde spatiu pretios si in plus va genera un sentiment neplacut de sufocare si coplesire. Limitati in schimb marimea lui. Hainele care nu incap pot fi mutate intr-un dulap pe hol. Lenjeria groasa si pernele pot fi depozitate usor sub pat.
Pentru un dormitor mic, e necesar sa luati in considerare mobilierul multifunctional; va poate salva de multe batai de cap, stocand lucrurile voluminoase care in mod normal nu si-ar mai gasi locul prin dulapuri.
Si culorile sunt importante. Fie accentuati spatiul in tonuri puternice, fie pastrati simplitatea prin nuante pastel sau neutre precum crem, bej sau gri. Nici cu albul nu veti da gres, ba chiar va spori efectul de spatialitate si luminozitate in camera. Sfatul nostru este sa nu creati un dormitor prea monoton, ci aduceti elemente de culoare, cum ar fi un tablou, un tapet sau lenjerie de pat cu motive vesele; chiar si simplele perne decorative pot improspata decorul unui dormitor mic.
Lasati sa patrunda cat mai multa lumina. De aceea, perdelele e bine sa fie translucide sau chiar transparente in culori deschise. Draperiile pot lipsi, existand riscul ca ele sa incarce spatiul inutil. Un truc deseori folosit este montarea unei oglinzi opuse ferestrei; astfel lumina se va reflecta si veti avea impresia ca spatiul este de fapt mai mare.
Nu in cele din urma, urmariti sa existe o coerenta in pozitionarea si asezarea mobilierului pentru a pastra o fluenta a accesului si fara ca unele elemente sa fie ingramadite prea mult intr-un singura parte.
Sursa foto: houseandgarden.co.uk