Functionalitate si estetica – ghid practic in alegerea solutiei de iluminat de exterior

Solutiile de iluminat nu se mai limiteaza de mult la simple aplice sau neoane, indiferent ca ne referim la spatiile interioare sau la cele exterioare locuintei. Intreaga atmosfera a unei gradini se transforma in lumina potrivita si cu ajutorul unor sfaturi specializate, te poti bucura de relaxarea unei oaze verzi pe timpul zilei si de feeria unei amenajari inspirate, pe timpul noptii. Aportul unui arhitect de lumini se face simtit in rezultatul final, acesta luand in calcul toate criteriile spatiului respectiv pentru a realiza o solutie de iluminat functionala si estetica. Tocmai de aceea, Povestea Casei a venit in intampinarea intrebarilor legate de iluminatul de exterior si a stat de vorba cu Roxana Mitarca,specialist in arhitectura luminilor.
Potrivit ei, iluminatul de exterior trebuie sa tina seama de:

Deschide Galeria

1. Iluminat de siguranta

Acest tip de iluminat asigura nivelul de lumina necesar circulatiei sau zonelor importante pentru a evita accidentele. In cadrul potecilor, treptelor, marginilor piscinelor trebuie utilizat un iluminat adecvat pentru a marca aceste diferente de nivel. Nivelul de lumina trebuie sa nu fie unul puternic. O astfel de lumina nu va face altceva decat sa orbeasca pe toata lumea. Ideal in aceste spatii este un iluminat redus. In acest fel, procesul de adaptare de la intuneric la aleile luminate fiind unul bland.
Un alt exemplu din cadrul iluminatului de siguranta este asigurarea zonelor cu potential de infractiune precum intrarea in curte, usa principala a locuintei sau locurile vulnerabile ale gradinii respective. Accesul proprietarului pe o alee luminata excesiv produce umbre puternice lucru ce ofera avantajul unui potential infractor de a se ascunde in umbra. Astfel unul este pus in pericol datorita orbirii, in timp ce celelalt este in avantaj, fiind protejat de umbra. Nivelul de lumina trebuie adaptat si in functie de media de varsta a locuitorilor. Mai exact, odata cu inaintarea in varsta avem nevoie de mai multa lumina pentru a putea distinge detaliile.

2. Iluminat functional

Acest tip de iluminat asigura nivelul necesar activitatilor desfasurate intr-o anumita zona. De exemplu, modul de a trata o terasa poate varia in functie de activitatea desfasurata acolo. Aceasta poate avea rol functional de trecere, spatiu de relaxare, de jocuri in compania unor invitati sau destinat momentelor romantice. Nivelul de iluminat optim pentru fiecare activitate este unul diferit. Un arhitect de lumini va stii sa aprecieze cantitatea de lumina necesara fiecarei activitati, precum si alegerea corpului potrivit, atat ca distributie luminoasa cat si ca reglaj luminii.

3. Iluminat estetic

Frumosul este subiectiv, fiecare individ are propria sa interpretare a ceea ce ii este placut. Totusi, principiile estetice generale trebuie urmate Un arhitect de lumini stie sa aprecieze spatiul din punct de vedere artistic, ca ulterior sa trateze elemente din cadrul respectiv in functie de importanta lor in ansamblu.
O piesa de arta, o statuie, o fantana sau elementele de vegetatie spectaculoase precum si elementele arhitecturale ale locuintei pot fi puse in valoare prin tipul de lumina folosit.
Iluminatul poate fi unul subtil, romantic sau dramatic prin jocul lumina-umbra.

Iluminatul plantelor difera in functie de caracteristicile acestora. Exista plante cu frunze subtiri, vegetatie suculenta sau cele cu frunze ceruite. Copacii cu frunze subtiri de exemplu, ofera un efect de stralucire daca sunt iluminati de jos in sus, deoarece caracteristica semitransparenta a limbului respectiv permite partial ca lumina sa treaca prin ea. Plantele lucioase nu permit luminii sa treaca prin ele, sunt opace, iar un iluminat indirect ar provoca umbre apasatoare.

In cadrul unui astfel de decor, corpurile de iluminat sunt fie subtile – ascunse astfel incat sa rezulte doar un efect de lumina, sau estetice – elemente decorative – cu lampa opacizata sau ascunsa, pentru a evita orbirea. Tipul de distributie a luminii trebuie ales in functie de elementele ce se doresc evidentiate – fie ingust pentru elementele de accent, fie pe o arie mai larga pentru ronduri de flori.
Modul de tratare a cadrului de ansamblu depinde atat de elementele decorului, cat si de caracterul celui care se va bucura ulterior de spatiul respectiv.

Datoria arhitectului de lumini este sa imbine toate aceste caraceristici – siguranta, functionalitate si estetica – astfel ca, la final, cadrul obtinut sa transmita emotia dorita.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole