Glicina – o floare ca o cascada parfumata

Glicina (Wisteria) este o planta cataratoare originara din Japonia, care are un ritm de crestere foarte rapid, iar in perioda ei de inflorire transforma locul in care este cultivata intr-o adevarata cascada parfumata.

glicina mov inflorita
Deschide Galeria

Aceasta planta ornamentala este impresionanta nu numai prin frumusetea ei dar si prin rapiditatea cu care creste, intr-o singura vara poate ajunge chiar si la 4 metri inaltime. Florile sunt asemenatoare cu cele ale salcamului cu exceptia culorii care bate spre violet.

Conditii de mediu

Daca va ganditi sa o plantati in curtea dumneavoastra ar fi bine sa o amplasati langa un perete pentru a se dezvolta pe verticala. Glicina trebuie plantata in locuri spatioase, atat radacinile cat si ramurile au nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta. In ceea ce priveste solul in care se va planta aceasta specie de planta nu are pretentii deosebite, dar prefera amplasamentele in locuri luminoase.

Inmultire

Ce mai simpla modalitate de a obtine un arbust de glicina este din butasi. Un butas se obtine prin taierea unei ramuri mature de circa 10–12 centimetri intr-un ghiveci cu pamant. Vom transplanta noii arbusti in gradina in anul urmator, primavara sau toamna.

Inmultirea se mai poate face si prin insamantare. Semintele de glicina sunt in tecile formate dupa trecerea florilor, dar metoda de inmultire prin seminte este destul de greoaie.

Semanarea se poate face fie in sera fie in interiorul locuintei. Puneti o samanta intr-un ghiveci cu pamant, presati usor si stropiti cu apa. Dupa ce planta a rasarit se va lua din ghiveci si muta in locul pe care l-ati ales. Ideal este ca locul sa fie insorit plantarea se va face la jumatatea lunii mai, sau in noiembrie, daca le-ati insamantat toamna trecuta.

Ingrijire

Dupa plantare si in perioadele foarte calde ale anului glicina trebuie udata mai des iar. Tunderea se face in doua etape: la inceputul lunii martie, pastrand lastarii de pe ramurile batrane si in luna august, cand este necesara tunderea lastarilor prea lungi.  

Citeste si Magnolia – Cum se planteaza si ingrijeste

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole