Gradina de legume

Cum se planteaza si cum se cresc legumele in gradina? Aceasta este probabil prima intrebare pe care si-o pune fiecare gradinar incepator care isi doreste sa amenajeze o gradina de legume in curtea propriei case.

Deschide Galeria

Inainte de a te apuca de amenajat si plantat, sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare, pentru a sti sigur ca nu faci greseli care se repara greu sau care necesita mult timp pentru a fi corectate.

Gradinaritul de succes implica mult mai mult decat simpla aruncare a semintelor in pamant si asteptand ca rosia sa apara pur si simplu. Plantarea este abia al treilea pas din cei 3 “P” ai gradinaritului: Planificare, Pregatire, Plantare.

Pasul 1 – Planificarea gradinii de legume

Pentru o rata de succes cat mai mare, o gradina de legume trebuie bine planificata cu mult timp inaintea plantarii efective. Locul gradinii este de o importanta incontestabila, asadar, alege un loc bun pentru viitoarea plantatie.

Un loc langa casa, bine luminat pe intreaga durata a zilei este de regula cea mai buna alegere, dar trebuie sa iei in calcul si calitatea solului, scurgerea acestuia, portiunile de umbra de la cladirile si arborii invecinati. O gradina de legume productiva trebuie sa aiba cel putin 6 ore de soare pe zi pentru ca o cultura sa ajunga la maturitate.

Pasul 2 – Pregatirea gradinii de legume

Un sol fertil, bine pregatit in prealabil, este esential oricarei gradini care va da roade. Tipul de sol nu este cerinta primordiala, dar scurgerea acestuia este esentiala, precum si ingrasamantul folosit si capacitatea acestuia de a retine umezeala.

Orice sol care nu a fost bine fertilizat inainte de plantare, va avea nevoie de multa materie organica pentru a avea nutrientii necesari pentru viitoarele plante din gradina ta. De asemenea, trebuie testat pH-ul pamantului, deoarece unele plante prefera un mediu mai bazic, iar altele unul mai acid.

Pasul 3 – Plantarea gradinii tale de legume

Odata indepliniti primii 2 pasi, urmeaza pasul final, cel al plantarii legumelor, care va fi si cel mai satisfacator din intregul proces de amenajare a unei gradini la tine in curte.

Tinand cont de planul pe care l-ai pus la punct in prima faza a amenajarii gradinii, incepe sa plantezi semintele plantelor pe categorii, pentru a fi atat practic de recoltat, dar si estetic de privit.

In cel mai scurt timp te vei bucura de legume proaspete, crescute cu propriile forte! Spor la gradinarit!

Sursa Foto: http://www.thegardenhelper.com/

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole