Iasomia, plantare si beneficii

Una dintre cele mai frumoase si placut mirositoare flori este cea de iasomie, preferata multor femei atunci cand vine vorba de parfumuri. Stiati insa cum se ingrijeste aceasta planta, cum mai poate fi ea folosita? La toate aceste intrebari am incercat sa va raspundem in materialul care urmeaza.

Deschide Galeria

Iasomia este un gen de arbusti din familia Oleaceae, care numara aproximativ 200 de specii, originare din regiunile tropicale si temperat calde are Lumii vechi. Majoritatea speciilor cresc catarandu-se pe alte plante. De obicei, iasomia se cultiva foarte mult pentru flori, in gradina, sau ca planta de apartament.

 

Cum se planteaza

Daca aveti posibilitatea sa plantati iasomie in propria gradina, nu ezitati sa o faceti. Iasomia este cunoscuta si drept arbustul cu cele mai parfumate flori de vara.

Originara din sudul Europei, iasomia este un arbust cu frunze cazatoare si care poate fi plantat cu usurinţa in gradina.

Iasomia este o planta care iubeste lumina din abundenţa, de aceea este important ca locul in care este plantata sa nu fie ferit de razele soarelui. Soarele este cel mai bun stimulent pentru o mare productie de flori. Cu toate acestea, iasomia se dezvolta bine si la umbra. Acest arbust are nevoie si de mult spatiu, pentru a creste si a se raspandi.

Din fericire pentru cultivatorii lui, arbustul de iasomie este foarte puţin pretenţios in ceea ce priveste tipul de sol. Aceasta creste in nisip, argila sau lut si tolereaza atat solurile alcaline, cat si pe cele acide. Cu toate acestea, cel mai bine se dezvolta in solurile moderat-umede. Are nevoie ca solul sa se dreneze bine pentru ca acest arbust nu suporta balţirea apei. Vara trebuie udata bine dar, dupa cum am mai spus, excesul de apa si baltirea in perioada de inflorire poate duce la pierderea bobocilor.

Pentru cresterea iasomiei, foloseste, la inceputul primaverii, fertilizator. Este, de altfel, cam singura perioada in care iasomia are nevoie de acest produs. In restul anului, arbustul parfumat nu va mai avea nevoie de ingrasaminte, decat in cazul in care are frunzele galbene, fapt care indica un deficit de nutrienţi. In perioada de inflorire nu se fertilizeaza.

Iasomia se planteaza toamna sau primavara, are avantajul ca ea creste repede, fiind destul de viguroasa si poate fi modelata prin taieri. Taierile de corectare a formei si taliei plantei trebuie aplicate primavara devreme. Dupa ce trec florile iasomia trebuie tunsa din nou pentru a stimula inflorirea urmatoare.

Taierea de formare a iasomiei se face toamna, cand trebuie eliminate o treime din ramuri. De asemenea, ar fi indicat ca la inceputul verii sa lasati lastarii lungi sa fie ciupiţi pentru a stimula producţia de lastari tineri. Lastarii tineri sunt cei care fac cele mai multe flori, acesta fiind si motivul pentru care daca nu tunzi iasomia aceasta inceteaza in 2-3 ani sa mai faca flori.

 

Datorita faptului ca iasomia este plina de nectar, aceasta atrage diverse insecte, in special fluturii. Partea neplacuta este ca exista riscul sa fie puternic atacata de afide, asa ca sunt necesare tratamente preventive pentru indepartarea acestor insecte daunatoare.

 

Beneficiile iasomiei

Ati auzit fara indoiala ca in China ceaiul de iasomie este extrem de popular si ca este consumat aproape la orice masa. Chinezii apreciaza ceaiul de iasomie datorita gustului placut, aromei relaxante, dar si beneficiilor asupra sanatatii.

De multe ori, ceaiul de iasomie se consuma in combinatie cu ceaiul verde, tocmai pentru a-si potenta reciproc efectele benefice.

Numita de persi „yasmin”, adica „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosita de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturala a pielii si pentru efectele sale afrodoziace. Femeile arabe o adaugau in bai si isi aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate si in zilele noastre, cand iasomia a devenit unul dintre ingredientele esentiale folosite de parfumierii din intreaga lume si o planta regasita frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.

Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorita aromei placute dar si a uleiurilor volatile din compozitie, iasomia calmeaza, relaxeaza, reduce stresul si oboseala, si poate trata cu succes insomniile. Cu toate acestea, are si un continut moderat de cofeina, prin urmare consumarea ceaiului de iasomie seara dupa ora 18, poate avea exact efectul contrar si sa ne impiedice sa adormim.

Iasomia a fost folosita de medici si pentru calmarea starilor de sensibilitate nervoasa, de agitatie si de surescitare. Femeile bogate din secolul XIX o foloseau sub forma de uleiuri volatile, pentru a calma anxietatea, starile depresive si emotia excesiva.

Ceaiul de iasomie are si alte beneficii pentru sanatate, legate de imbunatatirea functiilor organismului. Scade colesterolul si regleaza tranzitul intestinal, calmand simptomele neplacute ale indigestiei. Multi specialisti sustin ca antioxidantii din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, daca este consumat regulat.

Datorita efectului calmant si antiinflamator, poate calma durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseala si febra musculara, contractiile musculare si spasmele si poate trata intr-o anumita masura migrenele.

Cu toate acestea, ceaiul de iasomie nu este recomandat femeilor insarcinate si persoanelor cu afectiuni cardiace, din cauza continutului de cofeina. La fel, acest ceai este contraindicat pentru pacientii cu hiperaciditate gastrica sau ulcer. In plus, indiferent daca suferi de boli cronice sau nu, supradozele pot avea efecte adverse mai mult sau mai putin grave, ca dureri abdominale, varsaturi, somnolenta, disfunctii renale.

Dar haideti sa vorbim putin mai mult pe aceasta tema.

 

1. Combate stresul si depresia

Ceaiul de iasomie te ajuta sa te calmezi rapid intr-o situatie stresanta sau dintr-o criza nevrotica. De asemenea, revigoreaza sistemul nervos central, inlaturand semnele depresiei, asteniei sau anxietatii. Meritul efectului calmant si tonic nu este datorat doar compusilor activi din planta, ci si mirosului placut si relaxant al acesteia.

 

2. Trateaza migrenele

Nesuferitele dureri de cap provocate de migrene pot fi mult ameliorate cu o ceasca de ceai de iasomie, datorita efectului calmant puternic al acestui remediu naturist.

 

3. Imbunatateste digestia

Compusii activi din florile de iasomie ajuta la stimularea tranzitului intestinal lent si la distrugerea bacteriilor nocive care determina aparitia intoxicatiilor alimentare.

 

4. Creste libidoul

Ceaiul de iasomie se poate transforma in cel mai la indemana si eficient afrodiziac. S-a demonstrat ca atunci cand este consumat frecvent, ceaiul de iasomie duce la sporirea dorintei sexuale si la imbunatatirea vietii sexuale.

 

5. Previne cancerul

Ceaiul de iasomie are un efect anticancerigen puternic, specialistii demonstrand ca previne formarea celulelor maligne prin combaterea atacului radicalilor liberi asupra organismului. Aici sunt ”vedete” antioxidantii existenti in planta, ale caror proprietati terapeutice reusesc sa tina la distanta cancerul.

 

6. Reduce colesterolul

Ceaiul de iasomie contine catehine, compusi organici cu rol esential in scaderea colesterolului "rau" si a trigliceridelor din sange. Are un efect hepatoprotector puternic.

 

7. Ajuta la slabit

Iasomia este un aliat puternic al slabitului sanatos, datorita numerosilor antioxidanti din compozitia plantei, care stimuleaza metabolismul si contribuie la arderea mai rapida a grasimilor.

 

Doua retete pentru fiecare

Acum, sa vorbim putin si despre modul cum poate fi folosita iasomia de oricine. Mai intai, sa va spunem reteta unui delicios sirop de iasomie.

Aveti nevoie de:

    1 l apa plata

    1 kg zahar

    zeama de la 2 lamai mici

    250 grame flori iasomie

 

Mod de preparare:

Mai intai se trec crengutele cu iasomie usor prin apa, pentru ca sa se spele de praf si eventualele insecte. Se lasa iasomia in vaza sa se usuce. Apoi, se desfac cu grija florile de iasomie de pe crengute si se pun intr-un bol, care se va pastra la rece pana cand este e gata siropul.

Se trece la prepararea siropului, care se face, fierband apa cu zaharul pana cand se ajunge la consistenta dorita. Este momentul cand se adauga zeama de lamaie si se mai lasa doar 2-3 minute pe foc. Se stinge focul si se adauga florile de iasomie. Usor, amestecam, dupa care asezam capacul. Florile de iasomie se lasa la infuzat pana cand siropul ajunge la temperatura camerei. Apoi, se strecoara siropul de iasomie astfel obtinut si se toarna in sticlute. Se inchid bine si se pastreaza in camara.

 

Parfum de iasomie, productie proprie

Pentru a va face singuri propriul parfum de iasomie veti avea nevoie, bineinţeles, de aproximativ 100 de grame de flori de iasomie. Inainte de aceasta, asigurati-va insa ca aveti la indemana un recipient din sticla, cu pulverizator, doua linguriţe de votca, o linguriţa de apa de flori de portocal si cinci picaturi de ulei esenţial de vanilie.

Pune la fiert 150 ml de apa, pana cand clocoteste. Cand a dat in clocot, toarn-o peste florile de iasomie, spalate bine in prealabil de impuritaţi, cu apa rece. Lasa florile in apa fierbinte 10-15 minute si apoi strecoara lichidul.

Pune apa de iasomie rezultata in recipientul cu pulverizator, dar numai dupa ce s-a racit. Apoi adauga si celelalte ingrediente, votca, apa de flori de portocal si picaturile de ulei esenţial de vanilie. Amesteca bine recipientul si pune-l la rece pentru o noapte. Chiar de a doua zi te poţi bucura de parfumul tau natural de iasomie, cu note de baza de flori de portocal si vanilie.

 

surse: organicfacts.net, www.wikipedia.org

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole