Pardoseala din laminat versus lemn masiv

Diferenta dintre parchet laminat si lemn masiv este greu de distins la o simpla vedere. Un singur lucru este sigur: ambele variante sunt optiuni viabile pentru podeaua casei. Pentru a putea sa luati o decizie corecta, va vom oferi mai departe cateva avantaje si dezavantaje ale celor doua variante propuse pentru ca dumneavoastra sa puteti lua decizia corecta pentru amenajarea casei.

Deschide Galeria

Parchetul laminat

Parchetul laminat este de fapt un fel de plastic, numit melamina cu fibra lemnoasa sau popular numit, rumegus presat. De aici si denumirea de laminat sau melaminat. Stratul decorativ de la suprafata este cel care ii ofera aspectul similar lemnului.

Parchetul din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este format din bucati de lemn special taiate si pregatite pentru a fi montate pe podea. Necesita un montaj profesional si o atentie sporita la ingrijire.

Avantajele parchetului laminat

Parchetul laminat se monteaza usor peste o podea existenta sau peste un strat numit sapa. Practic si usor de intretinut, este disponibil intr-o mare varietate de modele si culori, usor de integrat in orice tip de decor. Pentru cei care isi doresc aspectul de lemn dar cu un buget redus o pot realiza folosind acest tip de parchet. Este durabil si rezistent la un trafic intens si uzura zilnica. De asemenea, este usor de intretinut; nu necesita substante speciale pentru curatare sau polisare si nici nu-si pierde culoarea in timp daca este expus la soare. Consulta oferta de aici pentru a alege modelul potrivit locuintei.

Dezavantajele unui parchet laminat

Parchetul laminat este artificial si de aceea aspectul sau tinde sa fie slab calitativ in comparatie cu lemnul masiv. In functie de diversele proprietati, laminatul poate sa distruga frumusetea unui spatiu.

Placile de parchet laminat se imbina una cu cealalta usor, fara a necesita cuie sau adeziv pentru a fi montat. Din acest motiv, acest tip de parchet se repara greu, inlocuirea unor placi nefiind recomandata intrucat diferenta intre cele noi si cele vechi, uzate se va vedea imediat. Ideal este sa se inlocuiasca tot parchetul atunci cand este necesara o schimbare.

Avantajele unei pardoseli din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este autentic si sinonim cu calitatea. Un lemn masiv ca stejarul sau bambusul vor da o calitate superioara amenajarii interioare. In ciuda costurilor, parchetul din lemn masiv merita efortul si investitia datorita longevitatii sale. Se pot pastra ani buni si tot bine vor arata pentru ca acesta e atributul lemnului veritabil.

Podeaua din lemn masiv este mai silentioasa, absoarbe diferit zgomotele si mult mai bine decat parchetul laminat.

Un alt mare avantaj este ca acest tip de parchet aduce valoare unei case prin unicitatea fiecarei bucati de lemn. De asemenea, lemnul, desi uzat, poate fi reconditionat pentru a-si recapata stralucirea. Acest lucru se face printr-o raschetare si lacuire.

Dezavantajele lemnului masiv

In functie de calitatea si provenienta lemnului, astfel de podele necesita costuri ridicate de instalare si kituri suplimentare, fiind recomandat intotdeauna sa apelati la montaj profesional.

O podea din lemn masiv este mai expusa zgarieturilor, umezelii si uzurii zilnice. Pentru unii aceasta este o calitate, pentru altii un dezavantaj.

Sursa foto: pinterest

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole