Plante suculente: Crassula Ovata (Banutul)

Crassula Ovata este o planta suculenta  asociata cu belsugul , bogatia si norocul. La inceput si eu mi-am pus intrebarea de ce aceste asocieri? Nu degeaba romanii au botezat-o “banut” si in strainatate i se mai spune si “dollar plant tree” (arborele dolar) . Se zice ca la cat este de bogata planta , atat de bogat este si locul unde se regaseste. V-am spus povestea, acum sa va prezint aceasta minunata planta care personal imi este foarte draga.

Crassula Ovata apartine Familiei de plante mari din specia Crassula, Arbori de Jad si este originara din Africa de Sud. Crassula Ovata are un aspect de arbust, cu crestere lenta. Este o planta ideal de crescut in casa sau in gradina. Este o planta suculenta extrem de rezistenta, cu o durata de viata de aproximativ 50 ani. 

Ingrijire si intretinere

Caracteristica plantelor suculente este ca ingrijirea lor este minima. Conteaza in principal sa nu existe un exces de umiditate in sol. Astfel, la interior, devine important locul unde o asezam. La un loc cu umbra/semi-umbra, rata intre udari este mai mare fata de un loc expus soare filtrat sau soare direct. Recomand udarea vara, 1x/10-14 zile, iar iarna 1x/ 25-30 zile.

Accepta foarte bine toate formele de lumina, de la umbra la soare direct. Este foarte interesant de observat cum in soare direct, aceasta isi inroseste extremitatea frunzei. Lumina ii influenteaza dezvoltarea, si asa lenta, cat si inflorirea. Florile sunt sub forma unor mici stele, alb-roziu, sunt grupate in inflorescente la extremitatile tulpinilor. Infloreste primavara si toamna tarziu.

Provenind dintr-o zona fierbinte, tolereaza foarte bine seceta si caldurile mari, in timp ce minima este de 8-10 grade. Mare atentie la perioada de iernare a plantelor suculente (octombrie – februarie).

Este foarte usor de inmultit, prin butasi de frunze sau ramuri, in orice anotimp, cu exceptia sezonului rece. Trebuie ca butasul sa fie lasat sa se usuce pe locul taieturii 2-3 zile, dupa care se planteaza in pamant amestecat cu nisip care se umezeste foarte putin. Trebuie sa aveti insa multa rabdare, dezvoltarea plantutelor fiind lenta.

Pamantul pentru acest gen de planta suculenta este unul special care trebuie sa asigure un drenaj foarte bun. Personal va recomand sa il cumparati de la raioanele de plante si gradina a hypermarketurilor. Crassula Ovata este o planta destul de rezistenta la daunatori si boli, fiind expusa mai mult la atacul paduchelui testos. In cazul umiditatii excesive apar pete si putregui pe frunze si tulpini. 

Recomandarile AV FABRICAdeFLORI :

  • Primavara, planta se tunde pentru a o indesi si pentru a-i stimula ingrosarea tulpinilor.
  • Evitati supraudarea.
  • Plantati numai in pamant special pentru acest tip de plante
  • Schimbarea luminiii se face treptat. Nu scoateti in plin soare o planta care a stat in umbra.

Planta este potrivita pentru a fi crescuta in vase mici, urmand Arta Bonsailor. In alte aranjamente, asociati Crassula Ovata cu alte plante rezistente la seceta.

Va dorim mult succes !

Urmariti AV Fabrica de Flori pe Facebook: aranjamentesuculente.ro / avfabricadeflori / cadourivii

Te-ar putea interesa

Articole noi