Pompa submersibilă casnică și industrială

Pompa submersibilă casnică, așa cum sugerează și numele, este proiectată pentru a fi imersată în apă. Aceasta este folosită, de obicei, pentru a pompa apa din fântâni, bazine sau puțuri de mici dimensiuni, cum ar fi cele utilizate în gospodarii, grădini sau ferme.

pompa submersibila in gradina

Pe de altă parte, există și pompe submersibile industriale, care sunt concepute pentru a fi utilizate în locuri mult mai generoase că spațiu, cum ar fi în mine, fântâni arteziene, bazine de stocare sau în canalizare. Acestea sunt mai mari decât cele casnice și sunt construite din materiale mult mai rezistente, astfel încât să facă fata condițiilor nefavorabile. Există și pompe care pot fi controlate prin computer și programate pentru a se opri sau porni automat în funcție de nivelul apei.

6 beneficii pe care pompele submersibile le îndeplinesc

Fie că este vorba despre pompe submersibile casnice sau industriale, există multe aspecte avantajoase ale utilizării acestora, principalele fiind menționate în cele ce urmează.

1.      Economisirea spațiului

Pompele submersibile sunt montate direct în apă, în pânză freatică, ceea ce înseamnă că nu este necesar un spațiu suplimentar în exterior în care să fie instalate. De exemplu, există și pompe de suprafață, care trebuie să fie montate separat de sursele de apă, necesitând, astfel, o camera tehnică amenajată în mod corespunzător la suprafață.

2.      Eficientă energetică ridicată

Un alt motiv pentru care pompele submersibile au căpătat un nivel ridicat de popularitate în prezent este reprezentat de faptul că folosesc o cantitate redusă de energie, spre deosebire de cele de suprafață.

3.      Rezistență ridicată la nisip

Datorită faptului că pompele submersibile multietajate flotante sunt construite din materiale cu o rezistență ridicată la nisip, fiind proiectate să funcționeze în parametri optimi în  apă, acestea dau dovadă de o durabilitate crescută în timp datorită configurației etajelor și jocului – spațiului între rotoare și difuzoare. Dispozitivele sunt dotate cu protecție electrică și etanșări mecanice, care reușesc să împiedice pătrunderea apei în motorul pompei. Astfel, au o durata de viață mult mai lungă în comparație cu alte modele de pompe submersibile.

4.      Zgomot redus

Mulțumită modului de operare sub apă, pompele submersibile emit un nivel redus de zgomot în timpul funcționarii, reducându-se, astfel, riscul de poluare fonică.

5.      Presiune optimă

Pompele de apă extrag apă din sol și o împing spre conducta care o transporta către suprafață. Pentru că folosesc presiunea directă, nu există niciodată riscul că această să fie insuficientă sau mult prea scăzută, indiferent care este adâncimea de pompare.

6.      Se asigura un control automat

Există și pompe submersibile concepute cu senzori capabili să detecteze nivelul apei. Astfel, se pot porni și opri automat, în funcție de necesități, fără să fie necesar să se intervină manual.

Citește și despre Pompele de apă de suprafață

Cu alte cuvinte, când vine vorba de achiziționarea unei pompe submersibile, trebuie să se țină cont de criteriul calității, siguranței și al eficienței energetice, pentru a se investi într-un dispozitiv cu un randament optim pe termen lung. Tot ce contează este să se țină cont de debitul general de apă pentru care pompă urmează să fie folosită. La ora actuală, pompă submersibilă este unul dintre cele mai eficiente dispozitive folosite pentru extragerea apei de la adâncimi mari. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole