fbpx

Refugiu montan in masivul Fagaras – ecologie la peste 2100 de metri

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Top 100 idei de amenajare de bucatarii moderne

Odata cu trecerea timpului, decorul unei case are nevoie...

Iubitori ai drumetiilor montane, s-a deschis cel mai inalt refugiu ecologic din Europa, situat la 2150 de metri, langa lacul Coltun, in muntii Fagaras.

Deschide Galeria

Mihai Miclaus este arhitectul care s-a ocupat de proiect, avand increderea ca astfel de idei puse in aplicare in mai multe zone montane din tara noastra va reusi sa schimbe mentalitati si ca oamenii vor invata sa aprecieze mai mult natura si sa o protejeze.

Cea mai dificila parte a operatiunii a fost transportarea aeriana a cladirii modulare care s-a realizat cu ajutorul unui elicopter. In prealabil, noul refugiu a fost construit la baza muntelui in comuna Cartisoara si ulterior transportat pe bucati la peste 2100 de metri. La instalarea lui au participat peste 35 de salvamontisti si voluntari.

Adapostul ecologic este menit sa adaposteasca, in conditii optime de protectie, 22 de turisti si 4 salvamontisti. “Materialul ales, CLT (sau Cross Laminated Timber) se preta foarte bine din perspective diferite – rezistent pentru zapada abundenta (6m), usor in raport cu rezistenta lui, prietenos ca suprafaţă…şi nu în ultimul timp pentru mirosul sau.

Tăiat la unghiuri stabilite din formă dinamică în vânturile puternice, acesta urma să fie acoperit cu tablă din aluminiu ce preia verdele muşchilor de pe pietrele din sit.

Funcţiunea simplă dar mai mult decât necesară într-una dintre zonele cele mai expuse la accidente este simplă – spaţiu pentru prim ajutor salvamont (3 locuri) şi spaţiu pentru turişti (19 locuri). Locul a fost uşor deplasat faţă de refugiul vechi de 40 de ani, din considerente de protecţie a poluării lacului şi funcţionale (platforma rămâne spaţiu pentru aterizarea elicopterelor necesare în caz de urgenţă).

Panoul fotovoltaic introdus la baza turnului, ce lasă lumina să intre şi pe turişti să vadă stelele, dă independenţa energetică structurii turistice şi în acelaşi timp întăreşte ideea de atitudine.”

Sursa: greatnews.ro

Reclama

Articole noi

Amenajare apartament cu doua camere in stil industrial – Tavan negru si detalii rafinate

Daca pana acum va gandeati ca negrul intr-o amenajare...

Amenajare glam pentru un apartament de 105 mp din Bucuresti

Protagonistul povestei de astazi este un apartament cu trei...

Amenajare glam cu influente scandinave pentru un apartament de 3 camere din Constanta

Povestea de astazi este a unui apartament de trei...

Aspirator nazal bebe: cât de util este și de ce e bine să-l folosești

Fiecare părinte, din păcate, mai devreme sau mai târziu,...

Centrală termică pe gaz sau termoșemineu – ce tip de încălzire să alegi?

În ziua de astăzi, alegerea unei soluții de încălzire...