Refugiu montan in masivul Fagaras – ecologie la peste 2100 de metri

Iubitori ai drumetiilor montane, s-a deschis cel mai inalt refugiu ecologic din Europa, situat la 2150 de metri, langa lacul Coltun, in muntii Fagaras.

Deschide Galeria

Mihai Miclaus este arhitectul care s-a ocupat de proiect, avand increderea ca astfel de idei puse in aplicare in mai multe zone montane din tara noastra va reusi sa schimbe mentalitati si ca oamenii vor invata sa aprecieze mai mult natura si sa o protejeze.

Cea mai dificila parte a operatiunii a fost transportarea aeriana a cladirii modulare care s-a realizat cu ajutorul unui elicopter. In prealabil, noul refugiu a fost construit la baza muntelui in comuna Cartisoara si ulterior transportat pe bucati la peste 2100 de metri. La instalarea lui au participat peste 35 de salvamontisti si voluntari.

Adapostul ecologic este menit sa adaposteasca, in conditii optime de protectie, 22 de turisti si 4 salvamontisti. “Materialul ales, CLT (sau Cross Laminated Timber) se preta foarte bine din perspective diferite – rezistent pentru zapada abundenta (6m), usor in raport cu rezistenta lui, prietenos ca suprafaţă…şi nu în ultimul timp pentru mirosul sau.

Tăiat la unghiuri stabilite din formă dinamică în vânturile puternice, acesta urma să fie acoperit cu tablă din aluminiu ce preia verdele muşchilor de pe pietrele din sit.

Funcţiunea simplă dar mai mult decât necesară într-una dintre zonele cele mai expuse la accidente este simplă – spaţiu pentru prim ajutor salvamont (3 locuri) şi spaţiu pentru turişti (19 locuri). Locul a fost uşor deplasat faţă de refugiul vechi de 40 de ani, din considerente de protecţie a poluării lacului şi funcţionale (platforma rămâne spaţiu pentru aterizarea elicopterelor necesare în caz de urgenţă).

Panoul fotovoltaic introdus la baza turnului, ce lasă lumina să intre şi pe turişti să vadă stelele, dă independenţa energetică structurii turistice şi în acelaşi timp întăreşte ideea de atitudine.”

Sursa: greatnews.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole