Șapa – cum se aplică, rolul acesteia și ce tip de șapă să alegi?

Instalarea elementelor și accesoriilor pentru pardoseală este acum mai ușoară ca niciodată. Majoritatea produselor vin cu instrucțiuni clare și simplu de urmat, iar sistemele lucrează în avantajul tău pentru a te ajuta să montezi parchetul sau gresia fără probleme.

Cu toate astea, montajul pardoselii nu presupune doar adăugarea plăcilor peste beton. Pentru a obține un rezultat uniform, care nu va impune probleme pe viitor, precum crăparea sau desprinderea elementelor, este esențial să te asiguri că șapa este realizată corect.

Ce reprezintă o șapă și câte tipuri de șapă există?

Șapa este un strat adițional compus din diferite tipuri de materiale de construcții care se toarnă peste placa de beton dintr-un spațiu. Rolul acesteia este de a nivela suprafața pentru a o pregăti pentru montajul elementelor de pardoseală.

Acest strat are capacitatea de a uniformiza nivelul, a umple goluri sau chiar a influența diferența de nivel pentru situațiile care necesită acest lucru, cum ar fi facilitarea eliminării apei din baie către o scurgere. În acest caz, se poate crea o înclinație subtilă în pardosea, ca apa să alunece eficient către sursa de evacuare.

Tipurile de șape diferă în funcție de materialele din compoziția lor și capacitățile de aderență. Totodată, acestea se mai deosebesc și prin aplicațiile lor specifice, deoarece unele sunt special create pentru proiectele industriale, iar altele sunt potrivite aplicațiilor din construcțiile rezidențiale. Iată care sunt cele mai utilizate opțiuni și care sunt caracteristicile lor distincte:

Șapa autoaderentă

Șapa monolit, cunoscută pentru capacitățile sale autoaderente, se folosește cu preponderență în proiectele din zona industrială, deoarece nu necesită instalarea unui strat intermediar și dispune de aderență bună. Alegerea acestei opțiuni pentru aplicațiile industriale se datorează rezistenței mecanice ridicate. Cu toate acestea, un dezavantaj al șapei autoaderente este că nu oferă protecție împotriva infiltrațiilor de apă, astfel că nu este recomandată în locurile în care podeaua se udă adesea. Pentru situațiile în care nivelul de umezeală este crescut sau prezent constant, se folosește șapa semiumedă.

Șapa flotantă

Șapa flotantă este varianta ce se diferențiază complet de opțiunea autoaderentă, deoarece, în timp ce șapa monolit aderă la stratul de beton de bază, cea flotantă nu dispune de niciun element de legătură cu stratul de bază. În mod normal, se adaugă un strat intermediar, cunoscut drept barieră de vapori, care vine sub forma unei folii de polietilenă. Această opțiune implică și câțiva pași suplimentari, precum montarea unor benzi de dilație, care au rolul de a împiedica contactul șapei cu elementele de structură.

În categoria de șape flotante se încadrează și șapa cu încălzire, utilizată pentru proiectele care includ sisteme de încălzire electrică sau termică prin pardoseală.

Șapa autonivelantă

Cea mai utilizată variantă și metoda preferată de ingineri și muncitori este șapa autonivelantă, care este extrem de ușor de turnat, ceea ce reduce semnificativ timpul proiectului, reușind astfel chiar să reducă costurile. De asemenea, timpul de uscare este și acesta redus, iar parchetul poate fi instalat după doar 24 de ore, iar gresia poate fi montată și după 12 ore. Șapa autonivelantă poate fi turnată în grosimi variate, de la 1 până la chiar 100 de milimetri, în funcție de necesitățile fiecărui proiect și materialele pe care le vei monta deasupra. Șapa autonivelantă servește drept bun izolator termic, protejează împotriva umidității și are o rezistență crescută pentru șocurile mecanice.

Cum se prepară șapa înainte de a fi turnată?

Prepararea șapei necesită diverse tipuri de materiale și unelte, iar un kit complet pentru pregătirea oricărui tip de șapă (în afară de cea autonivelantă, care este deja amestecată în sac) conține următoarele:

  • Apă, amorsă, nisip și pietriș.
  • Trafalet, bidinea, lopeți, roabă, boloboc, cancioc, mistrie, gletieră, rolă cu țepi, găleți gradate, mixer sau betonieră.

Pentru început, ai nevoie de aproximativ 5 litri de apă curată rece, căreia i se adaugă treptat conținutul unui sac cu nisip sau pietriș și șapă, amestecând folosind un mixer de construcții. Ulterior, amestecul obținut se lasă la omogenizat, iar după câteva minute se poate trece la aplicare.

Pentru a obține un produs fin, fără aglomerări, care oferă eficiență maximă, este recomandat ca prepararea să urmeze cu exactitate instrucțiunile și cantitățile menționate de producător pe pachet.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole