Sfaturi utile despre cum sa iti organizezi si sa iti intretii camara

O gospodina adevarata indeplineste mai multe sarcini pentru mentinerea si intretinerea unei locuinte ideale; incepand de la curatenie, pana la gatit. Iar pentru a face de mancare, este nevoie de ingrediente si automat sunt necesare spatii de depozitare pentru acestea. Prin urmare, in casa unei gospodine adevarate trebuie sa se afle si o camara.

Deschide Galeria

Camara este conceputa ca spatiu de depozitare pentru toate obiectele casnice care nu mai au loc la bucatarie, stocuri de ingrediente si pentru produsele facute in casa, ca sucul de rosii, zacusca, gemuri, compoturi si multe alte feluri de mancaruri “la borcan” sau care trebuie puse la uscat, pentru ca de obicei productia proprie este mai buna decat cea din comert. Tocmai pentru ca ne aflam in “zona” de mancare, trebuie sa acordam o atentie deosebita felului in care organizam si intretinem camara.

Conditiile pe care trebuie sa le respecte o camara:

  • indiferent de marimea incaperii, este necesar existe un sistem sau aparat de ventilatie
  • pentru a putea depozita cat mai multe obiecte sau mancaruri, ideal ar fi sa existe cat mai multe rafturi, ladite, cosulete si carlige de agatare
  • temperatura trebuie sa se mentina intre 4°C si 10°C
  • este bine ca rafturile sa fie invelite in hartie, pentru ca aceasta protejeaza lemnul (daca e cazul) si absoarbe umezeala

Cum organizam amplasarea obiectelor si a produselor

Organizarea in camara se face in functie de felurile de obiecte, produse si alimente care se afla in fiecare casa in parte.

Este bine ca tot ceea ce avem in camara sa fie impartit pe categorii. Vasele si obiectele pe care le folosim mai rar, sa fie amplasate pe rafturile superioare, condimentele in caserole de plastic, produsele la borcan cat mai departe de caloriferul din bucatarie, bauturile in rafturi speciale, mezelurile si produsele care trebuie puse la uscat  sa fie agatate in carlige, legumele sa fie tinute in ladite (nu in pungi), departament de conserve, departament de ingrediente: faina, orez, paste fainoase, malai, ulei, iar lista poate continua.

Cum intretinem o camara:

  • pentru prevenirea moliilor si a insectelor, pune pe fiecare raft cate o foaie de dafin, pliculet de cimbru sau levantica
  • pentru dezinfectare si alungarea microorganismelor care se dezvolta in timp, igienizeaza total si vopseste cu lavabil sau var o data pe an
  • laditele pentru zarzavat se vopsesc si ele o data pe an, pentru ca in timp pot rugini sau putrezi (in functie de materialul din care sunt facute)
  • schimba hartiile de pe raft cand se depune praful sau apar pete pe acestea

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole