fbpx

Terrazzo – placi ceramice colorate pentru un design interesant al locuintei

Cele mai citite

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Terrazzo este denumirea pe care o au niste placi ceramice cu diverse motive geometrice care sunt folosite pentru a decora locuintele. Aceste placi de ceramica sunt folosite inca din vechime, initial fiind desenate de mana, uscate, special tratate apoi folosite pentru a impodobi spatiile de locuit.

Deschide Galeria

Tehnica impodobirii cu terrazzo este folosita in arhitectura exterioara si interioara a locuintei si este comuna mai multor tari: Spania, Italia, Olanda, Turcia, Maroc, Iran, Mexic si Portugalia.

Influentele initiale au venit din Egipt si Persia, placile terrazzo erau folosite mai ales in interiorul bisericilor, cu anumite nuante de albastru, iar modelele se fixau prin ardere si prin folosirea unor diferite uleiuri. Odata cu apropierea de tehnica italiana, placile erau acoperite cu faianta alba, pe care vopseaua putea fi aplicata direct, lucru care oferea placii o mai mare rezistanta.

Tematica decorativa a acestor placi poarta amprenta unor motive florale sau forme geometrice repetitive: buchete de flori, cupe, sau alte elemente figurative, retele si pattern-uri geometrice, dar și placi desperecheate, unde fiecare piesa reprezenta o compozitie independenta, sau panouri ce ilustrau persoane sau tablouri specifice epocii.

Cu timpul, tehnica de fabricatie a placilor decorative colorate a avansat. Dar terrazzo sau “placile mozaic” pastreaza personalitatea dinamica si motivele geometrice inspirate din cultura orientala.

Cat despre procesul de fabricatie, el implica turnarea culorii in straturi si presarea hidraulica. Exista trei staturi in fiecare placa: unul de ciment alb, unul de praf de marmura si cel de pigmenti. Fiind colorata in masa, trecerea timpului nu strica aspectul, iar culorile nu pot fi sterse, fiind integrate in profunzimea placii.

Placile decorative cu modele geometrice pot fi folosite atat in amenajarea bailor cat si a bucatariilor, fie ca accent pentru pereti, fie pentru a delimita o anumita zona, sau chiar pentru pardoseala. Preferintele arhitectilor sau a designerilor de interior mentin placile decorative colorate in contexte simple, aerisite, care sustin prezenta activa a terrazzo

Sursa: piatraonline.ro

Reclama

Articole noi

Amenajare moderna casa 156 mp

Atmosfera relaxata, tinereasca din aceasta locuinta unifamiliala din Berceni,...

Cum pregătești camera unui nou-născut: iată la ce să fii atent

Când vine un copil pe lume, ne pregătim în...

Renovarea unui studio de 38mp cu buget limitat

Un spatiu mic, dar bine impartit functional si finisat...

Aveți un living de dimensiuni reduse? Iată cum îl puteți mobila

Camera de zi este adesea considerată a fi inima...

Amenajare moderna apartament de doua camere din Cluj

O amenajare moderna, in linii minimaliste, cu accente de...