Un nou stil de design interior? Ce se ascunde în spatele tendinței cluttercore

 

Numit de unii stil, tendinţa cluttercore s-a amplificat şi mai mult în ultimul timp, fiind apreciată şi îmbrăţişată cu entuziasm de generaţia Z. La începutul anului 2023, pe această temă fuseseră întregistate nu mai puţin de 3 milioane de vizite  pe TikTOK  şi 30 000 de taguri pe Instagram!

Fiind obligaţi să stea acasă mulţi tineri au început în timpul pandemiei să îşi decoreze singuri interiorul în care trăiesc, fără să aibă vreo pregătire sau cât de cât o cultură privind designul de interior. Se pare că două tendinţe le-a influenţat “munca”: pe de o parte internetul şi reţelele sociale le-au permis să îşi prezinte “realizările” unui public extrem de numeros iar alţi tineri au îmbrăţişat aceste idei şi au început la rândul lor să le experimenteze.

Pe de altă parte, în mod cert a existat şi o reacţie la stilul minimalist (pentru mulţi plictisitor şi fară haz, în special la tineri) care a fost îmbrăţişat de mulţi designeri. Deja o reacţie în acest sens începuse să se manifeste de mai mult timp prin stilul maximalist precum şi prin cel numit bohemians, mai nonconformist şi mai liber, deci mult mai atractiv pentru numeroşi tineri.

Ideea centrală a stilului cluttercore este așadar aceeași: aspectul trebuie să fie colorat, individual şi chiar atrăgător (dar pentru cine?) iar dezordinea se află în centrul noii tendinţe.

Decorul care îmbrățișează estetica cluttercore este alcătuit, de obicei, dintr-o multitudine de obiecte sentimentale, opere de artă, diverse alte lucruri, etc. care reflectă stilul de viață al individului. Sunt practice sau trezesc amintiri speciale sau se vor obiecte de artă. În loc să se despartă de toate aceste lucruri care sunt de obicei depozitate în subsol, fanii cluttercore expun acum totul ca parte a spaţiului în care trăiesc.


La amploarea luată  de tendinţa cluttercore, bineînţeles că specialiştii în design şi locuire precum şi opinia publică au reacţionat. Desigur, în mod diferit, în funcţie de societatea pe care o reprezentau.


În Occident au apărut zeci de articole şi comentarii. În mod oarecum ciudat (cred eu), acestea sunt mai degrabă pozitive pe considerentul creativităţii şi imaginaţiei de care au dat sau dau dovadă ”creatorii” acestui “stil”. Totuşi, acum, la doi ani de la terminarea pandemiei, căutând pe Pinterest exemple cluttercore ni se oferă amenajări bohemians realizate de designeri sau de firme de design. Majoritatea experților în design sunt de acord:  cluttercore este un răspuns direct la ani de minimalism și “less is more”, împreună cu pandemia, care ne-a schimbat relațiile cu casele noastre. Cu oamenii petrecând mai mult timp acasă în ultimii ani, dorința pentru un spațiu foarte personal a devenit mai răspândită. Spicuiesc câteva idei extrase din numeroasele articole semnate de specialişti, designeri şi jurnalişti.

Cori Sears (Better Homes and Gardens): „O mizerie organizată de obiecte sentimentale, opere de artă și colecții.”

Beth Martin, design expert:  “Maximalismul este o mișcare care cere exagerare, iar acest lucru este adesea realizat în culori îndrăznețe, amestecându-se o mulțime de stiluri și orice fel de gesturi mărețe. Cluttercore, în schimb, este mai degrabă despre a-ți etala la grămadă propriile colecții.”

Rachel Edwards, jurnalist House Beautifull: “Cluttercore – o tendință antiminimalistă care îmbrățișează abundența, imperfecțiunea și un pic de mizerie.”

 

 

 

 

 

 

 

Articolul Un nou stil de design interior? Ce se ascunde în spatele tendinței cluttercore apare prima dată în Casoteca.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole