Dacă ți-ai izolat din vreme casa și te-ai pregătit corespunzător pentru venirea frigului, ca să reduci cheltuielile pentru facturile de gaze, nu-ți mai rămâne decât să fii atent la câteva obiceiuri costisitoare pe termen lung.
1. Nu obstrucționa sursele directe de căldură
Atunci când amenajezi casa, mai ales dacă asta se întâmplă vara, nu ții cont deseori de câteva lucruri practice cum ar fi să nu pui canapeaua sau patul în dreptul caloriferului.
Asigură-te că nu te afli în această situație și că toată căldura degajată de calorifer, radiator etc. ajunge în cameră și nu este blocată de vreun obiect.
2. Setează temperatura potrivită
Setarea temperaturii potrivite în casă este importantă pentru confortul tău în lunile de iarnă. Mulți oameni au tendința de seta temperaturi prea ridicate ajungând nu doar să irosească căldură și prin urmare bani, dar să nu doarmă bine și chiar să aibă dureri de cap.
În Anglia, unde vremea este atât de capricioasă, autoritățile sugerează ca temperatura în casă să nu depășească 24 de grade Celsius, scrie warmup.co.uk. În sufragerie temperatura camerei ar trebui să fie de 21 de grade în timp ce în dormitor sau alte camere în care se stă mai mult, temperaturile ar trebui să fie de 18 grade.
3. Îmbracă-te mai gros
Un mod eficient și natural prin care să treci de sezonul rece fără cheltuieli exorbitante este să te adaptezi la vremea de afară și să te îmbraci mai gros chiar și în casă.
Majoritatea oamenilor au tendința de a se îmbrăca în aceleași haine de casă pe care le poartă și pe timpul verii și prin urmare vor avea nevoie întotdeauna de grade în plus.
Organizează-ți câteva rânduri de haine mai groase în care să te simți confortabil la 18-19 grade.
Un alt mod de a minimiza pierderile de căldură este să-ți „îmbraci” și casa mai bine- ai nevoie de draperii groase care vor izola ferestrele și de un covor gros pe jos.
4. Nu ridica temperatura brusc
Dacă tocmai ai ajuns acasă și nu găsești confortul pe care-l cauți vei fi tentat să setezi termostatul sau centrala pe o temperatură mai mare decât ai nevoie de obicei, dar acest lucru nu doar că nu-ți va oferi imediat căldură ci se va traduce într-un consum inutil de energie.
Termostatul nu face decât să seteze gradele dorite iar sursa de căldură legată la termostat trebuie să „muncească” pentru a ajunge la respectivele grade.
Astfel în casă se va face probabil prea cald și vei fi nevoit să deschizi geamurile, pierzând astfel energie și bani.
5. Nu lăsa temperatura constantă pe parcursul zilei
Cantitatea de căldură pe care o pierde casa ta are legătură directă cu diferența de temperatură dintre interior și exterior. Cu cât e mai frig afară sau mai cald în casă, cu atât pierzi mai multă căldură. Prin urmare cu cât pierzi mai puțină căldură cu atât pierzi mai puține resurse, scrie warmup.com
Ideal este să ai în casă un termostat smart pe care să-l poți programa de la distanță, prin aplicație pe telefon. Astfel poți seta temperatura dorită chiar înainte să pleci de la muncă spre casă, evitând pierderi de căldură pe parcursul zilei.
6. Nu închide complet sursa de căldură dacă pleci în concediu
Când pleacă de acasă pentru mai multe zile, mulți oameni au obiceiul de a închide de tot sursele de căldură, însă acest lucru poate duce la probleme precum umezeală, mucegai, explozia țevilor etc.
Este mai indicat să păstrezi un minim de căldură evitând astfel scăderea drastică a temperaturii și prin urmare riscurile de mai sus.
O casă medie are nevoie de aproximativ o oră pentru a ajunge de la 16 grade la 20 de grade, așadar nu trebuie să te temi că va dura o veșnicie până vei ajunge la confortul dorit.
Pentru a combate frigul cu toate armele e important să ții cont și de detalii care îți vor face casa mai primitoare și mai călduroasă.
Asigură-te astfel că în sufragerie și în dormitoare ai întotdeauna la îndemână o pătură groasă de lână, că folosești surse de lumină ce dau impresia de căldură și că hainele tale de casă sunt cosy și călduroase.
Sursă foto: Shutterstock