Piatra naturala a devenit tot mai populara in randul amenajarilor de interior, fiind folosita mai ales pentru frumusetea sa spectaculoasa. Cele mai intalnite pietre folosite in constructii sunt granitul, marmura, travertinul, ardezia, calcarul, fiecare avand diferite nuante si variatii de culoare.
Care sunt principalele avantaje ale placarilor cu piatra naturala?
1) Din punct de vedere estetic, piatra naturala este spectaculoasa, fiind imposibil de imitat. Fiecare placa este o combinatie absolut unica de tonuri si nuante, o creatie desprinsa din natura.
2) Rezistenta in timp – majoritatea materialelor se degradeaza odata cu trecerea timpului, in schimb piatra naturala isi pastreaza aspectul exterior neschimbat.
3) Efectul tridimensional al suprafetelor este intalnit la orice piatra naturala si potentat de modalitatile diverse de prelucrare (sablare umeda sau uscata, fasonare, buceardare, fiamare etc.). Suprafata reliefata a placajului creeaza jocuri de lumina si umbra ce bucura privirea.
4) Gama variata de optiuni – este data atat de numarul variat de pietre naturale, fiecare cu zeci de modele si nuante, cat si de stilurile diferite de prelucrare a pietrei.
5) Argumentul ecologic – fiind creata de natura, nu consuma energie pentru fabricare, si un avantaj semnificativ este ca in procesul de extractie si prelucrare nici o parte nu este pierduta. In plus, nu contine substante toxice, ca produsele obtinute sintetic, si poate fi folosita ca atare inclusiv in zone de preparare a alimentelor.
6) Zonele diverse de intrebuintare – piatra naturala poate fi folosita la placari de exterior si interior, atat pentru constructii rezidentiale cat si publice. Piatra naturala este aleasa pentru pardoseli si pentru pereti, in incaperi cu grad ridicat de umiditate, in zone de acces, bucatarii si nu numai.
7) Masa termica exceptionala – acest lucru inseamna ca piatra naturala absoarbe caldura din jur si o pastreaza un timp indelungat, eliberand-o treptat. Vara, de exemplu, piatra absoarbe caldura soarelui si mentine casa racoroasa, chiar si in partea cea mai calduroasa a zilei. Urmand acelasi principiu, iarna aceasta va contribui la mentinerea caldurii in interior.
In ceea ce priveste dezavantajele acestei placari, trebuie mentionat ca piatra naturala (cu exceptia granitului si a ardeziei) este destul de poroasa, necesitand sa fie tratata periodic cu un produs izolator, pentru a-i proteja suprafata. Unele tipuri de piatra naturala, dupa polizare, se zgarie cu usurinta, iar altele sunt casante si se vor faramita la colturi.
Atunci cand decideti sa folositi acest tip de placare, trebuie sa va documentati in prealabil asupra caracteristicilor materialului, pentru a decide daca se potriveste necesitatilor dumneavoastra si a afla in ce mod trebuie sa il ingrijiti dupa aplicare.