Ce este, cum functioneaza si cum alegi o pompa submersibila?

De pompă ai în general nevoie atunci când vrei să muți apa dintr-un loc în altul. Pompa submersibilă este o pompă ceva mai specială și, așa cum îi spune și numele, poate fi scufundată cu totul în apă.

vedere sub apa cu lumina focalizata

Desigur, asta e o descriere rudimentară care nu-i face întru totul cinste. Dacă te interesează cu adevărat să descoperi ce este o pompă submersibilă, cum funcționează și mai ales în funcție de ce criterii o poți alege, parcurge rândurile următoare!

Ce este pompa submersibilă

Să intrăm puțin în detalii. Acest dispozitiv este conceput pentru a fi cu totul scufundat sub apă și pentru a-și folosi motorul puternic la împingerea ei. Ai un volum mare de apă de mutat?

Una dintre cele mai eficiente, dar și economice metode este folosirea unei pompe submersibile. Poate fi de ajutor atât în sectorul industrial, cât și în cel agricol, asta ca să nu mai vorbim despre extragerea apei din pânza freatică.

La fel de bine, o poți folosi în activitățile de irigații, la drenaj, în procesul de pompare a apei reziduale sau pur și simplu pentru a-ți alimenta locuința cu apă. Frumusețea unui astfel de dispozitiv este următoarea: lichidul în care o vei suspenda are rol de agent de răcire, iar motorul pompei este foarte bine sigilat, fiind astfel protejat de lichidul de pompare. Deci nu riști un scurt circuit.

Cum funcționează pompa submersibilă

Vorbeam mai sus despre motor. El alimentează un rotor care împinge apa în exterior. Ca să nu se defecteze, motorul va fi protejat cu ajutorul unei garnituri impermeabile, cuplată și ea la corpul pompei. Și există două tipuri de alimentare: electrică sau cea pe carburant. Dacă-ți cumperi o pompă submersibilă pentru uz personal, deci prin gospodărie, de preferat va fi să achiziționezi varianta electrică.

Oricum, toate componentele sunt închise și protejate, anulând astfel riscul unui șoc. Pompa nici nu consumă foarte multă energie, nici nu face zgomot, asta deoarece apa absoarbe zgomotul.

Apropo, există mai multe tipuri de pompe. Iată despre ce vorbim:

  • Pompa de apă curată. O folosești în general în gospodărie, pentru irigații sau pentru a obține apă de consum;
  • Pompa de apă murdară. Este indicată în cazul apelor cu reziduuri de mici dimensiuni, de exemplu apa din lacuri sau cea din canalizare. Este rezistentă la coroziune, dar trebuie să ai în vedere dimensiunea maximă a reziduurilor pe care le vei putea extrage.

Cum alegi pompa submersibilă

Până în acest moment ți-am oferit câteva detalii care să te ajute să-ți dai seama dacă pompa submersibilă poate fi răspunsul căutărilor tale. În cazul în care te-ai hotărât că ai nevoie de una, în cele ce urmează îți vom prezenta și cele mai importante criterii de selecție.

Pentru început, trebuie să te familiarizezi cu niște parametri. Q reprezintă debitul în m3/h, mai exact cantitatea de apă ce va fi pompată într-un anumit interval de timp. Apoi H, adică înălțimea de pompare a coloanei, de apă, reprezentată în metri. În funcție de acești doi parametri vei putea identifica punctul de funcționare al pompei.

Ca idee, pentru o gospodărie unifamilială, îți ajunge un debit de 1-2 m3/h. Totuși, ca să estimezi exact debitul de apă de care vei avea nevoie, numără consumatorii de apă/robineții din casă. Aici intră toaletele, dușul, mașina de spălat și restul.

În general vei alege o pompă submersibilă în defavoarea unui hidrofor datorită adâncimii la care poate ajunge. Vorbim despre aproximativ 40 de metri. Totuși, ca echipamentul să fie protejat, citește cu atenție manualul de utilizare și respectă toate indicațiile oferite de producător.

Întreținerea pompei submersibile

Am zis că merită să includem și câteva fraze legate de întreținere, pentru cei cu adevărat interesați. Așadar, înainte de orice operațiune de întreținere, ai grijă să deconectezi pompa de la sursa de curent. Dacă nu te descurci de unul singur cu întreținerea, apelează la ajutorul specialiștilor. În caz contrar, riști să rămâi fără garanție.

Totuși, întreținerea unui astfel de dispozitiv este minimală. Dacă îngheață, o scoți din apă, o golești și o depozitezi într-un spațiu uscat. Maxim se pot defecta conexiunile electrice și atunci vine momentul să apelezi la profesioniști.

Sunt mai clare acum lucrurile?

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole