Ce este pompa de căldură și ce avantaje are

Consumul de energie este un aspect esențial în ceea ce privește eficiența energetică. Utilizarea de echipamente care nu sunt adecvate pentru o anumită activitate sau care nu se află într-o stare optimă poate duce la o creștere a consumului de energie al companiei și, prin urmare, la o creștere a facturilor.

termostat pe perete

Din acest motiv, este necesar să știm care este serviciul de climatizare optim pentru compania noastră, în funcție de caracteristicile și condițiile clădirii. În această postare, vă vom spune tot ce trebuie să știți despre pompele de căldură, un sistem de climatizare foarte eficient din punct de vedere energetic, foarte recomandat în climatele cu ierni nu foarte friguroase.

Ce este o pompă de căldură și cum funcționează?

O pompă de căldură, cum ar fi o pompă de căldură aer apă este un sistem de climatizare care atinge temperatura dorită în orice moment al anului, valorificând energia din mediul înconjurător pentru a o transforma în răcire, încălzire și apă caldă menajeră. În plus, face acest lucru într-un mod economic și ecologic.

În termeni generali, funcționarea sa se bazează pe extragerea aerului sau a apei din exterior și transportarea acesteia pentru a încălzi sau răci interiorul. Cu toate acestea, în funcție de tipul de pompă de căldură, acest proces va fi diferit:

  • Pompa de căldură aer apă: extrage energia termică din aerul exterior și o transmite în interior printr-un circuit de încălzire a apei.
  • Pompă de căldură apă apă: extrage energia termică dintr-un râu, lac sau puț pentru a încălzi sau răci un circuit de încălzire.
  • Pompă de căldură aer aer: extrage energia termică din aerul exterior și o transmite în interior sub formă de aer. Aceasta este cea mai frecvent utilizată.

Deși aceste sisteme sunt utilizate în mod normal pentru a încălzi interiorul, există și pompe care realizează procesul în sens invers, transportând căldura din interior spre exterior, răcind astfel locuința. Aceste pompe se numesc pompe de căldură reversibile.

Avantajele pompelor de căldură

Aceste sisteme de climatizare pot fi alegerea potrivită pentru a reduce consumul de energie al companiei dumneavoastră, cu condiția ca caracteristicile clădirii sau ale construcției să fie potrivite pentru aceasta. Cu toate acestea, pompele de căldură, cum ar fi o pompă de căldură aer apă, au o serie de avantaje care le fac să fie unul dintre cele mai populare sisteme de pe piață:

  • Sunt sisteme de aer condiționat versatile. Cu alte cuvinte, ele pot fi adaptate la diferite medii, în funcție de nevoile de climatizare. În plus, ele pot fi folosite și ca aer condiționat în timpul lunilor călduroase.
  • Sunt sisteme foarte eficiente. Funcționarea lor se bazează pe un compresor care consumă energie electrică pentru a transporta căldura, nu pentru a o genera, astfel încât acestea consumă mult mai puțină energie decât alte sisteme. Sunt atât de eficiente încât sunt considerate energie regenerabilă.
  • Ele nu poluează. Altfel spus, o pompă de căldură aer apă, de exemplu, nu emite deșeuri poluante în atmosferă.
  • Sunt mai ușor și mai ieftin de instalat decât alte sisteme de încălzire. Din acest motiv, dacă o clădire nu are instalația făcută, cea mai bună opțiune ar putea fi o pompă de căldură.
  • Durata de viață utilă a acestora este foarte lungă. Cu o întreținere adecvată, acestea pot dura până la 50 de ani.

Dezavantaje

  • Au nevoie atât de o unitate exterioară, cât și de o unitate interioară. Acest lucru poate reprezenta uneori o problemă de spațiu și estetică.
  • Sunt utilizate cel mai bine în locații temperate: COP-ul acestor unități variază în funcție de temperatura exterioară, deoarece este dificil să extragi căldură din aerul excesiv de rece. De fapt, în zonele din Europa unde temperaturile sunt foarte scăzute, cel mai frecvent utilizat sistem este cel geotermic, deși este considerabil mai scump.
  • Acesta consumă energie electrică, ceea ce nu ar fi o problemă dacă sursa de energie electrică ar fi regenerabilă.
  • Ocazional, pot avea formare de gheață în unitatea exterioară și pot produce, de asemenea, apă în ambele unități, caz în care este necesară canalizarea acesteia către o rețea de drenaj.
  • Investiția inițială necesară pentru instalare este considerabilă.
  • Puterea electrică ce trebuie contractată trebuie să fie mai mare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole