In amenajarea bucatariei, orice articol ales, fie piesa de mobilier sau aparatura electrocasnica, contribuie la crearea confortului necesar in desfasurarea activitatilor specifice. Pe langa dulapuri, blatul de bucatarie joaca un rol important in functionalitatea bucatariei si chiar in estetica per ansamblu a decorului. In cele ce urmeaza vom analiza cateva tipuri de materiale care se folosesc in structura unui blat de lucru.
Calitatea materialului este cea care dicteaza longevitatea blatului de bucatarie, tinand cont bineinteles si de gradul de uzura la care va fi supus de-a lungul timpului. Iata cateva tipuri de materiale pe care specialistii de la Delta Studio ni le recomanda.
Pentru cei care prefera piatra naturala, granitul este o optiune din ce in ce mai folosita cu proprietati deosebite, care transforma bucataria intr-un spatiu elegant. Este termorezistent, durabil, fiind disponibil intr-o gama larga de culori. Marele avantaj al unui astfel de material este faptul ca se intretine usor.
Blaturile din cuart ofera o durabilitate mare in exploatare. Suprafata materialului este neporoasa, de aceea nu se pateaza si nu retine bacterii. In plus, este rezistent la zgariere si la agenti chimici. Paleta coloristica bogata a materialului il face usor de integrat in diferite tipuri de amenajari, atat pentru iubitorii nuantelor calde, deschise cat si pentru cei ce isi doresc culori intense, de accent. Nu necesita tratamente speciale.
Daca va doriti o abordare mai prietenoasa cu bugetul dumneavoastra, puteti incerca placarile ceramice. Este o varianta neconventionala, dar care poate duce spre o amenajarea originala a bucatariei. Blatul (sau scheletul blatului, dupa caz) se imbraca in gresie sau faianta cu textura diferita, mata sau lucioasa, in functie de preferinte. Varietatea de placi ceramice existente pe piata va permit sa explorati diverse idei de amenajare. Avantajul folosirii lor consta in faptul ca sunt igienice si ca se intretin usor, cu exceptia rosturilor care se pot murdari usor daca optati pentru un chit in culori deschise. Citeste si despre betonul in bucatarie, sub forma blatului de lucru.
Blaturile din placi laminate sau pal sunt poate unele din cele mai folosite datorita pretului scazut si a durabilitatii lor in timp. Modelele variate va permit sa alegeti pe cel care se potriveste in ansamblul decorului general al bucatariei. Dezavantajul major al acestui tip de material vine din faptul ca in timp isi pierde din luciu.
Blaturile de bucatarie din lemn masiv sunt o optiune eleganta. Unul din cele mai potrivite tipuri de lemn pentru o astfel de suprafata, este stejarul. Este un lemn pretios, de calitate superioara, rezistent la uzura, care de-a lungul timpului sufera cele mai putine deformari. Fiind tratat pentru a rezista la umezeala si abur, este potrivit pentru integrarea in bucatarii cu influente rustice, dar si pentru cele contemporane, de inspiratie scandinava, in care lemnul devine o piesa principala prin insasi structura si culoarea sa. In functie de finisaje si calitate, un astfel de blat poate ajunge la un pret destul de ridicat.
Indiferent de optiuni si buget, calitatea materialului ce intra in componenta blatului de bucatarie va dicta rezistenta lui in timp. Fiecare tip de material, fie lemn sau piatra, vine cu avantajele si dezavantajele lui, doar nevoile dumneavoastra fiind cele care vor determina alegerea potrivita.