CUIB (Centrul Urban de Initiative Bune) este un bistro aparte care impodobeste peisajul urban al Iasiului. Acest local iese din tiparele normalului prin faptul ca reprezinta un concept store in care sunt integrate un bistro unde se pot servi bauturi si gustari ovo-lacto-vegetariene din ingrediente locale, naturale; un magazin pentru comercializarea de produse solidare, ecologice, echitabile si un spatiu pentru organizarea de evenimente socio-culturale si educationale.
CUIB este un proiect al Asociatiei Mai Bine dezvoltat sub forma unei intreprinderi sociale in care ideile creative, spiritul civic sau simpla buna dispozitie sunt incurajate si incubate.
Andreea Ghiban este vicepresedinte Asociatia Mai Bine si director CUIB si a acceptat sa ne povesteasca cateva din amanuntele construirii acestui bistro.
Lucrarile de amenajare ale acestui spatiu de 100 de metri patrati au durat aproximativ 2 luni de zile, suma alocata a fost in jur de 7000 de euro (in spatiu si mobilier, fara echipamente), iar ca materiale s-a folosit, in mare parte, lemnul reciclat. O parte din mobilier a fost facut la comanda, unele mese au fost fabricate de un prieten apropiat al CUIB-ului, iar scaunele au fost cumparate la mana a doua, ulterior fiind reconditionate.
Din punct de vedere al amenajarii interioare ne impresioneaza multitudinea elementelor decorative fabricate din materiale naturale. Daca ar fi sa-l includem intr-un stil, CUIB s-ar putea inscrie cu succes in cel scandinav. Combinatia dintre alb si lemn este o predilectie a stilului nordic.
Nu este de mirare, deoarece acest stil este intotdeauna asociat cu spatii luminoase, cu multa lumina naturala, curate si moderne, decorate cu materiale naturale, definite de nuante deschise. Astfel ca, decorul scandinav este admirat de cei care indragesc liniile bine definite, simplitatea formelor, functionalitatea acestora, dar si frumusetea si eleganta desavarsita.
Corpurile de iluminat care au in componenta lor creioane colorate si ziare au fost realizate de catre voluntari ai Asociatiei Mai Bine, asociatie care promoveaza un stil de viata prietenos cu mediul si ii incurajeaza pe tineri sa-si petreaca timpul liber intr-un mod in care actiunile uzuale capata semnificatie.
CUIB are amenajat si un mic spatiu in care sunt expuse spre vanzare produse ale altor interprinderi sociale din Romania sau a unor producatori locali.
Oamenii care frecventeaza CUIB sunt persoane deschise, prietenoase, iubitoare de sport, de natura si de mancare sanatoasa.
Pe 1 mai s-a deschis si terasa CUIB, cu aceeasi priveliste incantatoare ca si bistroul, aceeasi atmosfera relaxata, naturala si confortabila care pe noi ne-a convins sa vizitam CUIB cu prima ocazie cand vom ajunge in Iasi.