Che – casa pasiva din Suceava

Casele pasive sunt acele tipuri de constructii care sunt recunoscute pentru consumul foarte scazut de energie.

Deschide Galeria

Che, cum au denumit-o cei de la firma Tecto Arhitectura, este o casa pasiva construita in Suceava care are un consum anual de 14 kWH pentru fiecare metru patrat. Pe langa eficienta energetica, Che atrage atentia si prin designul ei exterior si interior.

Camerele sunt destul de mari si foarte luminoase, finisajele – atat cele interioare cat si cele exterioare – sunt realizate din materiale naturale.

Constructia este invelita la exterior cu sipci de lemn, termotratate pentru a-i imbunatati proprietatile fizico-chimice si pentru a fi cat mai rezistente la intemperii.

Conceptul care a stat la baza proiectarii acestei locuinte a fost aceea de constructie sustenabila, care sa se desfasoare pe doua niveluri, si care sa se integreze perfect in mijlocul naturii.

Casa Che (are a costat 350.000 de euro ) are ferestrele foarte largi care ofera multa lumina naturala, este izolata cu materiale naturale care joaca un rol esential in stocarea energiei, are o pompa de incalzire montata la subsol, iar pe viitor se intentioneaza montarea pe acoperis a unor panouri fotovoltaice care sa asigure necesarul energetic al casei.

Citeste si Bloc de 8 etaje construit din lemn

Un element inedit il constituie zona de recreere in care este amplasat un hamac, deasupra unei peluze verzi.

“Cladirea se dezvolta discret in jurul unui curti interioare acoperite, intr-un cadru natural deosebit pe care nu-l afecteaza, realizand un dialog cu acesta prin suprafete mari vitrate si treceri subtile interior-exterior” au afirmat autorii proiectului.

Casele pasive folosesc un standard de constructie care presupune o abordare arhitecturala inginereasca care reduce serios consumul energetic. Tarile nordice au cele mai multe case pasive din Europa. 

Nordicii sunt printre cei mai receptivi dintre europeni cand vine vorba de masurile nepoluante. Geamurile triple, termoizolatiile pentru pereti și acoperisuri, panourile solare sunt elemente inglobate in modul de construire al caselor scandinave.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole