Cum pregătești camera unui nou-născut: iată la ce să fii atent

Când vine un copil pe lume, ne pregătim în diferite moduri. Ne deschidem inima, încercăm să ne liniștim temerile, dar și să creăm un spațiu special pentru copil. Acesta este de obicei o cameră dedicată, unde bebelușul va locui încă din primele zile. Sunt nenumărate idei pentru amenajarea unui astfel de interior, iar piața de mobilier, accesorii și decorațiuni este extrem de bogată. Câteva sfaturi despre cum să aranjezi o cameră pentru bebeluș găsești în rândurile următoare.

Amenajarea unei camere pentru un copil este o experiență frumoasă pentru toți părinții și este una dintre etapele pregătirii pentru primirea bebelușului. Pe de o parte, proiectarea acestui interior oferă o mulțime de emoții pozitive, cum ar fi bucurie, entuziasm, curiozitate și distracție, iar pe de altă parte, evocă un pic de incertitudine, teamă și anxietate. Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji, cu răbdare sigur vei crea camera de vis a bebelușului tău. Reține că nevoile bebelușului vor fi diferite în funcție de fiecare etapă de viață, așa că nu ai nevoie de totul imediat.

Planificați un spațiu funcțional

Chiar dacă ați petrecut deja câteva luni studiind pătuțuri bebeluși în magazinele de profil, ține cont că decizia este bine să o luați după ce planificați bine amenajarea camerei. Luați în considerare unde este potrivit să aibă copilul zona de somn și odihnă și unde va fi spațiul de joacă, unde îți vei hrăni copilul și unde îi vei schimba scutecul. Chiar și într-o cameră mică, puteți amenaja aceste spații cu anumite funcții, folosindu-te de produse multifuncționale, cum ar fi un pătuț pliabil sau o noptieră înaltă cu funcție de masă de înfășat. Pregătește un loc de hrănire pentru bebeluș, unde poți avea un fotoliu confortabil. Pune masa de înfășat într-un loc bine luminat, în aproapierea patului.

Elemente esențiale pentru camera unui copil:

  • pătuț pliabil sau fix cu saltea de calitate
  • masă de înfășat cu sertare sau rafturi pentru scutece și accesorii de igienă sau blat
  • dulap, comodă sau noptieră pentru haine pentru copii, în funcție de spațiul disponibil
  • scaun sau fotoliu de hrănire
  • veioză sau lampă de veghe
  • leagăn sau cuib pentru copii
  • coșuri și organizatoare pentru micile lucruri esențiale de avut la îndemână
  • jucărie pentru pătuț, eventual muzicală 
  • un coș pentru scutecele folositeși unul pentru jucării
  • saltea de joacă educativă.

Desigur, culorile sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Camera unui bebeluș este în primul rând un spațiu pentru odihnă și somn și va fi dificil pentru un copil mic să adoarmă calm atunci când este distras de culori strălucitoare. Cele mai potrivite sunt culorile discrete, care vor fi fundalul jucăriilor sau decorațiunilor multicolore. Elementele mici sunt mai ușor de schimbat în timp, iar în momentele de odihnă, când copilul are nevoie să se calmeze, elementele sclipitoare sunt pur și simplu ascunse. Baza neutră va arăta foarte atractivă și, în plus, nu va necesita schimbări atât de frecvente pe măsură ce copilul crește. Prin urmare, pereții din camera copilului ar trebui să fie alb, roz praf, gri, bej, bleu, galben pastel etc. Într-un astfel de spațiu, este mai ușor pentru un copil să se relaxeze. Pentru mobilă aveți la alegere dintr-o varietate de culori și găsiți pătuțuri bebeluși uni sau cu diverse modele sau imprimeuri.

Amintiți-vă despre siguranță

Cel mai important lucru este să creați un spatiu sigur și linistit atât pentru bebelușul tău cât și pentru tine. Toate cablurile trebuie să fie protejate și obiectele periculoase pentru un copil mic îndepărtate. Asigurați-vă covorul cu un elelment anti-alunecare. Protejați marginile ascuțite ale mobilierului sau obiectelor și blocați accesul la sertare,dulapuri, noptieră. Nu agăța nimic direct de sau peste pătuțul bebelușului tău și asigură-te că nu există riscul să cadă obiecte pe copil. Fii atent la fixare, dacă alegi un pătuț pliabil și alege un produs din materiale de calitate, citind cât mai multe informații despre pătuțuri bebeluși.

Alegeți iluminarea adecvată

Lumina din camera bebelușului e recomandat să vină din mai multe surse, dacă este posibil (de exemplu, aplice de perete, lumină superioară, lămpi suplimentare). În apropierea pătuțului bebelușului și a locului de hrănire aveți nevoie de o lumină slabă și de una mai puternică în jurul mesei de înfășat. Ledurile din dulap sau noptieră sunt utile mai ales noaptea, pentru a facilita găsirea lucrurilor necesare. 

Țineți cont și de comoditatea dvs.

În primul rând, gândește-te ce îți e necesar  pentru propriul confort. În prezent găsești echipamente care vor face îngrijirea unui bebe mai plăcută și mai ușoară, un exemplu fiind alegerea unui pătuț cu posibilitatea de legănare sau un pătuț pliabil pe care îl poți muta cu ușurință. Testeaza diferite solutii, gandindu-te și la nevoile tale și studiază cu atenție variantele de pătuțuri bebeluși.

Va fi timp pentru toate

Nu te stresa dacă planificarea nu a  ieșit perfect. În primele săptămâni, luni și ani din viața unui copil, camera se schimbă aproape la fel de repede ca rezidentul său. Și astfel vei schimba constant ceva,  vei îmbunătăți pe parcurs. Vei vedea singur ce soluții funcționează pentru tine și care nu sunt neapărat necesare și vei adapta.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole