Cum sa alegi mobilierul de bucatarie potrivit

Stim ca alegerea mobilierului de bucatarie este considerata deseori un impas. Daca pentru alte aspecte ale renovarii te-ai hotarat repede, cand vorbim despre mobila lucrurile se complica.

Deschide Galeria

De cele mai multe ori spatiul ne este cel mai mare dusman pentru ca putinii metri patrati pe care ii avem la dispozitie ne ingradesc mult optiunile. Ce poti face in acest caz? Ne-am gandit sa trasam cateva sugestii de care sa tii cont in alegerea mobilierului de bucatarie astfel incat sa iei cele mai bune decizii.

Folosirea eficienta a spatiului

Acesta ar trebui sa fie criteriul principal dupa care sa te ghidezi in alegerea mobilei. Ai nevoie de corpuri care satisfac nevoia de depozitare si de pregatire a hranei integrate in spatiu astfel incat fiecare metru sa fie folosit intr-un mod eficient si util. Doar pentru ca ai multe tigai, oale, farfurii si electrocasnice de toate felurile, nu inseamna ca trebuie sa incarci bucataria cu dulapuri de o parte si de cealalta, de sus pana jos; unele din ele pot fi depozitate fara probleme si in camara. Pastreaza un echilibru astfel incat sa nu creezi o senzatie de sufocare.

Variaza tipul de corpuri de mobilier pentru bucatarie. Se poarta dulapuri deschise (pentru corpurile superioare) sau doar simple etajere pentru obiectele pe care le folosesti foarte des la gatit; in plus, astfel de alternative sunt o metoda excelenta de a personaliza spatiul bucatariei.

Incastrarea electrocasnicelor in mobila

Electrocasnicele de sine statatoare pot sa iti creeze probleme de compartimentare. Frigiderul, masina de spalat vase (care poate fi optionala) sau masina de spalat rufe (in cazul apartamentelor unde nu poate fi montata in baie) un aragaz, un cuptor cu microunde sau poate un cuptor de sine statator (daca optezi pentru o plita) toate acestea asezate la intamplare vor lasa impresia unei amenajari haotice. Alege, acolo unde este posibil, sa incastrezi electrocasnicele in mobila. Vei obtine un aspect unitar, curat, ordonat, important mai ales atunci cand avem de-a face cu o bucatarie mica. Sau poti incerca sa optezi pentru o configuratie in linie, adica toate cele 3 zone de lucru specifice unei bucatarii sa fie asezate in linie dreapta, pe un singur perete. Iti va ramane astfel mai mult loc pentru masa si scaune.

Ce materiale alegem

Materialele si designul sunt aspecte importante pentru viitoarea ta bucatarie. Calitatea primeaza in aceeasi masura cu eficienta. De la pal pana la MDF, lemn, granit, acrilic sau corian, toate au argumentele lor pro si contra (am dezbatut subiectul mai pe larg aici si aici). Imbina utilul cu placutul pentru o bucatarie functionala in care sa gatesti sau sa mananci cu placere.

Bucataria open space

In cazul unei bucatarii open space, sfaturile de mai sus se pastreaza. Trebuie doar sa tii cont de restul amenajarii, de culori, materiale si texturi astfel incat sa le poti armoniza. De exemplu, poti alege acelasi tip de materiale sau finisaj atat pentru biblioteca din living cat si pentru mobilierul din zona de bucatarie. Nu gresesti nici daca alegi acelasi tip de material, dar intr-o nuanta mai inchisa sau mai deschisa pentru a nu crea prea multa monotonie in amenajare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole