Cum sa transformi o incapere inghesuita intr-una spatioasa

Buget prea mic pentru schimbari prea mari? Apeleaza la trucuri!

Deschide Galeria

Un spatiu mic nu este intotdeauna un dezavantaj. Este intim, comod si nu e pretentios, insa pare o adevarata provocare amenajarea lui atunci cand ai multe lucruri in posesie ori membrii familiei se inmultesc. 

Stiai ca prin mici trucuri poti sa ”pacalesti” ochiul si sa dai impresia ca ai transformat o camera mica si inghesuita intr-una mare si aerisita? Totul tine de proportii, lumina si miscare.

Peretii albi

In timp ce culorile inchise absorb lumina in loc sa o reflecte, cele deschise aerisesc incaperea si iti dau impresia de spatiu. La fel ca peretii, pardoseala si tavanul trebuie sa fie in culori deschise. Albul are puteri magice intr-o camera mica, simplifica spatiul si subliniaza arhitectura, dand impresia de deschidere, de luminozitate.
Daca iti faci grji ca prea mult alb va da senzatia de rece, adauga elemente din lemn sau alte texturi naturale, cum ar fi inul, lana.

Despre mobila

Nu lipi mobila de perete, lasa un spatiu, chiar si de cativa centimetri. Daca vorbim de un dormitor, nu te lasa pacalit de tendinta de a inghesui patul 
intr-un colt ca sa ai mai multa podea libera. Tocmai impresia asta o vei da, de inghesuit. Asaza-l pe mijlocul unui perete, cu spatiu de o parte si de alta a locurilor de dormit.

Nu aseza intr-o camera mica mobila masiva, potrivite sunt materialele usoare. Atentie!

Materiale usoare nu inseamna si corpuri mici. Da, cu siguranta te gandesti ca daca alegi mai multe corpuri de mobilier mici vei economisi spatiul. Din contra, incaperea va parea aglomerata si sufocanta. Ai mai mult de castigat cu o singura capanea spatioasa sau o masa mare, simpla.

Nimic prea sus

Lasa spatiul liber in partea de sus a camerei pentru a da impresia de inaltime si deschidere. Astfel, alege mobila nu foarte inalta, la nivelul pardoselii. De asemenea, patul lat, dar scund e mai potrivit intr-un dormitor mic decat unul ingust si inalt. Tabloul sau oglinda de pe perete, trebuie sa fie asezate, de asemenea, la un nivel mai jos. Nici macar corpurile de iluminat nu trebuie sa fie prea sus, opteaza pentru lustre care coboara foarte mult sau veioze pe corpuri joase.

Oglinda, oglinjoara…

Fara greseala vei da impresia de spatiu cu o oglinda mare in camera ta. Nu numai ca reflecta lumina, dar reflecta si obiectele. Astfel, ochiul tau va fi ”pacalit” si va percepe mai mult spatiu.

Fara perdele si draperii

O camera mica trebuie pusa in valoare prin multa lumina. Asa ca renunta la perdele si la draperii, lasa ferestrele libere pentru luminozitate. Daca vrei neaparat sa le folosesti, prinde-le de o parte si de alta a ferestrei.

Dungile 

Dungile creeaza impresia de inaltime si deschidere, dar mai ales de miscare. Acestea pot fi puse in evidenta pe un perete, fie ca sunt orizontale sau verticale, pe corvor sau perne, ca motive decorative. De asemenea, poti crea acest artificiu printr-o lustra cu un tub lung, vertical.

Textile racoroase

Ca si in cazul moblierului care trebuie sa fie din materiale usoare, creeaza senzatia de plutire cu textile deschise la culoare care nu absorb lumina.
Lenjerie deschisa din materiale usoare, perne pufoase, perdele subtiri care plutesc la cea mai mica adiere sunt exemple de astfel de textile.

Opteaza pentru simplu, creeaza ideea de miscare, foloseste multa lumina si tine cont de cateva trucuri ale proportiilor. Astfel, un spatiu mic poate fi si generos.

foto: Pinterest

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole