Tipuri de espressoare de cafea

​Cafeaua este cunoscuta si consumata inca din secolul al XVI-lea cu scopul de a revigora organismul. Modul de preparare a fost diferit de la secol la secol si de la o cultura la alta, dar aproape toate metodele presupuneau: prajirea, macinarea si fierberea boabelor de cafea.

Deschide Galeria

In zilele noastre, cele mai des intalnite metode de preparare a cafelei sunt:

  • La cafetiera.
  • La espressor.

Diferenta de gust dintre cele doua metode este efectul conceptului total diferit de preparare dintre ele. La cafetiera bautura se obtine prin picurarea apei fierbinte peste cafeaua macinata (se obtine bine cunoscuta cafea la filtru), iar la espressor apa este injectata cu presiune printr-o pompa pentru a se extrage intreaga aroma a cafelei.

Primul espressor de cafea a fost patentat in anul 1884 de catre italianul Angelo Moriondo. Desi acesta l-a imbunatatit de mai multe ori in timp, nu a reusit niciodata sa il produca in serie. Productia de serie mica a unui espressor este realizata pentru prima data abia in anul 1905 de catre Desiderio Pavoni. In cei peste 140 de ani de existenta, espressorul a cunoscut multiple transformari, dar ideea de a obtine o cafea aromata, cu un strat fin de spuma a ramas constanta.

In zilele noastre exista mai multe tipuri de espressoare. Cele mai cunoscute si utilizate sunt:

  • Espressoarele pe baza de capsule
  • Espressoarele automate
  • Espressoarele semiautomate

Modele de desene realizate de barista in spuma de lapte

 

1 – Espressoarele pe baza de capsule

De obicei, espressoarele pe baza de capsule sunt mai ieftine. Asta si pentru ca, de obicei, producatorii recupereaza costul acestor aparate cu capsulele care sunt personalizate (nu pot fi utilizate in espressoare de alta marca).

In Romania, cele mai cunoscute espressoare pe baza de capsule sunt:

Preturile acestora variaza in general intre 200 si 1500 lei. Diferenta consta in capacitatea aparatului de a prepara multiple tipuri de cafele (espresso, cappuccino, latte macchiato etc) si de presiunea la care poate ajunge pompa de apa. De obicei espressoarele pe baza de capsule au nevoie de presiune mai mare a apei, de pana la 15 bari pentru a realiza un espresso aproape de perfectiune.

 

2 – Espressoarele automate

Se gasesc cel mai des in birouri unde necesarul de cafea este mare. Se caracterizeaza prin faptul ca duc procesul de la un capat la altul: odata alimentate cu cafea boabe, o rajnesc singure si o prepara in mai multe tipuri de bauturi presetate.

Pretul acestora este peste medie. Porneste de la 1000 de lei si poate depasi cu usurinta 5000 de lei.

Cateva dintre variabilele care definesc pretul sunt: brandul (standardul de calitate), numarul de bauturi presetate, presiunea maxima a pompei, usurinta in curatare, designul si ergonomia.

Cele mai cunoscute branduri de espressoare automate de la noi sunt:

 

3 – Espressoarele semiautomate

Denumite de expertii in prepararea cafelei (barista) si espressoare manuale, sunt cel mai des intalnite in cafenele si restaurante. Aceste espressoare sunt cele care permit foarte multe tipuri de reglari: temperatura apei, presiunea, dozarea cafelei etc.

Espressoarele semiautomate de uz caznic pentru barista in devenire se gasesc aici.

Alte informatii utile despre espressoarele de cafea:

  • Deoarece espressoarele de mai sus au toate pompe de apa, un criteriu important la achizitie trebuie sa fie si nivelul de agomot.
  • Trebuie sa stiti ca exista mai nou si posibilitatea achizitionarii de espressoare incorporabile. Pretul acestora creste insa semnificativ. Mai multe detalii si preturi aici.
  • Cafeaua perfecta sau shot-ul de espresso considerat perfect se obtine din 7 grame de cafea si 30 de ml de apa la temperatura de 90 de grade la presiune de 9 bari.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole