Gardurile vii – ideale pentru imprejmuirea curtilor

Gardurile vii sunt cele mai eco solutii pentru imprejmuirea terenurilor. Pe langa faptul ca nu se degradeaza niciodata, stabilizeaza solul, ofera un habitat natural pentru pasari si alte vietuitoare, si poate fi o sursa de material lemnos pentru incalzire.

Deschide Galeria

Gardurile vii sunt o solutie sustenabila pentru gospoda ria dumneavoastra. Exista multe tipuri de arbusti care pot fi plantati pentru a forma un gard viu. Acestea ofera securitate si intimitate, si pot fi plantate pe mari suprafete cum ar fi pasunile, fara a afecta mediul inconjurator.

Desi plantarea acestor gardurii vii poate vi se pare prea dificila, ganditi-va ca le vor avea si urmasii dumneavoastra si nu necestia reparare.

Aceste garduri vii pot delimita zone dar pot proteja si animalele care pasc pe terenul dumneavoastra. In functie de speciile de plante sau de arbori pe care le alegeti, gardurile vii pot oferi si umbra in zilele calduroase ale verii.

Citeste si Invata cum sa iti construiesti un gard din lemn

Gardurile vii au si o capacitate ridicata de protectie antipraf si de izolare fonica. Cele mai folosite soiuri sunt cele de salcam. Acestea pot fi plantate in mai multe moduri: fie prin plantarea semintelor, fie prin plantarea arborilor cumparati din comert.

Daca va place un anumit soi de salcam si vi se pare potrivit pentru un gard viu, iata ce trebuie sa faceti:

  • adunati toamna seminte din soiul dorit si depozitat-le intr-un loc uscat;
  • primavara, semanati-le pe langa garul vechi sau in locul dorit de dumneavoastra, marcat, pentru a forma o linie dreapta. In timp ele se vor dezvolta si incetul cu incetul vor inlocui vechiul gard de lemn sau de sarma.

Cand ajung la inaltimea dorita, retezati varfurile pentru a spori cresterea lastarilor de jos si pentru a se ingosa tultina.

Desigur exista si metoda plantarii de puieti. Aceasta este mai costisitoare si necesita munca in plus. Puteti cumpara de la firme specializate arbusti pe care sa ii plantati in locul dorit.

Indiferent de metoda gardurile vii sunt o solutie buna mai ales din punct de vedere al conservarii mediului.

Citeste si Idei decorative pentru garduri

Sursa foto pinterest.com

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole