I. M. Pei și Muzeul Louvre din Paris- scurtă istorie

Ieoh Ming Pei, cunoscut sub numele de I. M. Pei, a fost un arhitect american de origine chineză, născut pe 26 aprilie 1917, și decedat pe 16 mai 2019. Una dintre cele mai renumite lucrări ale sale a fost proiectul de extindere a  Muzeului Louvre din Paris.

Sursă foto: wikipedia.org

În anii ’80, guvernul francez a decis să extindă spațiul muzeului pentru a găzdui colecții suplimentare, inclusiv operele de artă asiatică. I. M. Pei a fost ales să coordoneze acest proiect important. Ideea principală a proiectului a fost să creeze un spațiu modern și funcțional care să servească drept intrare principală în muzeu, dar care să păstreze și să respecte caracterul istoric al clădirilor existente.

Astfel, în 1989, a fost inaugurată „Pyramide du Louvre” (Piramida Luvru), o structură din sticlă și metal plasată în curtea muzeului. Pyramida a devenit rapid un simbol iconic al Muzeului Louvre și al orașului Paris. Datorită designului său modern și inovator, Pyramida a atras atenția și a stârnit dezbateri inițiale, dar a devenit ulterior apreciată ca un exemplu reușit de integrare a arhitecturii contemporane într-un mediu istoric.

Contribuția lui I. M. Pei la Muzeul Louvre prin proiectarea Pyramide du Louvre a dat o notă contemporană și funcțională uneia dintre cele mai importante instituții culturale din lume și, totodată, transformându-l în unul dintre marii arhitecți ai secolului XX.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole