Lawrence W. Johnston și amprenta sa în designul de grădini

Lawrence W. Johnston (1871-1958) a fost un designer de grădini britanic renumit, considerat o figură emblematică a mișcării Arts and Crafts și un pionier al designului de grădini englezești moderne. El a creat grădini pline de imaginație și rafinament, caracterizate prin o combinație armonioasă de elemente arhitecturale, sculpturi, plante și scheme de plantare.

Sursa foto: www.cotswolds.com

Principalele contribuții ale lui Johnston la designul de grădini:

Utilizarea strategică a camerelor create de garduri vii: Johnston a excelat în crearea de spații distincte și intime în cadrul grădinii prin folosirea strategică a gardurilor vii tăiate cu atenție.

Granițe sculptate: Spre deosebire de liniile drepte și rigide specifice grădinilor tradiționale, Johnston a preferat granițe curbate și fluide, care se adaptau la topografia terenului și creau o senzație de mișcare și dinamism.

Scheme de plantare elaborate: Johnston era un cunoscător pasionat al plantelor și le folosea cu măiestrie pentru a crea efecte vizuale uimitoare. El combina culori, texturi și forme diverse pentru a crea tapiserii vegetale spectaculoase.

Integrarea elementelor arhitecturale și a sculpturilor: Johnston a colaborat frecvent cu arhitecți și sculptori pentru a integra elemente decorative în grădinile sale. Sculpturi, pergole, pavilioane și alte elemente arhitecturale contribuiau la crearea unei atmosfere unice și complete.

Armonie cu mediul natural: Johnston era un fervent adept al respectării mediului natural. El proiecta grădinile sale ținând cont de specificul locației, integrându-le armonios în peisajul existent.

Două dintre cele mai faimoase grădini create de Johnston:

Hidcote Manor Garden: Situată în Gloucestershire, Anglia, această grădină este considerată o capodoperă a stilului Arts and Crafts. Johnston a dedicat peste 50 de ani amenajării sale, transformând o fostă fermă într-o oază de frumusețe și liniște.

Jardin Serre de la Madone: Amplasată în Menton, Franța, această grădină mediteraneană luxuriantă prezintă terase cu flori exotice, sculpturi antice și o vedere uimitoare asupra Mării Mediterane. Johnston a creat-o pentru a se bucura de clima caldă și de varietatea de plante exotice.

Moștenirea lui Johnston:

Influența lui Lawrence W. Johnston asupra designului de grădini a fost semnificativă și durabilă. El a inspirat generații de designeri de grădini prin abordarea sa inovativă, atenția la detalii și pasiunea pentru crearea de spații verzi pline de viață și armonioase. Grădinile sale sunt considerate monumente ale artei grădinăritului și continuă să fie surse de inspirație și admirație pentru pasionații de grădinărit din întreaga lume.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole