Perdele și draperii sau jaluzele: ce opțiune este mai potrivită pentru casa ta

Perdele  delicate și draperii sau jaluzele funcționale? Aceasta este o dilemă cu care se confruntă toți cei care amenajează sau renovează o locuință și în special designerii de interior. Sarcina de a decora ferestrele poate fi ușurată, cu condiția să cunoașteți avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre variante, de aceea informarea este cea mai bună soluție.

Clasic, adică perdele cu draperii

Binecunoscută încă din copilărie, când locul din spatele perdelei era de neînlocuit atunci când se juca de-a v-ați ascunselea, varianta cea mai tradițională este perdeaua cu sau fără draperii. Perdelele sunt la fel de utilizate și astăzi în multe dintre locuințe, datorită naturii decorative – fiind într-o multitudine de țesături, modele, texturi – și o gamă nelimitată de accesorii și elemente de fixare (de la galerii la inele, cleme sau șnur de prindere). Și asta nu e tot, pentru că fiecare dintre acestea oferă posibilități multiple de aranjare. Un alt avantaj este ușurința de întreținere a elementelor și curățarea – de obicei propria mașină de spălat fiind suficientă.

Mai mult, draperiile moderne au și multe utilizări datorită soluțiilor tehnologice avansate. Pe piață sunt disponibile țesături cu proprietăți deosebite: blackout, izolare fonică sau ignifuge. Dar chiar și materialele standard, groase, constituie o barieră termică între exterior și cameră, limitând pătrunderea căldurii, vara, și a frigului, iarna. Pentru perdelele și draperiile de dimensiuni mari, voluminoase și grele, există șine acționate electric, care te vor ajuta cu deplasarea laborioasă. Și în sfârșit, un argument decisiv în favoarea perdelelor: aceasta este singura opțiune disponibilă pentru pereții curbați sau ferestre arcuite.

Ca dezavantaje, ar trebui notat în primul rând tendința de a reține praful. Prin urmare, perdelele cu draperii nu sunt o soluție recomandată persoanelor care suferă de alergii. La fel în băi, unde, din motive evidente, vor absorbi  umiditate, nu sunt recomandate. Cu toate acestea, își vor găsi locul în camere de zi, dormitoare, holuri, dar țesăturile transparente ale perdelelor vor fi însoțite de draperii opace, în special în apartamentele situate la parter sau în locuințele aflate în imediata apropiere a altor clădiri sau a drumului.

Modern, adică jaluzele

Jaluzelele înlocuiesc cu succes perdelele și draperiile, simplificând amenajarea ferestrelor. Gama largă de modele oferă posibilitatea de a te bucura de varianta potrivită pentru casa ta. Sub denumirea de jaluzele, există de fapt mai multe varietăți diferite ale acestui tip de decor. Acestea sunt jaluzele din materiale textile, dar și jaluzele din aluminiu, diferite materiale plastice, lemn, bambus sau polistiren. Montarea se poate face pe tavan, pe tocul sau deasupra ferestrei și, datorită principiului de funcționare, se împart în mai multe tipuri: jaluzele rulou, jaluzele orizontale sau verticale și jaluzele de tip oblon.

Jaluzelele verticale sunt preferate în special pentru birouri, cele orizontale pentru locuințe rezidențiale, iar cele tip rulou sunt favoritele clienților pentru case, în special cele din materiale textile. Sunt disponibile pe piață jaluzele rulou  în ​​versiunea standard, clemfix și casetat, care pot fi cu lamele sau fără, cu acționare manuală, automată sau semiautomată . Opțiunea automată permite coborârea și ridicarea rulourilor folosind o telecomandă sau datorită unei aplicații speciale de pe un telefon sau tabletă care controlează dispozitivele din clădirile inteligente. Varianta semi-automată facilitează funcționarea datorită coborârii automate a țesăturii prin tragerea ușoară a lanțului, fără a fi nevoie să-l rotiți.

Pentru dormitoare sunt potrivite jaluzele rulou, ușor de utilizat și cu opacitate mare și în camerele copiilor deasemenea. Sunt potrivite și în bucătărie, unde nu vor absorbi mirosurile și vor fi ușor de curățat, iar în poduri sunt perfecte pentru luminatoare. Dotate cu o țesătură adecvată, acestea nu numai că vor reduce temperatura – adesea prea ridicată în încăperile situate la ultimul etaj – dar și, datorită montării pe tocul ferestrei, vor acoperi cel mai bine geamurile înclinate. De asemenea sunt alegerea optimă pentru interioarele de birouri moderne.

Vorbind despre dezavantaje, prețul poate fi menționat pentru unele modele și  incapacitatea de a înlocui rapid elementele individuale ale sistemului de jaluzele rulou, de exemplu. În plus, nu pot fi puse  pe un perete arcuit.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole