Fie ca te-ai mutat in casa noua, fie ca renovezi sau vrei sa faci o schimbare in casa ta, peretii merita mare atentie in amenajarile interioare. Aspectul lor influenteaza ambientul camerei, luminozitatea, creeaza impresia de spatiu si sunt suportul anumitor elemente de decor.
Sunt multe alegeri pe care trebuie sa le faci cand vine vorba de pereti, iar una dintre ele este: tapet sau lavabil?
De ce tapet?
Tapetul este un finisaj durabil care inlocuieste zugraveala, confectionat din hartie, material textil, fibra de sticla sau vinil.
Un prim avantaj al tapetului ar fi acela al costului, acesta fiind mai ieftin fata de lavabil. Preturile unui tapet variaza, în functie de model si de materialul din care este confectionat, intre 4 lei si 21 lei/ mp, cele mai ieftine fiind cele din hartie si cele mai scumpe cele vlies sau din vinil. Pe langa tapetul propriu-zis, te mai costa adezivul si aplicarea acestuia daca apelezi la un mester.
Ca si lavabilul, daca ai putina indemanare, tapetul il poti aplica singur, urmand instructiunile oferite de magazinele de specialitate impreuna cu produsul sau chiar de pe internet. Principalii pasi pe care trebuie sa-i urmezi: aplicarea adezivului, urmat de tapet si intinderea acestuia cu o spatula, procedura care indeparteaza eventualele spatii cu aer.
Daca alegi tapet, economisesti si timp, acesta aplicandu-se mai repede decat lavabilul. In plus, nu trebuie sa mai ai grija ca murdaresti in jur ca atunci cand zugravesti.
Tapetul este durabil, mult mai durabil decat lavabilul, acesta pastrandu-se pana la 10-15 ani. Insa, intretinerea este dificila, unele neputand fi curatate ca lavabilul, cum sunt cele din hartie sau material textil. Cele din material textil pot retine praful, iar intre perete si tapet exista riscul de a se crea condens.
De ce sa zugravesti?
Lavabilul se aplica mult mai usor decat tapetul si marele avantaj al acestuia este curatarea care este foarte simpla, cu o laveta umeda. Cu tapetul lavabil risti sa se formeze mucegai si ciuperci pentru ca se usuca mai greu.
Indepartarea acestuia nu implica prea mult efort ca in cazul tapetului, nefiind nevoie de unelte sau solutii speciale. In plus, in urma indepartarii tapetului este posibil sa fie nevoie de mici reparatii ale peretelui.
Cu lavabilul poti sa obtii efecte spectaculoase folosind anumite tehnici, cum ar fi peretii ombre sau sabloanele cu ajutorul carora poti crea forme si motive decorative.
Pe langa aceste avantaje si dezavantaje, trebuie sa tii cont si de stilul in care ai ales sa amenajezi casa, simplu sau sofisticat, modern sau clasic. Daca nu esti hotarat, poti sa combini cele doua modalitati de a finisa peretii. Astfel, poti alege, de exemplu, sa tapetezi un singur perete dintr-o camera si restul sa-i zugravesti.
De asemenea, o alta alegere pe care poti sa o faci pentru a avea un decor original si surprinzator asupra peretilor este pictura. Este necesara o pregatire in prealabil a peretelui, dar efectul pe care il creeaza va da un plus de originalitate aspectului caminului tau. Pentru asta va trebui sa apelezi la o echipa specializata.
sursa foto: pinterest.com