Bucatariile cu suprafete de aproximativ 6 metri patrati sunt comune multor blocuri de locuinte din perioada comunista. Amenajarea sau renovarea unor astfel de spatii nu este o misiune usoara in conditiile in care iti doresti sa integrezi toate cele necesare unei bucatarii. Modelele si sugestiile de amenajare sunt binevenite oricand, de aceea ne-am gandit ca acest articol iti va fi de ajutor pentru propria bucatarie.
Alegerea mobilierului, distribuirea zonelor de lucru din bucatarie, alegerea electrocasnicelor potrivite reprezinta etape esentiale pentru ca amenajarea sa fie una reusita. Planifica cu atentie toate cele pe care le vei integra in bucatarie. Intr-un spatiu atat de mic exista mereu riscul sa aglomerezi incaperea. In locul unui aragaz care ocupa spatiu, poti opta pentru o plita si un cuptor incastrate in mobilier si astfel castigi mai mult loc pentru frigider (care si el, la randul lui, ar putea fi incorporat).
In modelele pe care le-am selectat, vei remarca ca dispunerea mobilierului este in forma de L, pe o latura fiind integrate chiuveta, zona de gatit, iar pe cealalta fie frigiderul, fie un alt corp de mobila folosit pentru depozitare. Dulapurile suspendate pot merge pana aproape de tavan avand astfel mai mult loc pentru a aseza cele necesare in bucatarie.
Foloseste nuante deschise atat pentru mobilier, cat si pentru a zugravi peretii. Ca sa maresti vizual spatiul, asigura-te ca in camera patrunde cat mai multa lumina naturala. Cat despre iluminatul artificial, nu te limita la un singur corp, plafoniera nefiind suficienta. Atunci cand gatesti ai nevoie de lumini de accent pe blatul de lucru sau deasupra plitei. Am dezbatut pe larg subiectul aici. Mizeaza pe suprafete netede, lucioase care reflecta lumina si creeaza iluzia de spatialitate.
Frontul dintre corpurile de mobilier poate fi amenajat ca o sursa de interes in bucatarie. Optiunile sunt variate: faianta alba tip Metro, placi decorative patchwork, panou din sticla colorata sau placi de faianta tip mozaic. Pentru restul peretilor, pastreaza o abordare cromatica cat mai deschisa si neutra precum alb sau crem.
Spatiul mic dintr-o bucatarie de 6 metri patrati te va pune in dificultate atunci cand vei dori sa inserezi si o masa. Gandeste practic! Poti amenaja un loc cu un blat fie la fereastra, fie in continuarea mobilierului. Masa ar trebui sa fie lunga si ingusta ca sa nu afecteze circulatia din bucatarie, iar scaunele neaparat pliabile.