5 solutii pentru a amenaja un dormitor mic

Confortul si functionalitatea sunt principalele criterii pe care le urmaresti la orice incapere atunci cand o reamenajezi. Referindu-ne la dormitor, care de cele mai multe ori nu ne ofera o suprafata foarte generoasa, aceste criterii devin definitorii atat din perspectiva confortului unui pat in care sa te odihnesti, cat si a nevoilor de depozitare a hainelor.

Deschide Galeria

Intr-un dormitor mic, lucrurile sunt vizibil ingreunate de dimensiunile reduse care ne obliga la compromisuri. Dar exista si vesti bune! Folosind cateva trucuri de design si alegand piesele potrivite putem obtine o amenajare si functionala si estetica.

Tablia de pat

Indiferent de dimensiunile unui dormitor, patul este piesa dominanta a camerei. Poti distrage atentia de la o suprafata mica, apeland la o tablie de pat care sa puna in valoare zona respectiva. Mizeaza pe o varianta mai mare si mai inalta decat cea cu care esti obisnuit (vezi modelele din galerie).

Perete-accent

Daca ideea unei tablii de pat nu-ti surade, incearca sa conturezi un perete-accent. Un tapet, cu un stencil (vezi aici ce usor poate fi pusa in aplicare o astfel de idee), un tablou supradimensionat sau zugravind peretele cu o nuanta-accent, iata doar cateva idei prin care poti pune in aplicare aceasta varianta. Obtii astfel un decor cu personalitate fara prea multe batai de cap.

Oglinzile

Oglinzile sunt aliatul tau in orice amenajare de spatiu mic. Nu ezita sa le folosesti si in dormitorul tau. Fie de jur imprejurul patului (mai ales daca patul se afla in capatul camerei) sau pe usile dulapului cu haine, preferabil reflectand lumina naturala. Oglinda creeaza iluzia de profunzime si implicit de spatialitate, atuuri de care ai nevoie pentru o camera mica.

Lumina si cromatica

Cele 2 merg mana in mana. Cu cat mai luminoasa incaperea, cu atat pare mai mare. Folosind o paleta de culori deschise vei spori efectul de spatialitate in dormitor. Lasa sa patrunda cat mai multa lumina naturala in incapere! Pentru asta ai nevoie de perdele albe, translucide care filtreaza placut lumina soarelui. Draperiile grele, groase si in nuante inchise ar putea fi inlocuite cu rulouri exterioare pentru a asigura nevoia de intimitate. Mizeaza pe alb, pe nuante de crem sau fildes.

Nuantele neutre sunt cele mai potrivite pentru a amenajarea unui dormitor mic. Ele pot fi puse in valoare prin texturi si textile care sa imbrace decorul si sa sporeasca confortul. Lana, matasea, catifeaua, pielaria, inul sau blanitele, iata cateva tipuri de materiale recomandate.

Depozitarea

Este problematica in spatiile mici. Profita de fiecare portiune. Poti opta pentru un dulap incastrat in perete, pe noptiere cu sertare si mai ales pe spatiul de sub pat. Exista si optiunea dulapurilor care imprejmuiesc patul, insa in acest caz spatiul ar putea deveni apasator.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole