Acoperisurile vegetale – solutii pentru inverzirea peisajului urban

Acoperisurile vegetale reprezinta cele mai ecologice modalitati de a inveli o cladire. Acestea sunt niste straturi vegetale montate pe suprafetele superioare ale cladirilor. Plantele ofera umbra in zilele fierbinti de vara, un plus de racoare fata de acoperisurile clasice, dar pot fi considerate si niste adevarate filtre de purificare a aerului.
Ni se pare foarte interesant acest subiect asa ca am incercat sa aflam mai multe de la compania SIMACEK Gardening, care este un jucator puternic pe piata de acoperisuri verzi. Portofoliul din Romania al companiei a evoluat semnificativ in ultima perioada, iar oferta autohtona a grupului SIMACEK este la randul ei tot mai diversa, pe masura ce piata locala devine mai matura.
Acoperisurile verzi au o istorie mai indelungata decat s-ar crede, in acest sens exemple ar fi gradinile suspendate din Babilon, Ziguratele din Mesopotamia sau chiar si casele vikingilor de demult. Oamenii au preluat cunostintele stramosilor si le-au valorificat in zilele noastre pentru a obtine sisteme de acoperisuri verzi functionale pe termen lung, integrate in stilurile arhitecturale moderne.
De la an la an putem spune ca vedem un interes tot mai ridicat. Pe măsură ce beneficiile si necesitatea acestor tipuri de amenajari sunt constientizate, proiectele in care sunt cuprinse acoperisurile verzi devin un trend. Daca in urma cu cativa ani la prezentarea termenului de acoperis verde ne-am intalnit de multe ori cu raspunsul ”De ce nu albastru?”, suntem incantati sa spunem ca am observat in ultima perioada ca persoanele cu care venim in contact pe aceasta tema sunt deja destul de bine informate despre acest topic, despre sisteme si ce ofera ele, iar discutiile pot fi mult mai productive astfel incat sa putem ajunge la rezultatul dorit de cei care ne solicita expertiza si serviciile.
In ceea ce priveste intretinerea acoperisurilor verzi principalele repere de mentenanta sunt similare cu cele aferente unei gradini la sol. Spre exemplu pentru terasele verzi necirculabile cu o vegetatie mai putin pretentioasa aceasta se iriga in perioadele secetoase, iar lucrarile de intretinere sunt mai reduse 2-3 interventii pe an. Cat despre terasele verzi circulabile si sistemele de acoperis verde mai complexe lucrarile de mentenanta sunt mai frecvente, circa 4-6 iesiri pe an in care se acorda atentie pentru tunderile specifice, irigare constanta si un program de fertilizare coerent.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole