Restaurarea caselor traditionale romanesti este un trend din ce in ce mai evident in ultimul timp. Intoarcerea din urban in rural se pare ca este o optiune deosebit de atractiva pentru tinere familii din orasele aglomerate, aflate in cautarea unui stil de viata altenativ. Pentru ca apropierea de natura si de vechile practici si moduri de viata par a fi conditii esentiale pentru acestia, utilizarea materialelor de constructii traditionale se impune si ea atunci cand restaurarea se face cu respectarea arhitecturii specifice zonei.
Putem regasi un stil specific in Bucovina, diferit de cel din Oltenia sau Ardeal. Insa un lucru este clar. In aceste locuri de poveste, produsele care sunt in concordanta cu frumoasa arhitectura rurala romaneasca sunt cele din lemn, ceramica, piatra sau alte materiale naturale. Acestea au si marele avantaj de a fi trainice si prietenoase cu mediul. Prin readucerea la viata a acestei estetici superbe, prin incurajarea conservarii stilului specific traditional se perpetueaza o mostenire culturala dar si meserii si mestesuguri care sunt pe cale de disparitie.
In alte tari ca Belgia, Franta, Germania, Spania sau Italia utilizarea tiglei ceramice sau a caramizilor pe scara larga este un obicei impregnat in ADN-ul constructorilor, dar si al clientilor deopotriva. Frumoasele acoperisuri rosiatice sau gri, patinate de trecerea timpului, care capata zeci de nuante in bataia soarelui sunt un adevarat spectacol vizual. Suntem bucurosi sa vedem ca si in Romania a inceput sa prinda contur aceasta tendinta de intoarcere la traditii si ne incanta sa observam ca un numar tot mai mare de proprietari au curajul de a-si asuma acest gen de proiecte.
Articol realizat cu sprijinul Brikston. Pentru solutii complete de acoperisuri puteti vizita pagina dedicata aici.