Crizantema de gradina

Crizantema de gradina este floarea toamnei. In popor crizantemele se mai numesc si tufanele, dumitrite sau margarete de toamna. Originara din Asia, crizantema de gradina face parte din familia Asteraceae. Crizantemele s-au cultivat in China inca din secolul al XV-lea i.Hr iar in Japonia exista chiar festivalul crizantemelor numit „Festivalul Fericirii”.

Deschide Galeria

Cand si cum plantam crizantema de gradina

Crizantemele se recomanda a se planta primavara pentru a avea timp de dezvoltare. Pe timpul verii se uda cu darnicie, iar varfurile plantelor se vor rupe de doua sau trei ori pana in luna iulie. Ruperea varfurilor are rolul de a stimula inflorirea totala iar in cazul in care acest proces nu are loc, florile vor ramane foarte mici.

Mediul perfect pentru ca o crizantema sa creasca armonios este unul cu lumina din belsug si multa apa. In gradina, crizantema poate fi plantata cu tot cu ghiveci sau direct in pamant. In cazul tufelor de crizanteme de gradina, este necesar ca acestea sa fie rarite deoarece aceasta practica favorizeaza circulatia aerului printre flori.

Crizantema este o planta de gradina rezistenta deoarece ramane inflorita si chiar imboboceste dupa ce pica bruma.

Iarna, bulbii de crizantema de gradina trebuie protejati de frig prin transferarea in vase care sa poata fi pastrate inauntru (in camara sau beci) la o temperatura constanta de 10 grade. In timpul iernarii, bulbii de crizantema se vor uda putin atat cat sa nu se usuce, respectiv o data la doua  saptamani. Se vor replanta in gradina la sfarsitul lunii martie. Solul in care se vor cultiva crizantemele trebuie sa fie suficient de umed, permeabil si fertil.

Inmultirea  crizantemelor se va face prin divizarea tufelor (doar primavara sau toamna),  prin butasi sau semanarea semintelor primavara, in cazul varietatilor anuale. Cand planta  va avea  6-7 perechi de frunze se practica ciupitul, operatiune ce consta in taierea varfurilor de deasupra a jumatate din perechile de frunze. Prin aceasta metoda se obtine ramificarea plantei, intarzierea si obtinerea unei infloriri compacte. Ciupitul se face dimineata iar dupa terminare se aplica tratamente si se uda planta. Pana vor aparea bobocii, crizantemele au nevoie de o temperatura de peste 20 de grade, dupa care le sunt suficiente 15-17 grade. Daca vreti sa obtineti flori mai mari, indepartati ceilalti boboci, lasandu-i doar pe cei din varf.

Crizantemele de gradina, florile bucuriei

Crizantemele de gradina sunt multicolore, foarte rezistente si vor fi inflorite indiferent de anotimp, fara a le pica florile la prima ploaie sau bruma, fiind mereu proaspete.

Sursa Foto: Pinterest.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole