Cum sa decorezi spatiul deasupra tabliei patului

De la culoarea peretilor si obiecte de arta, la covoare si draperii, sunt numeroase elemente decorative de luat in calcul pentru un dormitor odihnitor, estetic si de bun gust. Daca te orientezi dupa decoratiunile in sine, risti sa incarci dormitorul: daca folosesti prea multe obiecte, spatiul va parea mai mic sau chiar sufocant. In schimb, poti alege sa decorezi diferite zone din camera, cum ar fi coltul de citit sau zona care atrage cel mai mult atentia in dormitor: peretele aflat deasupra tabliei patului. 

Deschide Galeria

Ca sa te bucuri de un dormitor ca in reviste, decorarea peretelui de peste tablia patului este un pas peste care nu poti trece. Chiar si cel mai modern dormitor, cu un astfel de set de mobilier, poate arata incomplet atunci cand tablia patului e lipita de un perete gol, neamenajat in niciun fel. Iata cateva idei de care te poti folosi ca sa imbunatatesti aspectul dormitorului tau, decorand peretele cu tablia patului:

 

1. Un perete accent

Una din metodele de a evita aspectul neplacut al unui perete alb si gol este sa ii schimbi culoarea. Fie ca folosesti tapet, fie vopsea, un perete de o culoare diferita de restul poate ajuta la crearea unui efect vizual placut. Motivul este ca un perete accent ajuta sa sugereze ordine si structura, dar poate completa cromatic restul camerei. De la combinatii blande de culoare, cum ar fi o camera bej cu un perete bleu, la combinatii mai puternice, precum o camera alba cu un perete rosu. 

 

2. Solutii de depozitare

Solutiile de depozitare deasupra patului sunt ideale pentru camere mici. Ai la dispozitie mai multe variante. Poti opta pentru o polita mica sau, din contra, un spatiu de depozitare incapator. Spre exemplu, poti face la comanda un dulap suspendat ingust, care sa ocupe o parte sau chiar tot peretele deasupra patului. Acesta poate avea usi colorate sau oglinzi pentru a crea iluzia de mai mult spatiu, potrivit Freshome

 

3. O pictura sau o fotografie 

Aceasta este o optiune frecvent aleasa pentru amenajarea dormitorului, deoarece e simplu de implementat si de efect. Exista cateva aspecte de luat in considerare atunci cand alegi arta pe care doresti sa o expui deasupra patului. De exemplu, ca sa obtii un efect cromatic placut, opteaza pentru o imagine care contine accente de culoare prezente deja in camera. Bineinteles, exista si optiunea sa inveselesti o camera mai serioasa printr-un tablou plin de culoare. 

Alte criterii dupa care sa alegi pictura sau fotografia potrivita pot fi dimensiunea acestora sau stilul ramei. Daca doresti sa creezi o atmosfera relaxanta, poti folosi un tablou abstract in tonuri calme, blande, de dimensiuni mari, atarnat la nivelul privirii, asa cum sugereaza si The Spruce

 

4. O colectie expusa pe perete

Atunci cand prezinti o colectie pe un perete din casa ta, spui o poveste despre tine si pasiunile tale. Mai mult decat un simplu subiect de interes, colectiile pot avea o valoare estetica mare, care merita fructificata atunci cand ai un perete gol, pe care incerci sa il decorezi. De exemplu, The Spruce sugereaza sa incerci o colectie de oglinzi antice, palarii, masti, fotografii sau ilustratii pe o anumita tema sau, pur si simplu, rame antice sau unele cu design interesant. 

5. O oglinda 

Oglinzile pot face spatiile mici sa para mai mari. Plasarea unei oglinzi deasupra tabliei patului poate fi de efect, insa e nevoie de o rama pe masura. Fie ca e vorba de o rama antica sau moderna, aceasta poate fi un plus la amenajarea dormitorului, insa trebuie sa potrivesti oglinda cu stilul camerei. In plus, daca nu ai o alta oglinda in dormitor, adaugarea acesteia devine utila. 

Sursa foto: Shutterstock, Pexels

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole