Zilele fierbinti de vara ne dau batai de cap in special in spatiile urbane unde asfaltul si betonul cladirilor se incing, rasfrangand caldura in interiorul locuintelor. Cea mai simpla metoda de a-ti racori casa este in mod evident, instalarea unui aparat de aer conditionat. Insa, e bine sa stiti ca exista si alte metode mai putin costisitoare de a mentine o temperatura suportabila in interiorul locuintei.
Ventilatoarele sunt o varianta des utilizata pentru a pastra racoare pe timpul zilelor de vara in casa. Desi costul este simtitor mai mic decat acela al unui aer conditionat, un ventilator nu va raci atat de bine precum o face aparatul de aer conditionat.
Insa pentru a veni in sprijinul ventilatorului si a-i spori eficienta, este bine sa pastrati caldura departe de casa. Draperiile, obloane, jaluzele sau rulourile exterioare sunt doar cateva idei pe care le puteti pune in practica pentru a limita caldura din locuinte. Pentru apartamentele cu orientare estica sau vestica atunci cand soarele bate direct inspre locuinte, va recomandam sa trageti draperiile si rulourile pentru a nu supraincalzi camerele.
E timpul sa ne referim acum la caldura produsa in interiorul locuintei. Aparatele electrocasnice, televizoarele, calculatoarele si chiar becurile incalzesc atmosfera fara ca dumneavoastra sa va dati seama. Pentru zilele toride, este ultimul lucru pe care vi-l doriti. Ce puteti face? Sa limitati pe cat posibil cantitatea de caldura emisa de aparatura din casa. De asemenea, incercati sa gatiti in momentele mai racoroase ale zilei, dimineata sau seara si sa aveti hota pornita pentru ca aceasta face aerul sa circule.
Copacii limiteaza cantitatea de caldura care patrunde in casele noastre. Pentru cei care locuiesc in zone umbrite, diferenta este notabila. Din pacate insa, nu toti beneficiem de spatii verzi bogate care sa ne ofere racoare pe timpul verii. Ce putem face? Sa plantam copaci in jurul blocului; e nevoie de implicarea comunitatii de locatari. Pentru un astfel de scop nobil, cu siguranta veti gasi suportul necesar. Acelasi sfat se aplica si pentru cei care locuiesc la casa – plantati copaci si arbori in jurul casei pentru a va bucura de un aer mai curat si racoare pe timpul verilor toride.
Umiditatea sporeste senzatia de caldura in interiorul locuintei. De aceea, va recomandam sa nu uscati rufe, sa gatiti ( in special fierberea care produce aburi) sau chiar sa faceti dusuri lungi cu apa fierbinte. Dusurile scurte cu apa calie vor fi mai bine tolerate de organism si veti limita astfel umezeala din casa.
Atentie la poduri si mansarde! In timpul verii, acestea se incing si emana caldura sufocanta. O izolatie buna va va scapa de astfel de probleme, mai ales daca mansarda sau podul sunt locuite.