Cum se planteaza si cum se creste un palmier de tip bambus?

Palmierul bambus, pe denumirea sa stiintifica Chamaedorea seifrizii, este o planta decorativa originara din America Centrala si de Sud, fiind nativa din junglele tropicale. Desi exista nenumarate tipuri de palmieri decorativi care pot fi crescuti atat la interior, cat si la exterior, palmierul bambus reprezinta o foarte buna alegere. In primul rand acesta nu necesita ingrijiri speciale, fiind usor de intretinut si se va dezvolta armonios intr-un ritm destul de crescut. Apoi, acest tip de palmier va aduce un numar mare de beneficii proprietarilor locuintei in care va fi amplasat.

palmier de tip bambus in ghiveci alb
Deschide Galeria

Palmierul de tip bambus este intalnit in natura la umbra altor copaci, in junglele tropicale. Creste sub forma unui manunchi de tulpini grupate, fiecare din ele avand pe intreaga lungime inele, precum cele ale bambusului, de unde si denumirea sa. Fiecare tulpina este acoperita de o coroana deschisa de frunze, acestea avand o lungime de circa 50 de centimetri. Inaltimea pe care o atinge de obicei este de aproximativ doi metri, dar in conditiile potrivite, de exemplu de umiditate, luminozitate si semi-umbra, poate atinge peste trei metri.

Pozitionat sub razele directe ale soarelui, exista un risc crescut ca palmierul sa se usuce si nu te vei mai putea bucura de energia transmisa prin culoarea verde a frunzelor si prin simpla sa prezenta.

Totusi, palmierul bambus este o planta extrem de toleranta, avand posibilitatea de a se adapta la diferite medii. Poate fi crescut atat la la interior, cat si la exterior, rezistand bine chiar si in conditii de lumina scazuta si aer uscat. Prezenta acestuia in oricare din incaperile casei tale va infrumuseta semnificativ atmosfera prin aspectul particular de palmier, cu caracteristici specifice bambusului.

Este recomandata amplasarea in spatiile cu tavan inalt, datorita inaltimii pe care o poate atinge.

Beneficiile aduse de acest tip de palmier

Pe langa aspectul sau deosebit de placut, palmierul bambus va aduce o serie de alte beneficii proprietarilor.

O caracteristica a acestuia, recunoscuta de catre cercetatori, este capacitatea de a purifica aerul din incaperea in care se afla. Chamaedorea seifrizii se dovedeste mai eficient la eliminarea toxinelor decat speciile de palmier inrudite precum Chrysalidocarpus lutescens si Rhapis excelsa.

Diferite materialele si substantele toxice pot produce un grad crescut de poluare in interiorul locuintelor. Unul dintre factorii de poluare interioara este izolatia termica sau fonica, ce poate fi realizata cu materiale daunatoare sanatatii. Substante toxice pot fi eliberate in aer si din cauza compozitiei unor vopsele, lacuri, solutii de finisare sau a substantelor de curatare. Alti factori ce pot fi periculosi pentru pentru sanatate sunt fumul de tigara, fibrele covoarelor si a draperiilor sau mucegaiul.

Conform unor cercetari efectuate de mai multi cercetatori de la NASA, palmierul bambus se afla pe lista plantelor care pot proteja impotriva actiunii nocive a amoniacului, formaldehidei si benzenului. Formaldehida este un vapor care poate cauza probleme respiratorii si neurologice, precum si mai multe tipuri de cancer.

Palmierul de tip bambus va reduce, de asemenea, bacteriile si ciupercile existente in aer, adaugand umiditatea necesara combaterii afectiunilor respiratorii si alergice. Poluantii sunt absorbiti prin frunze, de aceea este important sa fie pastrate curate, stergandu-le de praf cu regularitate, cu ajutorul unei carpe umede. Frunzele plantei vor absorbi dioxidul de carbon, eliberand in aer oxigen.

Pentru ca palmierul sa contribuie la imbunatatirea aerului, este insa necesar sa ii asiguri un mediu prielnic si conditii cat mai potrivite, dupa cum am afirmat si mai sus.

Conform recomandarilor, este ideala amplasarea plantelor la fiecare opt metri patrati in interiorul locuintelor.

Foarte multi specialisti afirma ca plantele verzi reprezinta o modalitate care va fi utilizata fara dubiu in viitor cu scopul purificarii aerului.

Bineinteles aspectele enumerate mai sus, desi deloc neglijabile, nu sunt singurele motive pentru care este achizitionarea unui palmier de tip bambus reprezinta o buna alegere.

Conform unui studiu realizat in Olanda, prezenta plantelor decorative in cadrul mediului de lucru au contribuit semnificativ la cresterea productivitatii. Astfel, luand in considerare acest lucru, in cazul in care muncesti de acasa, poti aseza palmierul in cadrul biroului. Chiar daca de multe ori aceste detalii sunt ignorate, plantele sporesc capacitatea de concentrare si induc o stare de optimism si relaxare.

Un alt aspect care nu trebuie omis este crearea unui mediu vizual estetic. Palmierul bambus este o planta deosebit de atractiva, care va incanta privirea oricui va trece pragul casei tale. Oamenii apreciaza natura si plantele, pe care le asociaza cu energia, vitalitatea si bucuria. Orice spatiu in care nu se afla macar o planta decorativa va parea anost si monoton. Dar si in acest caz palmierul de bambus are un avantaj comparativ cu alte plante. Inaltimea si forma acestuia atrag privirea si transforma zona in care este amplasat intr-una primitoare, prietenoasa si mai eleganta.

Plantarea palmierului bambus

Plantarea si cresterea unui palmier de tip bambus nu este un lucru foarte complicat atata timp cat planta este sanatoasa. Palmierii sanatosi au frunzele de culoarea verde inchis si au o pozitie dreapta. Nu achizitiona sau planta o un palmier care are un aspect ofilit sau frunze de culoare maronie.

La fel ca orice alta planta de tip bambus, palmierul bambus are tulpini separate, cu radacina. Astfel, oricare dintre acestea poate fi luata cu usurinta de la o planta mai mare si plantata intr-un vas separat.

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi sunt cat se poate de simpli. Odata desprinsa de planta mai mare, radacina tulpinii trebuie acoperita cu pamant, iar palmierul va creste aproape de la sine. Este indicat sa folosesti un tip de sol umed, bogat in humus. De asemenea, palmierul bambus are nevoie de un sol de la usor acid la usor alcalin, pentru a se dezvolta armonios. Chiar daca aceasta planta prefera umiditatea, aceasta nu trebuie sa fie excesiva, pentru ca radacina sa nu putrezeasca. Alege un ghiveci cu gauri de scurgere, pentru a evita acumularea apei. Cel mai simplu mod de a iriga planta in mod eficient este bagarea ocazionala a acesteia sub dus. Palmierii prefera acest tip de tratament deoarece simuleaza ploile din zonele tropicale in care ele cresc in mod natural.

Este indicat ca anual sa adaugi un strat nou de pamant fertilizat sau de compost. in acest mod vei fi sigur ca palmierul dispune de toti nutrientii de care are nevoie.

In cazul plantarii in spatiul exterior, cea mai potrivita perioada este primavara tarziu, inspre vara. Pregateste zona cu cateva luni inainte de plantare, inlaturand radacinile si buruienile care cresc in zona respectiva. Totodata, pentru ca palmierul sa se acomodeze cat mai usor si sa creasca intr-un ritm rapid, amesteca pamantul din zona in care urmeaza sa il plantezi cu compost sau ingrasamant organic. Cu o zi inainte de plantare, uda spatiul destinat plantarii, astfel incat sa nu existe apa in exces. Sapa o groapa nu foarte adanca, astfel incat in jurul acesteia sa se formeze o mica movila de pamant. Aseaza palmierul si acopera radacinile cu pamantul rezultat la sapare. Dupa incheierea acestei etape, uda solul si planta de jur imprejur.

In cazul in care ai primit sau ai cumparat un palmier bambus, cel mai indicat este sa-l replantezi imediat dupa achizitie. Alege un ghiveci care sa fie cu aproximativ trei centimetri mai mare decat cel anterior. Vasul trebuie sa aiba gauri speciale pentru scurgerea apei. Pentru ca solul sa nu se imprastie, acopera fundul ghiveciului cu o carpa moale.

Foloseste doar sol de o buna calitate. Umple un sfert din ghiveci cu pamant, dupa care aseaza palmierul in centrul acestuia. Umple apoi vasul cu pamant pana aproape de marginea ghiveciului. Aseaza cu grija pamantul in jurul palmierului. Imediat dupa plantare uda planta folosind apa filtrata. Plaseaza apoi palmierul bambus intr-un loc potrivit nevoilor sale. Evita amplasarea in apropierea unei guri de aerisire.

Ingrijirea palmierului bambus

In ceea ce priveste ingrijirea palmierilor bambus, nu va fi necesar sa investesti o cantitate prea mare de timp sau energie. Palmierul trebuie udat cu regularitate, atunci cand suprafata solului din ghiveci pare uscata, folosind apa filtrata, usor incalzita sau la temperatura camerei. Uda pana la umezirea uniforma a solului, dar evita sa pui prea multa apa. Verifica regulat ca apa se scurge corespunzator din vasul in care este plantat palmierul.

Ingrijirea palmierului bambus implica si folosirea unui ingrasamant cu eliberare treptata, in perioada de crestere a plantei. Aplica odata pe an, la inceputul primaverii. Ingrasamintele sub forma de granule sunt cele mai recomandate. Asigura-te ca citesti toate instructiunile producatorului inainte de a aplica ingrasamantul si ca il folosesti conform recomandarilor facute. Dupa aplicarea ingrasamantului, adauga intotdeauna apa.

Palmierul va trebui replantat atunci cand va deveni prea mare pentru a mai incapea in actualul ghiveci.

Verifica existenta unor posibili daunatori, in special pe dosul frunzelor. Daca sesizezi o astfel de problema, spala frunzele cu un amestec de apa si sapun. In cazul in care problema nu dispare, poti aplica solutia zilnic, cu ajutorul unui spray, pe suprafata frunzelor afectate.

De asemenea, inlatura cu regularitate frunzele maronii, uscate.

Pe timpul verii palmierul bambus poate fi scos in gradina sau pe terasa, intr-un loc partial insorit, unde se va bucura de aerul proaspat de afara.

Palmierul bambus infloreste si inrodeste rareori la interior. Totusi, in cazul in care acest lucru se intampla, este bine sa stii ca fructele si semintele sale sunt toxice de aceea nu trebuie asezat in locuri accesibile copiilor mici sau animalelor de companie.

Palmierul bambus este cu siguranta una dintre plantele decorative care merita luate in considerare atunci cand ai in considerarea imbunatatirea aspectului locuintei tale.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole