Dianei 4 – Un gastropub cu o atmosfera boema, unde fiecare coltisor spune o poveste

Situat in inima Bucurestiului, ascuns pe o straduta cu case interbelice invelite in iedera, Dianei 4 este o adevarata bijuterie printre numeroasele localuri care infrumuseteaza peisajul urban al Capitalei. In acest gastropub ne-a intampinat o atmosfera boema si un decor ce pastreaza farmecul vechilor case boieresti cu sobe inalte si pereti decorati cu modele inflorate.

Deschide Galeria

Localul a fost deschis in 2012, iar principalul amanunt ce a stat la baza lucrarilor de amenajare a fost incercarea de a reda publicului o cladire veche cu o arhitectura superba, pastrand si incercand sa aduca la lumina toate acele detalii de design care in trecut o faceau sa fie plina de frumusete. Vlad Plaiasu, co-owner Dianei 4, o sa ne spuna mai multe despre povestea acestui local.

Care este conceptul localului Dianei 4?

Nu imi plac conceptele prea clare in cazul barurilor si restaurantelor. Nu imi plac mai ales in calitate de client. Ma feresc sa merg in locuri prea branduite sau prea hip sau prea selecte. Cred ca in spatele unui concept sau brand prea ostentativ nu sunt foarte multe lucruri speciale de gasit din punct de vedere al meniului, evenimentelor sau calitatii serviciilor. Acest fapt mi se confirma aproape de fiecare data cand ies in oras si drept urmare tindem sa mergem cu familia sau prietenii in locuri in care calitatea meniului e foarte buna ca diversitate si produse, sau la evenimente cu continut si bine organizate. Si probabil acesta este motivul pentru care in Dianei am pornit din prima zi cu un meniu solid. Imi amintesc ca am fost printre primele baruri cu o lista mare de vinuri servite la pahar. Acest lucru era atat de rar in 2012 incat ne-a fost destul de greu sa convingem furnizorii sa lucreze cu noi.

Meniul si evenimentele au fost primele doua directii pe care le-am abordat serios. Nimic nu intra pe meniu fara sa fie degustat si discutat cu Ella(sotia mea) si cu mine. E probabil ceea ce fiecare proprietar de bar, restaurant sau club face: isi construieste un local pe gustul ei sau al lui, iar cand iesim in oras ne place sa avem optiuni pe meniu si imi place sa cred ca si noi putem oferi optiuni pentru cat mai multe gusturi, macar la nivelul la care este Budapesta. In paralel am continuat sa lucram la casa si abia cand am ajuns cu reparatiile si amenajare in toate colturile cred ca am avut un concept conturat.

Dianei 4 este in primul rand o casa. Cred ca asa a fost perceputa si de majoritatea oamenilor care vin aici. Nu degeaba se numeste Dianei 4 care este de fapt adresa. Cei care au venit aici au numit-o Dianei 4 iar noua ne-a placut. 

Cat au durat lucrarile de amenajare?

Lucrarile de amenajare inca continua. Cand am deschis in 2012 lucrasem doua luni foarte dure si abia aveam o functionalitate de baza. Astazi extindem bucataria, renovam subsolul, barul si mai am multe lucruri de facut.

Ce materiale ati folosit?

A fost destul de simplu din acest punct de vedere pentru ca noi am inceput intr-o casa frumoasa de cand a fost construita si in care majoritatea lucrurilor erau clare. A trebuit doar sa reparam si ne-am adaptat cu materialele la ceea ce era deja aici. Nu mi-am pus niciodata problema asta: ce materiale sa folosim? Am folosit ce era nevoie, ceea ce era deja in casa , evident in variantele lor moderne.

De unde ati cumparat mobila si celelalte elemente de decor?

Casa avea patrusprezece sobe, patru fiind valoroase iar restul erau teracota saptzecista si optzecista. Dintre cele patru, cele frumoase, doar una putea fi reparata sa fie functionala, am convertit-o si incalzim cu lemn iarna. Pe celelalte trei le-am dezansamblat cu grija si am construit barul. Acesta a fost primul element de decor. Apoi au urmat lustrele, Claudiu, unul dintre initiatorii proiectului, a gasit un magazin cu mobila second langa Obor si a fost destul de usor de ales.  

Apoi am cumparat mobila Thonet. O parte e noua dar cealalta parte sunt scaune cumparate de pe net sau dintr-un magazin de mobila second-hand de langa Deva. Cateva scaune sunt Thonet originale cu "ștanța" originala. 

Au urmat covoarele, unul este mostenit de la matusa bunicii mele, a fost in camera mea in copilarie, apoi in camera copilului nostru si astazi e in camera cu soba. Restul covoarelor, veiozelor, si alta mobila au fost primite de la prieteni si familii. Orice aducem nou trebuie sa se potriveasca si sa se subordoneze casei si mai ales ramasitelor de pictura de pe pereti care este foarte speciala atat ca tehnica cat si ca document istoric. Exista clienti care vad Dianei ca parte a conceptului "ruin pubs" din Budapesta si sunt tentati sa-si lase amintiri pe pereti. Nu cred ca ma infurie ceva mai tare decat aceste mici atentate la pictura originala din Dianei.

Ce suprafata are intreaga lucrare?

Suprafata terenului este de aproximativ 450 metri patrati iar casa are 117 metri patrati pe nivel.

Ne puteti spune care a fost bugetul alocat, estimativ?

In acest moment nu pot nici macar sa estimez. As vrea si eu sa stiu, si Ella isi tot propune ca atunci cand va avea timp sa ia la purecat toate facturile sa ne facem o idee. Au fost multe etape si schimbari si am lucrat in mod constant. De fiecare data am dezvoltat in principal partea functionala de bar si bucatarie. In toate aceste imbunatatiri sunt foarte multe echipamente care nu au legatura cu casa ci cu fluxul de servire. Cu siguranta in euro e o suma cu sase cifre.

Cum ati descrie stilul amenajarii? Ce influente ati avut?

Am inceput sa lucram in 25 martie 2012. Imi amintesc ca intr-o seara dintre primele, la lumina frontalei, ca nu aveam curent inca, am inceput sa curat un perete si am descoperit pictura sub "calciul" anilor 90. Cred ca in subconstient stilul s-a decis atunci, Am fugit acasa si i-am povestit foarte incantat Ellei. Ce a urmat a fost mai simplu, am curatat peretii si tot ce am adaugat a fost in sincron ceea ce a ramas din casa anilor 30 trecuta prin toate etapele si functionalitatile de pana astazi. 

Pe scurt, Dianei 4 este o casa veche, eleganta, asa cum a ajuns ea sa fie dupa decenii de uzura si uneori chiar abuz. Noi i-am convertit doar functionalitatea si am construit un bar/restaurant asa cum ne-a placut noua, cu optiuni, substanta, diversitate, atmosfera.

Ati cerut parerea unui arhitect inainte sa va apucati de amenajare?

Am cerut mai multe pareri de la mai multi arhitecti amici si cunoscuti. Nu cred ca am urmat nici una dintre ele pana la capat. Am adaptat totul la functionalitatea barului cu cel mai mare respect fata de ceea ce a fost cladirea initiala din Dianei 4. Astazi ma bucur foarte mult ca Dianei nu e in portofoliul cuiva si este de fapt ceea ce a ramas din casa burgheza a anilor 30 cu toate cicatricile gazduitilor. Cumva parerea arhitectului care a construit casa din Dianei 4, pe care nu il cunoastem, a contat cel mai mult.

Cum ati descrie oamenii care frecventeaza Dianei 4? 

Broad-minded, yuccies, choosy, opinionated in cele mai bune sensuri ale conceptelor.

Ce tipuri de evenimente gazduiti?

In ultimii ani am organizat si gazduit foarte multe evenimente si foarte multe concepte de la piese de teatru, concerte, proiectii de film, petreceri, expozitii, targuri. Cateva au ramas si le-am consolidat.

In 2012 am gazduit printre primele targuri Yard Sale din Bucuresti. In primul sezon a functionat atat de bine incat a fost replicat in multe alte locuri. In 2013 si 2014 l-am declinat impreuna cu Anca si Gabi care organizeaza Yard sale, si astazi lucram cu trei brand-uri inregistrate: Yard Sale®, Analog Bazar®, beCYCLE Bazar®. In fiecare an organizam un minifestival pentru prieteni si colaboratori si cumva repeteam intr-o serie de concerte si DJ-sets primul sezon de evenimente din Dianei cu Poetrip, Toulouse Lautrec, We singing Colors, Riley si Rigus, Vasile.

Petrecerile au functionat intotdeauna foarte bine si in aceasta iarna vom avea un program foarte solid iar in acest moment lucrez la inlocuirea sistemului de sunet cu unul care va fi printre cele mai bune din Bucuresti. 

Noua ne-a placut la Dianei 4, asa ca va invitam si pe dumneavoastra sa-i faceti o vizita. Au o lista de vinuri destul de interesanta, iar din meniu sigur o sa va faca ceva cu ochiul. Pentru a ramane la curent cu evenimentele de la Dianei 4 urmariti constant pagina lor de Facebook.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole