Ficusul, sfaturi utile pentru ingrijire

Ficus Elastica, sau pur si simplu ficus, este poate cea mai cunoscuta si mai raspândita specie de ficus, foarte utilizata ca planta de interior. In natura, acesta creste sub forma unui arbore, care poate ajunge si la 25-30 de metri inaltime si provine din padurile tropicale ale Asiei.

Deschide Galeria

Atunci când este cultivat in ghiveci, drept planta de apartament, din cauza conditiilor, ficusul se adapteaza si nu trece de doi-trei metri inaltime. Ficusul Elastica are in general o singura tulpina dreapta, cu frunze mari, rotunjite, de 30 de centimetri lungime si de culoare verde-lucios pe partea superioara si roscat pe cea inferioara. Lastarii terminali sunt infasurati intr-o bractee cu tenta roz. Exista mai multe varietati de Ficus Elastica: Ficus Elastica Decora, Rubra, Schrijverieana sau Tricolor. Ficusul Elastica este o planta relativ usor de cultivat si este foarte des intâlnita ca planta de apartament.

 

Ingrijirea ficusului

Daca va numarati printre cei care au ales sa aiba printre plantele din apartament un ficus, atunci trebuie sa stiti ca ghiveciul al trebui asezat intr-un loc foarte bine luminat, insa planta trebuie sa fie la adapost de razele directe ale soarelui. Ficusul Elastica este sensibil la frig si are nevoie de temperaturi de peste 12-15 grade Celsius.

In perioadele calde, ghiveciul poate fi mutat afara, insa trebuie ferit de razele foarte puternice ale soarelui. Atunci când va hotarâti sa mutati planta pe balcon sau in gradina, este recomandat sa faceti acest lucru treptat, asteptând ca diferenta de temperatura de la zi la noapte sa nu mai fie mare. Perioada cea mai buna pentru mutarea plantei in exterior este sfârsitul primaverii, inceputul verii.

De asemenea, din luna aprilie si pâna in septembrie, Ficusul Elastica se uda cu regularitate, solul trebuind sa fie bine uscat. Udarea se face cu apa la temperatura camerei, preferabil, dimineata. Aveti grija la udarea lui, caci daca este in exces nu faceti decât rau plantei, care-si va pierde frunzele. Odata cu venirea toamnei, se va uda mai rar. Ficusul Elastica nu este iubitor al climei uscate si de aceea este recomandat ca frunzele sa fie cât mai des posibil pulverizate cu apa demineralizata pentru a se evita formarea de pete. In ceea ce priveste pamântul din ghiveci, in acest caz se va folosi un substrat bogat in substante organice si foarte bine drenat. Transplantarea plantei se realizeaza cel mai bine primavara, la interval de doi ani, pâna când planta devine destul de mare, dupa care se va evita pe cât posibil aceasta operatiune. Din acest motiv, este recomandata folosirea unor ghiveci cât mai mari cu putinta. Corectarea inaltimii si stimularea ramificatiei se fac prin taieri executate in luna martie.

Odata la doua-trei saptamâni va trebui ca dumneavoastra sa practicati toaletarea frunzelor operatiune care consta in steregerea frunzelor de praf cu o cârpa umeda. O operatiune pe care o faceti cu placere, pentru ca verdele frumos si lucios al frunzei este cartea sa de vizita. Odata cu aceasta operatiune, se vor indeparta si frunzele uscate, sau ingalbenite de pe tulpina.

Daca observati ca frunzele ficusului dumneavoastra se ingalbenesc, atunci trebuie sa stiti ca este un semn ca plata sufera din cauza lipsei de azot, fosfor sau potasiu. Pentru a remedia acest aspect, aceste ingrasaminte minerale vor fi administrate plantei prin dizolvarea in apa de udat, tratament care noi il vom aplica odata la doua trei saptamâni.

Bolile care pot aparea la ficusul nostru le vom trata cu o serie de fungicide cum ar fi : Dithane, Curzate sau Bravo iar daunatorii noi ii vom indeparta cu insecticidele : Calypso, Mospilan sau Reldan, care se gasesc si pe piata agricola comuna si europeana.

 

Taierea ficusului

La ficus trebuie executate periodic taierile de formare, care stimuleaza ramificatia. Cu toate acestea, operatiunea nu se executa la intâmplare, ci trebuie tinut cont de unele aspecte. Astfel, cel mai bine taiati iarna deoarece curge mai putina seva din tulpina. De asemenea, taiati la aproximativ 1-2 centimetrii deasupra unei frunze, iar dupa taiere puneti repede compost sau pamânt uscat pe rana pentru a opri curgerea de latex, care poate sa va irite si pielea. Trebuie sa stiti ca ramificatia va porni din baza ultimelor frunze, asa ca, tineti cont de orientarea acestora.

   

Inmultire, paraziti si boli

In conditii prielnice, in cursul unui an ramurile cresc foarte mult si sunt situatii in care, intr-o simpla camera de bloc, exista un ficus cu ramuri foarte lungi (doi-trei metri). Acesta este motivul pentru care taieturile trebuie facute cât mai scurt. Exista mai multe tipuri de coroana, dar in mare ele se aseamana cu ale pomilor fructiferi si orice ficus se poate dirija ca acestia. Este bine ca lastarul taiat sa fie putin lemnificat.

Daca taierea ficusului s-a facut primavara, din vârfurile obtinute (daca nu sunt foarte crude) se pot obtine noi plante. Vârfurile ramurii taiate se sectioneaza imediat sub ultimul nod, caruia i se indeparteaza frunza, dupa care se plaseaza in sticle cu apa, la o fereastra, pe pervaz, la lumina si caldura. Inradacinarea se produce in una-doua luni.

Inmultirea acestui tip de ficus se face prin prin butasire. Pentru aceasta se fac butasi de vârf cu doua-patru frunze sau din fragmente de tulpina cu una-doua frunze, care se tin in apa calda 10-15 minute, pentru oprirea latexului. Butasii prind radacini in circa patru-sase saptamâni, fie in amestec de turba si nisip, fie in sticle cu apa.

Cât priveste daunatorii, ficusul este des atacat de cosenile si acarieni, care isi fac cuib sub frunzele de mari dimensiuni, in special in cazul unei clime seci.

 

Ficusul Benjamin

Daca doriti sa aveti un decor special in camera dumneavoastra si sa creati o atmosfera de neuitat, atunci ar trebui sa luati in calcul achizitionarea unui Ficus Benjamin. Nu ati mai auzit de el? Atunci va spunem ca aceasta specie de ficus mai este cunoscuta si sub numele de ”planta de cauciuc”, datorita frunzelelor sale ce par a fi din cauciuc.

Ficusul Benjamin nu este prea dificil de ingrijit, este mare iubitor de lumina si caldura si de aceea va recomandam sa il amplasati undeva lânga fereastra. In cazul in care doriti sa il mutati undeva in gradina pe timpul verii asezati-l intr-un loc cu putina umbra, iar nu in soare direct. Daca nu are parte de suficienta lumina, frunzele acestei specii de ficus incep sa scada. Udarea Ficusului Benjamin se face regulat, lasându-se sa se usuce usor pamântul intre doua udari. Este recomandata pulverizarea zilnica a frunzelor cu apa pentru a mentine umiditatea aerului ridicata.

Micul dumneavoastra copacel are nevoie si de hrana o data la doua saptamâni vara si lunar iarna. Prin urmare, aveti nevoie de un fertilizant pentru plante verzi pe care il gasiti la orice magazin de specialitate. Si daca sunteti genul care va place ca plantele dumneavoastra sa fie bine ingrijite si sa aiba si un aspect placut, trebuie sa stiti ca Ficusul Benjamin trebuie tuns primavara (deobicei in luna martie) si tot timpul frunzele trebuiesc curatate de praf cu un burete umezit. Nu il mutati prea des din locul in care l-ati aranjat prima data deoarece mutarea lui duce la pierderea temporala a frunzelor care isi revin dupa ce planta s-a acomodat cu noua locatie.

Daca observati ca frunzele Ficusului Benjamin incep sa se innegreasca, sa se usuce si chiar sa cada, trebuie sa stiti ca acest lucru este datorat umiditatii prea mari a solului, temperaturii si a luminii inadecvate  a mediului ambiant. Pentru ca el sa isi revina mutati-l intr-un loc unde  primeste mai multa lumina si temperatura este aproximativ 20 de grade C. In schimb, ingalbenirea frunzelor indica faptul ca ficusul dumneavoastra are nevoie de apa sau este atacat de daunatori. In acest caz, nu intrati in panica, si treceti la indepartarea lor cu insecticide din clasa neonicotinozei (in cazul paduchilor lânosi) si acaricide specifice pe care le gasiti in magazinele de gradinarit.

Inmultirea acestei specii de ficus se face primavara, prin butasi care sunt prelevati din vârful plantei sau din ramurile laterale nu foarte tinere, ci putin lemnificate. Dupa taierea butasului lasati 3-4 frunze, apoi puteti taia butasul putin oblic sub ultimul nod si il veti tine sub jet de apa pâna se opreste curgerea sevei, care la fel ca la ficus elastica, provoaca iritatii usoare ale pielii. Veti pune apoi butasul intr-un recipient transparent care sa contina apa, putin mai larg la gura pentru a scoate butasul fara sa ii raniti radacinile. Butasii se pot pune si in pamânt bine udat amestecat cu turba. Acestia trebuie tinuti la temperaturi de 25-28 grade C pâna le vor da radacinile, dupa care vor fi plantati in ghivece.

 

Ficus Alii

Ficus Alii este o varietate de arbust ce devine din ce in ce mai populara. Datorita frunzelor sale inguste, verde inchis, este o planta foarte frumoasa. Este mai putin pretentioasa la ingrijire decât Ficus Benjamina si se incadreaza la fel de bine in peisajele decorative exterioare, si in cele interioare. Ca toate speciile de ficus, si acesta sufera din cauza caderii frunzelor pâna când se adapteaza la mediul in care este adus. In schimb, datorita capacitatii sale de a purifica aerul, pentru ca este usor de intretinut si rezistent la atacul daunatorilor, Ficus Alii reprezinta alegerea perfecta pentru casa ori pentru birou. Poate fi asezat fie in lumina, fie in semiumbra.

 

Indeparteaza toxinele

Ficusul, indiferent de specia pe care o avem, este preferat pentru ca este mai usor de ingrijit decât alte plante de apartament. De fapt, este o planta care se creste si se intretine foarte usor si s-a dovedit extrem de eficienta in indepartarea formaldehidelor. In plus, in urma testelor, s-a constatat ca ficusul indeparteaza cel mai bine toxinele chimice din mediul inconjurator. Seva foarte laptoasa din corpul plantei poate fi uneori iritanta in contact cu pielea si da tulburari digestive daca este ingerata. Si, ca un mic amanunt, se mai crede ca Ficusul, in toate formele lui, aduce cearta, de aceea i se mai spune sa „planta invrajbirii”. Dar nu sunteti superstitiosi, nu-i asa?

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole