Interviu Adrian Balcau: Un design de interior superb nu inseamna costuri exorbitante

Adrian Balcau este un tanar designer din Cluj. La doar 25 de ani este deja un obisnuit al expozitiilor de design de obiect si il gasiti prin toate targurile din domeniu, mereu cu ceva surprinzator. Despre design in Romania, despre materiale, despre colectiile sale si sfaturi de amenajare pentru noi, va lasam sa aflati chiar de la el intr-un interviu oferit redactiei povesteacasei.ro, nu inainte de a va invita sa ii admirati lucrarile in galeria de mai sus.

Deschide Galeria
  1. Spune-ne cateva cuvinte despre tine. Daca ti-am citi CV-ul, ce ne-ar impresiona?

Of, nu-mi place sa ma laud… Poate faptul ca doar anul trecut am absolvit facultatea si pentru un proaspat absolvent simt ca am reusit sa fac destul de multe intr-un an, incluzand reusita de a-mi face simtita prezenta pe piata designului romanesc intr-un timp atat de scurt timp.

  1. Esti designer in Romania. Spune-ne un avantaj si un dezavantaj al acestui fapt in profesia ta.

In Romania piata designului romanesc este inca in dezvoltare si acest fapt este un dezavantaj din motivele evidente. Marea majoritate a oamenilor inca nu au un gust pentru obiecte de design, inca nu este foarte constienta de alternativa produselor designer made cand vine vorba de amenajarea interioarelor, nu exista multe magazinte specializate si asa mai departe. Dar partea buna este ca toate acestea sunt si marele avantaj. Totul este o foaie alba pentru designeri in Romania, totul este proaspat si pregatit sa fie cucerit. Desi inca in crestere, exista deja un oarecare public care incepe sa fie interesat de design si ramane la latitudinea noastra sa crestem apetitul cat mai multor oameni. Unde mai pui faptul ca identitatea designului romanesc inca asteapta sa fie conturata de tinerii designeri. Si acesta este un lucru care ma entuziasmeaza foarte mult.

 

  1. Locuiesti in Cluj. L-ai parasi vreodata?

Nu stiu, multa vreme am vrut sa plec, dar am ajuns sa cred ca asta ar fii fost „the easy way out”. Intr-o conversatie cu cineva despre acelasi lucru spuneam ca as putea sa plec undeva unde ar fii mai mult loc pentru design si industriile creative SAU as putea sa raman si sa contribui eu la a face din Cluj un loc happening, interesant si creativ  unde sa isi doreasca altii sa se mute. Si cu tot ce se intampla deja in arta si fashion la Cluj, eu cred ca nu ar fi un lucru imposibil deloc. Imi place mult aici. De asta am si creat colectia de perne CLO.

  1. Care sunt materialele tale preferate? Ce tip de material nu ai putea exclude niciodata din lumea designului de obiect.

Materialele cu care lucrez sunt in functie de obiectul creat si forma pe care vreau sa o obtin. Am lucrat mult cu materiale plastice la corpurile de iluminat pentru ca aveam nevoie de flexibilitate, liniaritate si accesibilitate. Insa un material cu care mi-as dori sa lucrez mai mult si pe care nu l-as exclude niciodata din lumea designului de obiect este lemnul. Este un material atat de poetic cu posibilitati nelimitate incat este imposibil sa nu ai nevoie de el ca designer.

  1. Care este povestea din spatele lampilor Spontaneous Form?

Lampile Spontaneous Form sunt primele obiecte pe care le-am realizat.  Premisa acestei colectii a fost una simpla: de a crea ceva frumos si accesibil. Lampile sunt foarte usor de produs, astfel pretul lor poate sa fie mic. Nu imi place ideea de design pompos, elitist si inabordabil. Am creat aceste lampi apeland la o ritmicitate naturala obtinuta prin explorarea „numarului lui Fibonacci”.

  1. Pernele CLO pot fi vazute si in Mint Bistro din Cluj. Ele sunt imprimate cu imagini din acest oras. Vor deveni pernutele CLO nomade si colectia se va largi si cu imagini din mai multe colturi ale Romaniei?

Mi s-a parut si mie interesanta ideea de colectie nomada si m-am gandit sa creez perne cu alte orase, nu doar din Romania. Orasele la care m-am gandit sunt orase care si-au facut loc in sufletul meu, cum sunt Bucuresti, Berlin sau Manchester, orase pe care am avut ocazia sa le explorez mai indelungat in asa fel incat pernele rezultate sa nu fie doar o explorare superficiala a acestora. Pentru colectia despre Cluj a fost foarte important sa integrez elemente ale orasului extrem de triviale si subtile dar de care ma izbesc zi de zi cum ar fii covrigii pe asfalt, cablurile de pe cer sau curtile interioare. Lucrurile astea incepi sa le observi dupa ce poti sa omiti punctele evidente.

Citeste si Alb imaculat, un apartament in Cluj Napoca

  1. Ai realizat pentru o galerie din Oradea o instalatie luminoasa realizata din sape, instalatie care functioneaza pe baza de energie solara. Povesteste-ne putin despre realizarea acesteia.

Mi-am dorit de ceva vreme sa fac ceva mai conceptual si proiectul de la Visual Kontakt a fost prilejul ideal. Ei doreau niste instalatii luminoase pentru gradina. Fiind un mediu artistic am ales sa fac un fel de ready made in design si sa iau o unealta pentru gradina si sa ii dau o complet alta functionalitate. Iar sapa a fost unealta potrivita pentru ca mi se pare un obiect atat de romanesc si atat de incarcat de semnificatie. Istoricii spun ca romanii isi au originea intr-un popor de tarani, iar mie mi se pare frumos acest lucru. Aceasta instalatie luminoasa functioneaza ca un memento al acestei idei.

  1. Corecteaza-ne daca gresim, pari sa te inspiri foarte mult din trendul raw, natural, si culorile din creatiile tale amintesc de stilul retro. Care este stilul tau preferat?  

Asa este, imi plac foarte mult obiectele cu un aspect cat mai spontan si mai natural. O mazgalitura mi se pare expresia plastica cea mai puternica si ador obiectele care sunt echivalentul in design al acestui gest. Imi plac obiectele care mentin vizibila idea initiala, care sa nu fie excesiv de rationalizate si cizelate.  Ceea ce pare sa fi luat fiinta in mod spontan, natural, lipsit de efort este mereu cel mai frumos lucru. Iar stilul retro este ceva de care nu ma satur niciodata. Daca avem obiecte din deceniile trecute pe care le admiram si azi inseamna ca sunt veritabile clasice, care au trecut testul timpului. De asta merita toata admiratia.

Citeste si Boemi moderni sau sofisticati – amenajari retro sau vintage

  1. Transmite cititorilor nostri un sfat de care sa tina cont atunci cand isi amenajeaza casa.

Sfatul meu este sa think outside the box. Un design de interior superb nu trebuie sa insemne costuri exorbitante. Cu putina creativitate, mereu gasesti mici trucuri sa obtii ce ti-ai dorit fara sa spargi banca. Iar rezultatul va fii o casa casual, relaxata, eclectica si primitoare. Si ceva ce spun tuturor este keep it simple cu mobila basic, alba si go crazy cu decoratiuni interesante care sa iti exprime personalitatea.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole