Lavanda – sfaturi utile pentru crestere si ingrijire

Lavanda sau Levantica (Lavandula angustifolia) este o planta aromatica si medicinala, cu tulpini ramificate care formeaza o tufa de 30 – 50 cm inaltime. Lavanda este o planta perena, considerata ca fiind arbust de talie mica, deoarece crengile capata duritatea lemnului. Frunzele de culoare verde-argintiu si le pastreaza chiar și iarna. Plantele ating maturitatea in 2-5 ani si pot trai fara probleme intre 40-50 de ani.

Deschide Galeria

Istorie

Levantica obisnuita, cu frunze inguste, este un semiarbust originar din regiunea Marii Mediterane. A fost introdusa in Europa de catre romani, care o foloseau in scopuri cosmetice. Florile, cu un parfum placut, proaspat se foloseau la prepararea sapunului sau se adaugau la apa de baie.

In prezent, lavanda este adaptata cu succes si la clima din tara noastra.

Inmultire si ingrijire

Lavanda este o planta rezista la seceta. Prefera solurile uscate, calcaroase, semicompacte. Are cerinte mari fata de caldura, dar rezista foarte bine si la ingheturile din timpul iernii. Este pretentioasa nu doar la caldura, ci si la lumina, de aceea pentru cultivarea ei se aleg locurile insorite.

Cea mai populara si mai simpla metoda de inmultire a lavandei este prin butasi. Se recolteaza butasii verzi, nelemnificati din tulpini ale plantei, care se culeg in aprilie-mai. Daca se vor recolta butasi din altoi lemnificati acestia se culeg in perioada iunie-august, fac radacini putin mai greu dar se pot obtine plante mai mari inca de la inceput.

Dupa ce au fost alesi butasii, urmatorul pas este plantarea lor. Distanta de plantare depinde de modul cum vreti sa cultivati aceasta planta. Pentru a crea un strat sau un gard viu, lavanda se planteaza la un interval de 25-40 de centimetri, iar pentru o singura tufa intervalul intre lavanda si celelalte plante va fi undeva intre 80–120 de centimetri.

Dupa ce butasii au fost pusi in pamant, acestora va trebui sa li se taie varfurile si sa li se dea o forma cat mai rotunda. Scopul acestei taieri este stimularea cresterii radacinii si stabilirea unei forme care sa o faca placuta din punct de vedere estetic. Udarea lavandei sa va face in mod regulat, pana cand planta si-a dezvoltat suficient de bine radacinile.

Intrebuintari

Ceaiul de levantica are efect calmant asupra sistemului nervos si este folosit adeseori pentru tratarea starilor de anxietate. Ceaiul se poate adauga si in apa de baie, pentru ingrijirea pielii, avand si in acest caz efect calmant. Se poate folosi si in tratamentul reumatismului.

Pentru un somn linistit, putem pune in perna flori de levantica uscate. De asemenea, din cele mai vechi timpuri, levantica este folosita impotriva moliilor: se pun in dulap flori uscate, care tin la distanta moliile. Plantata printre trandafiri, levantica alunga de pe acestia paduchii de frunze.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole