Macesul – planta decorativa, planta medicinala si gard viu

Macesul (Rosa canina) este o planta salbatica din familia Rosaceae care poate ajunge la o inaltime de doi-trei metri si care are atat calitati de planta decorativa cat si de planta medicinala. Trandafirul salbatic, cum i se mai spune, are numeroase tulpini pline de spini curbati, mici si ascutiti, ce ajuta planta la catarat. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzulite cu margini zimtate, florile au 5 petale roz, uneori mai inchis, alteori spre alb.


Deschide Galeria

Fructele acestei plante sunt bogate in vitamina C, iar daca sunt consumate au efecte benefice asupra intregului organism, pe care-l fortifica si-l pregatesc pentru a infrunta virozele sezonului rece. Aceste fructe au forma sferica, culoarea portocalie la inceputul periodei de coacere si rosie-portocalie la maturitate deplina.

Ceaiul din frunzele de maces pot inlocui ceaiul verde si chiar cafeaua, iar infuzia din aceste frunze este considerata un energizant natural. De asemenea, din petale se pot face dulceata sau sirop.

Citeste si Cum sa plantezi un lamai din seminte – in 6 pasi

Trandafirul salbatic poate fi folosit si ca planta decorativa. Daca locuiti la curte si vreti sa plantati o tufa de maces trebuie sa stiti ca aceasta specie este putin pretentioasa in ceea ce priveste solul, macesul crescand si pe solurile pietroase sau pe pante mari.

Inmultirea macesului se poate face prin seminte sau prin ramuri inradacinate obtinute prin despartirea tufelor existente in flora spontana. Pentru obtinerea unor seminte pe care sa le semanati, se vor recolta fructele de maces numai in stadiul de galben-portocaliu, deci la inceput de maturizare.

Macesele recoltate se intind la soare in strat subtire pentru a se usca. Dupa uscare, acestea se seamana in pamant la o adancime de circa cinci-sase centimetri, iar momentul cel mai bun pentru a fi plantate este toamma.

Trandafirul salbatic poate fi folosit si ca gard viu. Nu necestia o intretinere speciala, creste foarte repede, dar dupa ajungerea lui la maturitate veti scapa de grija intretinerii gardului. Un asemenea gard viu poate fi considerat o solutie ecologica de imprejmuire a terenurilor, deoarece poate servi si ca adapost pentru diferitele specii de pasari si animale. 

Articole noi

Studio de 31 mp luminos amenajat in tonuri neutre cu accente de albastru

Garsoniera dispune de 31 de metri patrati, spatiul fiind...

Reamenajare casa de 106 mp – Stil modern, influente scandinave

Pentru proprietari, un cuplu tanar din Bucuresti, aceasta este...

Locuinta compacta de doar 25 mp – eleganta si confort intr-un spatiu mic

Un cuplu tanar casatorit a achizitionat aceasta locuinta de...

Câștigă o amenajare “beton”! 15.000 de lei pentru curtea sau grădina ta, de la Elis Pavaje.

Ce ai de facut? Incarca AICI ( https://elis.ro/iti-amenajam-curtea) - o poza relevanta cu...

Apartament modern de 52 mp amenajat in culori naturale si accente puternice

Locuinta face parte dintr-un complex rezidential din Bucuresti, fiind...