fbpx

Macesul – planta decorativa, planta medicinala si gard viu

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Un apartament de 3 camere modern si functional pentru o familie cu 2 copii

O amenajare functionala, luminoasa, adaptata nevoilor lor, iata pe...

O reamenajare cu stil pentru o bucatarie de 8 mp – foto inainte si dupa

Proprietarii acestui apartament si-au dorit foarte mult o schimbare...

Macesul (Rosa canina) este o planta salbatica din familia Rosaceae care poate ajunge la o inaltime de doi-trei metri si care are atat calitati de planta decorativa cat si de planta medicinala. Trandafirul salbatic, cum i se mai spune, are numeroase tulpini pline de spini curbati, mici si ascutiti, ce ajuta planta la catarat. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzulite cu margini zimtate, florile au 5 petale roz, uneori mai inchis, alteori spre alb.

Deschide Galeria

Fructele acestei plante sunt bogate in vitamina C, iar daca sunt consumate au efecte benefice asupra intregului organism, pe care-l fortifica si-l pregatesc pentru a infrunta virozele sezonului rece. Aceste fructe au forma sferica, culoarea portocalie la inceputul periodei de coacere si rosie-portocalie la maturitate deplina.

Ceaiul din frunzele de maces pot inlocui ceaiul verde si chiar cafeaua, iar infuzia din aceste frunze este considerata un energizant natural. De asemenea, din petale se pot face dulceata sau sirop.

Citeste si Cum sa plantezi un lamai din seminte – in 6 pasi

Trandafirul salbatic poate fi folosit si ca planta decorativa. Daca locuiti la curte si vreti sa plantati o tufa de maces trebuie sa stiti ca aceasta specie este putin pretentioasa in ceea ce priveste solul, macesul crescand si pe solurile pietroase sau pe pante mari.

Inmultirea macesului se poate face prin seminte sau prin ramuri inradacinate obtinute prin despartirea tufelor existente in flora spontana. Pentru obtinerea unor seminte pe care sa le semanati, se vor recolta fructele de maces numai in stadiul de galben-portocaliu, deci la inceput de maturizare.

Macesele recoltate se intind la soare in strat subtire pentru a se usca. Dupa uscare, acestea se seamana in pamant la o adancime de circa cinci-sase centimetri, iar momentul cel mai bun pentru a fi plantate este toamma.

Trandafirul salbatic poate fi folosit si ca gard viu. Nu necestia o intretinere speciala, creste foarte repede, dar dupa ajungerea lui la maturitate veti scapa de grija intretinerii gardului. Un asemenea gard viu poate fi considerat o solutie ecologica de imprejmuire a terenurilor, deoarece poate servi si ca adapost pentru diferitele specii de pasari si animale. 

Reclama

Articole noi

Amenajare moderna si functionala pentru o garsoniera de 33 mp

Venim in intampinarea voastra cu inca un model de...

Jaluzele cu rulou: de ce să le alegi? Ghid practic

Jaluzelele cu rulou au luat naștere ca jaluzele tehnice...

Un apartament modern din Bucuresti cu accente glam si industriale

Povestea amenajarii acestui apartament a inceput in aprilie 2021,...

Avantajele și dezavantajele boilerelor electrice

Boilerele electrice sunt un sistem de încălzire care a...

Influente japoneze intr-un apartament de 68 mp din Cluj

Povestea acestui apartament din Cluj Napoca a inceput in...