fbpx

Macesul – planta decorativa, planta medicinala si gard viu

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Top 100 idei de amenajare de bucatarii moderne

Odata cu trecerea timpului, decorul unei case are nevoie...

Macesul (Rosa canina) este o planta salbatica din familia Rosaceae care poate ajunge la o inaltime de doi-trei metri si care are atat calitati de planta decorativa cat si de planta medicinala. Trandafirul salbatic, cum i se mai spune, are numeroase tulpini pline de spini curbati, mici si ascutiti, ce ajuta planta la catarat. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzulite cu margini zimtate, florile au 5 petale roz, uneori mai inchis, alteori spre alb.

Deschide Galeria

Fructele acestei plante sunt bogate in vitamina C, iar daca sunt consumate au efecte benefice asupra intregului organism, pe care-l fortifica si-l pregatesc pentru a infrunta virozele sezonului rece. Aceste fructe au forma sferica, culoarea portocalie la inceputul periodei de coacere si rosie-portocalie la maturitate deplina.

Ceaiul din frunzele de maces pot inlocui ceaiul verde si chiar cafeaua, iar infuzia din aceste frunze este considerata un energizant natural. De asemenea, din petale se pot face dulceata sau sirop.

Citeste si Cum sa plantezi un lamai din seminte – in 6 pasi

Trandafirul salbatic poate fi folosit si ca planta decorativa. Daca locuiti la curte si vreti sa plantati o tufa de maces trebuie sa stiti ca aceasta specie este putin pretentioasa in ceea ce priveste solul, macesul crescand si pe solurile pietroase sau pe pante mari.

Inmultirea macesului se poate face prin seminte sau prin ramuri inradacinate obtinute prin despartirea tufelor existente in flora spontana. Pentru obtinerea unor seminte pe care sa le semanati, se vor recolta fructele de maces numai in stadiul de galben-portocaliu, deci la inceput de maturizare.

Macesele recoltate se intind la soare in strat subtire pentru a se usca. Dupa uscare, acestea se seamana in pamant la o adancime de circa cinci-sase centimetri, iar momentul cel mai bun pentru a fi plantate este toamma.

Trandafirul salbatic poate fi folosit si ca gard viu. Nu necestia o intretinere speciala, creste foarte repede, dar dupa ajungerea lui la maturitate veti scapa de grija intretinerii gardului. Un asemenea gard viu poate fi considerat o solutie ecologica de imprejmuire a terenurilor, deoarece poate servi si ca adapost pentru diferitele specii de pasari si animale. 

Reclama

Articole noi

Imagini Bucatarii

(adsbygoogle = window.adsbygoogle ||...

Amenajare glam pentru un apartament de 105 mp din Bucuresti

Protagonistul povestei de astazi este un apartament cu trei...

Aspirator nazal bebe: cât de util este și de ce e bine să-l folosești

Fiecare părinte, din păcate, mai devreme sau mai târziu,...