Algele sunt organisme marine ce se dezvolta pana la 60 m lungime si au nenumarate utilizari in industria alimentara, cosmetica si a ingrasamintelor naturale.
La inceputul acestui an, designerii Jonas Edvard si Nikolaj Steenfatt, absolventi ai Royal Danish Academy of Fine Arts, le-au gasit o intrebuintare in productia de mobilier.
Iarba de mare recoltata de pe coastele Marii Nordului a fost uscata, macinata intr-o pudra si transformata in pasta, folosind proprietatile vascoase si adezive ale alginatului (polimerul natural continut de algele maro).
Proiectul celor doi designeri poarta numele de Terroir, o aluzie la relatiile culturale dintre produse si locul in care sunt fabricate. Cercetarea lor pune in lumina resursele variate ale pamantului si posibilitatea de a folosi material natural inedit si sustenabil. Proiectul a fost initial un studiu asupra materialelor locale putin folosite. In timpul plimbarilor pe plaja, ei au observat depunerile uriase de alge uscate de pe tarm, care devin dure si casante. Coastele Danemarcei insumeaza aproximativ 8000 km de zone cu alge, printre cele mai mari din lume raportate la suprafata totala a tarii.
Combinand algele macinate cu hartia reciclata, Jonas Edvard si Nikolaj Steenfatt au creat un material dur si rezistent. Cantitatile ridicate de sare continute in alge sunt pastrate si in produsul final, avand efect ignifug, iar materialul obtinut este 100% reciclabil si poate fi demontat pentru a crea alt obiect. In plus, se descompune cu usurinta, devenind fertilizator natural.
Materialul are o suprafata calda, placuta la atingere, textura lui fiind asemanatoare cu cea a plutei. Culoarea materialului obtinut este determinata de diferitele specii de alge folosite, variind de la brun inchis la verde pal.
Scaunele si lampile din colectia Terroir sunt obtinute din alge maro. Scaunul are picioarele din lemn de frasin, iar lampile au diametrul variabil intre 18 si 25 de centimetri. Pentru aceste produse, designerii au recurs la forme esentiale, pentru ca accentul sa cada pe materialul inovator si nuante. De asemenea, creatorii si-au dorit sa arate calitatile modelatoare ale materialului, alegand forme curbate, fluide, cu o greutate minimala.
Produsele din colectie se integreaza perfect in interioare de inspiratie scandinava, dar si in decoruri cu nuante mai vii, pentru a le tempera si a crea un spatiu de liniste.
Jonas Edvard si Nikolaj Steenfatt continua sa experimenteze cu aceste materiale. Tot in Danemarca, iarba de mare a fost recent folosita de o echipa de arhitecti care au construit o casa cu baloti din alge.
sursa foto: http://jonasedvard.dk